Danes je 25 Apr 2026, 00:38

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

climber

Re: prehrana

Odgovor15 Sep 2012, 20:27

Mene pa zanima, kako natančni ste pri tehtanju in preračunavanji makrov. Primer: če kupiš neko živilo katerega teža je 150g, zraven so podatki glede na 100g - a greste potem vseeno zvagat, če je notri res teh 150g? Ker sem že nekajkrat opazil, da so odstopanja tudi za 10% v dejanski teži.

Ali pa ta primer. Kupiš v ribarnici postrvi, na netu dobiš podatke na 100g. Samo kaj, ko je en kup odpada (kosti, glava). Če bi želel biti res točen bi moral zvagati najprej celo in potem na koncu še ostanke in preračunat koliko gramov si zaužil. No, sam ne kompliciram toliko, me pa zanima kako delate tisti, ki imate makre do grama naštimane.
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor16 Sep 2012, 18:16

Razne štručke, zavitke ipd. jaz ponavadi zvagam, ker je skoraj vedno vsaj 10% več notri. Včeraj sem npr. jedel marshmellow, notri naj bi ga bilo 106g, na tehtnici je pokazalo 133g.

Pri jogurtih, pudingih, čokoladicah in podobnih zadevah so precej bolj natančni, tako da tega ne vagam.

Postrvi, tistih nekajkrat letno, ko jih jem, tudi jaz ocenim bolj na približno. ;-)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor16 Sep 2012, 19:33

tethys napisal/-a:da še jaz svojo nekako nenavadno izkušnjo iz letošnjega poletja povem. prej sem se zagotovo več, kot eno leto prehranjeval po BB jedilniku(6 obrokov, riž, piščanec, zelenjava...) letos pa skoraj da celo poletje nisem pazil na prehrano skoraj da nič(pazil samo na približen kalorijski vnos, vse sem ocenjeval od oka, edino beljakovine sem pazil da jih je bilo dovolj), jedel pice, sladoled, kebabe...bilo je tudi veliko pitja alkohola , še posebej na maturantskem izletu :D :D in po koncu poletja izgledam VELIKO boljše kot na začetku. nižji BF imam(od oka nekje med 6-8%), teže so povsod šle gor, kljub temu, da sem gdaj tudi z mačkom šel v fitnes :D tako, da od letošnjega poletja se bom z hrano probal obremenjevati čim manj in me tudi zelo veseli, da sem odkril ta forum :)

PS: eltošnje poletje je bilo najboljše v mojem življenju, delno tudi zaradi tega, ker nisem toliko skr+bi delal zaradi hrane 8-) 8-)

Le še kratko pojasnilo za ostale:
To ni povsem to, kar spada pod fleksibilno dietiranje in prakticiramo nekateri. Še vseeno je za večino pomembno, da veš vsaj približno, koliko česa poješ. Res lahko ješ katerokoli hrano, a ljudje si IIFYM dostikrat predstavljajo kot "jej kar hočeš in kolikor hočeš". Drži pa samo prvi del stavka. ;) Količine so tiste, ki so pomembne in naredijo ali uničijo dieto. ;)

Je pa res zelo pomembno to, da uživaš v tem, kar počneš in če si ob tem še v boljši formi je super! Ti imaš dobro predstavo o količinah, nekdo drug z manj občutka pa bo moral šteti vrednosti, kot sem prej omenil. Ni veliko več dela, nič manj užitka, je pa lažje za kontrolirat. ;)

Sem zelo vesel, ko slišim takšne pripovedi. Res super. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor16 Sep 2012, 19:40

climber napisal/-a:Mene pa zanima, kako natančni ste pri tehtanju in preračunavanji makrov. Primer: če kupiš neko živilo katerega teža je 150g, zraven so podatki glede na 100g - a greste potem vseeno zvagat, če je notri res teh 150g? Ker sem že nekajkrat opazil, da so odstopanja tudi za 10% v dejanski teži.

Ali pa ta primer. Kupiš v ribarnici postrvi, na netu dobiš podatke na 100g. Samo kaj, ko je en kup odpada (kosti, glava). Če bi želel biti res točen bi moral zvagati najprej celo in potem na koncu še ostanke in preračunat koliko gramov si zaužil. No, sam ne kompliciram toliko, me pa zanima kako delate tisti, ki imate makre do grama naštimane.

To je tudi zelo odvisno od tega, kako visok vnos imaš. Če si na dieti s 1600 kcal se lahko 150 kcal zaradi napačnih ocen kar precej pozna (10%), če pa imaš vnos 3500 kcal, je 150 kcal +/- samo 5% in verjeto ne naredi posebne razlike, saj tudi poraba ni konstantna. Pravzaprav je pomembna stalnost. Če nekaj vedno počneš enako in se vedno priližno enako "motiš" sploh ni težav. :)

Jaz med pripravami (sploh proti koncu) tehtam bolj ali manj vse, razen tistega, kjer so vrednosti napisane na porcijo. Drugače pa dosti ocenjujem "na oko" (npr. ribo bi stehtal s kostmi in vzel povprečne vrednosti za ribo s kostmi) in tudi jem kakšno pico ipd. iz restavracij. ;)

tethys

Odgovor16 Sep 2012, 19:45

poleti sem se letos res odločil da probam način, kjer bi lahko pojedel čimveč tega, kar si želim. seveda ne zdj mislit, da sem za zajtrk, kosilo in večerjo jedel pico :) ampak, če se mi je zahotela sem jo pojedel, če se mi je zjutraj zahotela nutella sem jo pojedel :) verjetno sem pa z več kot enoletnim stalnim kompliciranjem in tehtanjem hrane dobil vsaj dve dobri stvari: ena je da sem se nekaj novega naučil, druga pa da sem dobil približen občutek, koliko pojem(v kaloričnem smislu) :D

se bo pa sedaj z začetkom šole to malo spremenilo in bom res omejil sladice, pice... na kakšnih 10-20% dnevnih kalorij - brez problema si bom privoščil vse, kljub temu pa bom imel verjetno res boljši nadzor hrane kot poleti. :D

PS: res vse pohvale za forum, zadnje dni berem pa berem in si mislim: končno en forum, kjer se povejo resnice, brez promoviranja vseh možnih dodatkov, brez kompliciranja :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor16 Sep 2012, 19:56

HVala, tethys! ;)

Glede izkušenj, mislim da nas je kar več takšnih, ki smo dali skozi povsem enaka "obdobja". Verjetno moraš iti čez to, da ugotoviš, kaj zares šteje. :)

S svojim postom nisem mislil na to, da je treba izbor take hrane omejiti. Le, da je dobro, če se pozna macrote, ker potem ljudje mislijo, da če cel dan jemo pice in nutello, to pomeni, da jemo neomejene količine, kar pa ni res. :) Tudi jaz jem kdaj za zajtrk palačinke z nutello, za kosilo pražen krompir in za večerjo pico in pecivo - AMPAK vsi macroti so v okviru mojih dnevnih potreb. ;) Živila sploh niso tako pomembna, samo da količina beljakovin, oh in maščob štima. ;)
Vem, da ti to razumeš - malo sem se razpisal le, ker se mi je zdel dober povod za kratko debato in da bo še kdo, ki se s trenutnim režimom prehranjevanja ne razume najbolje, začel razmišljat v to smer. Pomembno je, da se uživa in napreduje! :)

climber

Odgovor18 Sep 2012, 17:34

Imam par vprašanj za strokovnjake "ala" Jure, David, Gujdek,...

1. Bi v primeru dveh treningov dnevno bilo smiselno povečat vnos beljakovin? Mogoče na račun prostih AK? Ali je vseeno nekje 2,5g/kg dovolj.

2. Veste za kakšno študijo, ki naj bi govorila kako "dobro" se polni glikogen glede na to ali so OH vnešeni v "oknu" po treningu oz. izven tega časa?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor18 Sep 2012, 19:09

1. Bi v primeru dveh treningov dnevno bilo smiselno povečat vnos beljakovin? Mogoče na račun prostih AK? Ali je vseeno nekje 2,5g/kg dovolj.

Je dovolj.
2. Veste za kakšno študijo, ki naj bi govorila kako "dobro" se polni glikogen glede na to ali so OH vnešeni v "oknu" po treningu oz. izven tega časa?

http://general.utpb.edu/FAC/eldridge_j/ ... ycogen.pdf
https://cfmx1.webapps.ccs.uoguelph.ca/h ... rkeFYI.pdf
Študij na to temo je ogromno, vprašanje je spet iz kakšnega stališča te zanima. Večina jih je narejenih pri popolno spraznjenem glikogenu in potem polnjenje, kar se niti približno ne prenese na klasični BB trening z utežmi.
Zadnjič spremenil gujdek, dne 21 Sep 2012, 07:22, skupaj popravljeno 3 krat.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Sep 2012, 02:04

2,5 g b na kg tel. teže je več kot dovolj. ;)

Kar se tiče polnjenja glikogena, pa kot je že gujdek omenil, odvisno za kakšen šport in okoliščine gre. Za BB je vseeno.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor21 Sep 2012, 07:23

climber napisal/-a:2. Veste za kakšno študijo, ki naj bi govorila kako "dobro" se polni glikogen glede na to ali so OH vnešeni v "oknu" po treningu oz. izven tega časa?

http://ajcn.nutrition.org/content/64/1/115.long
Tale je še bolj direktna, primerjava med OH razporejenimi v 4 obrokih ali obrok na vsako uro.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost