David Brunšek napisal/-a:Da ne bo nesporazuma glede vlaknin: v mislih sem imel (zelo) visok vnos - višji kot je bil v študijah (namig: neomejeno zelenjave

) in ciljal sem na potencial, da je tisto, kar so zapisali v diskusiji morda lahko res.
Vem da nekateri na slo sceni pojedo preveč zelenjave, upam pa da to ni norma. Mislim da je poleg 250g+ B dnevno, težko uživat zraven res konkretne volumne zelenjave, seveda pa se najdejo tudi taki. Ampak potem je tu drug +, ta dieta ni več beljakovinska, ker dobijo že kar nekaj OH iz zelenjave.
Glede razlike v vnosu vlaknin pri tej študiji se strinjam, da je ta absoultno gledano premajhna in je zanimiv le podatek, da obstaja določena verjetnost in teoretična razlaga, da je pri povišanem vnosu vlaknin lahko prišlo do sovpliva tistega, kar sem omenil. V drugi študiji je bila razlika sicer večja: 26 proti 61 gramov.
V študijah se kažejo manjše koncentracije estrogenov pri ženskah vegetarijankah, pri tem so si podatki kar enotni. Spet pa je težko pripisat efekt glukoronidazam, ker vegetarijanke pojejo ponavadi energijsko manj (leptin manjši), manj holesterola + ostale drugačne prehranjevalne navade.
Pri ženskah se zaradi pojavnosti hormonskih rakov (dojka, maternice), manj estrogena pred menopavzo ponavadi tudi obravnava kot varovalen faktor.
Za še večjo zmedo poskrbi dejstvo, da je s testosteronom pri ženskah ravno obratno, vegetarijanke imajo višjo koncentracijo T in manjšo koncentracijo E od ostalih:

Po bojangermic-ovi deduktivni logiki bi iz tega lahko sklepal, da več vlaknin pri ženskah - all kinds of gainz.
Jaz bi rekel da so take manjše razlike v koncentraciji še posledica drugih faktorjev in tudi mislim da pri posamezniku "optimizirana hormonska slika" pri maintenance kalorijah nima bistvenega pomena.
Kaj pomeni 5-10% višji testosteron pri moškemu ali ženski, pa je tudi težko ovrednotit, sam mislim da se ne splača temu posvečat pozornosti.
PSMF ali druge oblike pa so predvsem s psihičnega vidika tvegane, kot si že sam omenil. Pri tako nizkem vnosu, ki je zelo sorodno stradanju, tudi injekcije leptina iz tega stališča ne bi pomagale ali npr. zmanjšale lakote.
Gujdek, ali meniš, da se da iz do zdaj opravljenih študij z določeno gotovostjo trditi, da obstaja povezava absolutne maščobe --> testosteron (ali kak drugi hormon)? Moje mnenje je, da določena povezava sigurno obstaja - čeprav so rezultati določenih raziskav res čudni/odstopajoči, je pa težko reči, kaj je glavni faktor in (v povezavi s tem, kar je glavna tema tega posta) ali lahko imajo tudi vlaknine določen negativen vpliv.
Kot si omenil na koncu svojega posta, je preprosto preveč spremenljivk, da bi lahko natančno ocenili kakšen je vpliv maščobe na testosteron.
Če vzameš iz jedilnika M, moraš povečat B ali OH, vsaj če želiš imet izenačen skupni vnos.
Te korelacije ki si jih navedel (in sem jih tudi jaz v prejšnjem postu), pa so iz študije katere avtor je Jeff Volek, tako da je jasno da bo vse v prid high-fat dieti.
Mislim da vlaknine v nekih normalnih količinah ne bi smele imet negativnega vpliva, tudi jaz pa mislim da obstaja korelacija med M in testosteronom v serumu. Trenutno v bistvu kaže, da je razmerje med PUFA in SFA (ali MUFA) še večji faktor od skupne količine. Ne glede na to da je avtor Volek, korelacija med 0.7 in 0.8 je še zmeraj zelo visoka.