Danes je 28 Apr 2026, 18:04

OFF TOPIC

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Re: OFF TOPIC

Odgovor12 Feb 2013, 23:04

Vem za primer ko je bil nekdo precej močan na smith benču prosti benč ga je pa 100 kg zalimal ...
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor12 Feb 2013, 23:15

jokamskos napisal/-a:tega da mu manjka ravno tisto kar najprej pridobiš pri prostih utežeh..torej hrbet..ampak to ni tema..

No ja.. meni se zdi, da ima Pero kar konkreten hrbet.

Glede smitke in mašin, pa je moje mnenje, da je OK, da se jih uporablja, ampak ne non-stop oz., če že kdo preferira tak trening, da bi vsaj kak trening naredil s prostimi utežmi. Imo je kombinacija obeh lahko precej učinkovita. Sam sicer preferiram proste uteži in plate loaded mašine, kabli pa mi ne dišijo preveč.
Se pa tudi strinjam s tem, da smith mašina ne vključi sinergistov in da sili v nenaraven položaj. Vsaj takšne so moje izkušnje no. Sicer lahko verjetno to nadomestiš potem z asistenčnimi in izolacijskimi vajami s prostimi utežmi, samo v kakšni meri?
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor12 Feb 2013, 23:47

alexjug napisal/-a:No ja.. meni se zdi, da ima Pero kar konkreten hrbet.

+1
Ko prebiram zadnjo stran, izpade kot da je Pero en weak fitneser, ki ne zna delat s prostimi utežmi.
Pa vem da še zdaleč ni tako, tudi po obsegih je konkreten in variacije in iznajdljivost, ki jo vloži v trening so vsaj po mojem mnenju spoštovanja vredne. Če misli da je dolgoročno varno bazirat trening na vodilih, je to popolnoma njegova stvar.
Tudi jaz menim da je dolgoročno heavy vaje bolje izvajat v "prostem" slogu, prav tako ne delim njegovega mnenja glede dodatkov, vseeno pa razumem da je nekaterim lahko prioriteta le hipertrofija in ne dvigovanje cementa ali testiranje prostega benča, oly lifting ipd.
Ljudje imamo različne poglede na trening in cilje, se mi pa zdi da ima Pero pri sebi oboje poštimano in ne vidim razloga zakaj bi spreminjal trening, če z njim dosega zastavljene cilje.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

jokamskos

Master Troll

Odgovor13 Feb 2013, 00:00

alexjug napisal/-a:
jokamskos napisal/-a:tega da mu manjka ravno tisto kar najprej pridobiš pri prostih utežeh..torej hrbet..ampak to ni tema..

No ja.. meni se zdi, da ima Pero kar konkreten hrbet.

Jaz gledam hrbet iz drugega zornega kota in me ne zanima tako velikost kot pa točno določeni deli, ki ti dajo vedit da nekdo dela heavy. Sej ne rečem da ni velik..ampak men je njegova postava nekako takole(malo za šalo malo zares) kot če bi razdelil telo na 3 dele..zgornji del nabit, noge nabite, potem pa bi to dvoje povezal z enim šibkim členom, ki uniči ves trud, ki ga vložiš v ostalo. Ko govorim o šibkem delu mislim na jedro in spodnji del hrbta..oziroma celotno zadnjo verigo, ki najbol dela pri prostih utežeh.
Nekomu se zdi Pero ogromen, meni pač ker lahko imam svoje mnenje je tole pač neuporabno. Ampak to je samo moje mišljenje, ki marsikoga ne bo posebej ganlo ker nismo vsi usmerjeni v isto področje in nimamo istih ciljev. 8-)
Uporabniški avatar

Hulk

Odgovor13 Feb 2013, 08:35

Okej David, nebom izražal svojega mnenja o njemu :D.. Tip je živa legenda moj idol, najraj gledam hardcore deadlift+benchpress+squat v smitki :)).
Zadnjič spremenil Hulk, dne 13 Feb 2013, 09:03, skupaj popravljeno 1 krat.
David
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor13 Feb 2013, 08:55

Lepo bi bilo, če se ne bi razpravljalo o tem, kako kdo koga (ne)mara, ker forum ni namenjen opravljanju in bi raje ostali pri "strokovni" debati in dejstvih. ;)

Da se navežem na tisto, o čemer smo prej govorili (poškodbe in vsiljen gib) ...
Sydney napisal/-a:No ja, to se zdaj sliši, kot da je poškodba nujna posledica treningov v Smith mašini, kar pa ni ravno res, a ne?
Drugače pa glede na mišični spomin vseeno nekaj pridobiš :D

Res je. Lahko da ne bo nič narobe, ampak zakaj bi tvegal, če lahko enak/boljši učinek dosežeš drugače? Načeloma kakšna dekleta, ki uporabljajo majhne teže in tisti, ki delajo razne 100 rep protokole res nimajo veliko možnosti za takojšnje poškodbe, vendar nas velika večina tukaj mora za napredek dvigati večje teže in to pomeni pri vsiljenem gibu velike sile na sklepe in vezi, ki jih drugače z naravnim gibanjem telesa ne bi bilo.

Kot je že jokamskos omenil, so ena težava tudi nesorazmerja, ki se pri tem ustvarjajo. Dejstvo je, da nihče ne pravi, da se ne da odlično izgledati tudi s takim treningom - nasprotno; dokazov o tem je več kot dovolj! Vendar po mojih (bolečih) izkušnjah ni vredno preizkušati, kako dobre sklepe imaš in kako dolgo zdržijo mišice, preden imaš kronične težave z zakrčenostjo in nesorazmerji.

Dela pa seveda vsak kar mu paše in na tem mestu se mi zdi povsem brez pomena prepričevati ali vsiljevati en način treninga - vsi imamo drugačne cilje, pričakovanja in filozofije. Prav je, da se o tem debatira - predvsem, ker je tema zanimiva iz strokovnega vidika, vendar je treba spoštovati drug drugega. ;)
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor13 Feb 2013, 09:25

Peter dobro izgleda in mislim da bo v prihodnosti, če bo ubral pravi pristop, lahko mešal štrene na vrhu - rad trenira in je discipliniran, to pa je ključ do uspeha. Odnos do drugih gor ali dol. ;)

Kar se tiče debate okoli prostih uteži in treninga na napravah:

Z vidika funkcionalnosti mislim, da mi ni potrebno izgubljati besed. Kar se tiče napredka v BB, je David napisal zelo dober post: ravno večje tveganje za razvoj poškodb zaradi nesorazmerja med posameznimi mišičnimi skupinami in/ali vsiljenega tira gibanja pri delu na napravah je izmed glavnih razlogov, da so tudi iz vidika estetskega napredka proste uteži precej bolj primerne in bi za moje pojme morale predstavljati hrbtenico vsakega treninga z obremenitvijo.

Kot smo že večkrat povedali, je za napredek zelo pomembno dolgoročno napredovanje v delovnih težah. Z leti, ko postajamo čedalje bolj NAPREDNI BB, mora biti po mojih izkušnjah trening čedalje bolj PL usmerjen. To pa je seveda precej bolj varno in smiselno početi s prostimi utežmi. Predvsem pa je potrebno imeti v mislih, da tak kompleksen organizem, kot smo mi, ni narejen za izolacijo posameznih mišičnih skupin in tudi napredek je boljši, če se vključuje kompleksne vaje.

Poleg tega je razvitost nekaterih mišičnih skupin direktno pogojena s treningom z velikimi težami. Če pogledamo tipična BB tekmovanja, redko zaslediš BB, ki ima vrhunsko razvit zadnji del nog z zadnjo ložo. Prav tako redko zaslediš BB, ki dela heavy počepe in podobne vaje. Naključje? Ne. ;)

Še malo random misli, ker smo ravno v offtopic-u:

BB je veliko več kot samo biti ogromen v off-season obdobju. Prav nasprotno, večina natural BB izgleda, kot da ne bi hodili v fitnes, ko so/smo v tekmovalni formi oblečeni v kakšen pulover. Sam sem imel že leta 2010 85 kg, torej toliko kot lani spomladi. Nisem potem v dveh letih nič napredoval? Mislim, da sem. :) Poleg podkožne obstaja tudi medmišična maščoba in prav zanimivo je, kako hitro kopnijo kg, ko se prvič odločiš zdefinirati do tekmovalne forme.

Kami

Odgovor13 Feb 2013, 11:04

Zadnje čase je uživanje hitrih hranil med vadbo pogosto na udaru od »samozvanih« strokovnjakov, ki trdijo, da je to povsem nesmiselno in nekoristno.

Za BCAA vas je večina, ki uporabljate prehranska dopolnila verjetno že slišala Vendar pa se v nestrokovni javnosti zadnje čase pojavlja veliko dvomov o tem, ali so te aminokisline res tako pomembne ali pa so samo nepotreben strošek.

I love it.

Ti "vsadki", zadeve vzete izven konteksta, posredno udarjanje po drugih, ipd. me vedno fajn nasmejijo.

Nekateri pac nikoli ne odrastejo :lol:
michelangelo napisal/-a:preveč je lih prou :D
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor13 Feb 2013, 11:47

Plus ena. Te subtilne fore so mi top.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor13 Feb 2013, 11:52

BostjanBavcon napisal/-a:Plus ena. Te subtilne fore so mi top.

Jaz samo upam, da on sebe ne dojema kot del strokovne javnosti. :D
Germič je postal pravi mojster pravljic, govori drugim da ne razumejo mehanizmov, sam pa tipka povzetke člankov tipa požarreport.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost