VanKenobi napisal/-a:Hm.. ja odvisno kolikšna je ta razlika, ampak za moje pojme nekaj malega ni noben problem. Kakšno pa imaš razliko med ramama kar se tiče mobilnosti/gibljivosti pri notranji rotaciji? Tu se lahko pojavijo problemi. Recimo pri overhead športnikih, ki uporabljajo eno roko (rokomet, vaterpolo, odbojka, tenis itd.) je ponavadi problem v nesimetrični notranji rotaciji med ramenoma. Kakor se spomnim nekaj podobnega omenja tudi Kelly v svoji knjigi, ko govori, da je nesimetrična notranja rotacija lahko problem pri potiskih in vodi v poškodbe.
Sem tudi sam v literaturi zasledil to ja, upper crossed syndrome in podobne variante ki se pojavljajo predvsem pri športih ki si jih naštel (poleg tega če se ne motim še bejzbol pitcherji). Razlika je v bistvu zelo majhna, sem postal nanjo pozoren šele pri benchanju z ročkami, kjer sem imel po izvedbi čuden občutek v podlahti na levi roki, kar sem pripisal v prejšnem postu opisanem zvračanju zapestja proti glavi in posledično roki v malenkost nepravilnem položaju.
VanKenobi napisal/-a:Pri tebi gre lahko tudi za to, da si zaradi dodatne previdnosti avtomatsko ustvaril nov motorični program, ki se ti je usidral v telo. Take in podobne kompenzacije se dogajajo prav vsem, npr. če je imel nekdo zvit gleženj in se ni do konca pozdravil se mu lahko (sicer zelo minimalno, pa vseeno) spremeni vzorec hoje in teka, kar se potem prenese po celem telesu navzgor (v najhujšem primeru bolečine v kolku in kolenu, ledvenem delu hrbtenice itd.).
Najverjetneje bo to držalo, bolečine od poškodbe ni že nekaj let, tako da je verjetna razlaga da sem razvil drugačen vzorec. Razlike v rotaciji če imam roke ob telesu ne vidim, včasih se mi zdi da bi moral samo bolje aktivirati leve spodnje trapeze in tako potegnit levi ramenski sklep malenkost nazaj. Je tu potem smiselno izvajat enoročne vaje v tem stilu?:http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LJsDmZ2vY9k&t=63
Ali je bolje da naredim za obe rameni enako, kot je na primeru nog omenil v prejšnih postih masoli?
Vem da je prek spleta le na podlagi opisa težko sklepat, mi je jasno da fizioterapevt lahko vidi v živo stvar čisto drugače, kot sem jo jaz npr. opisal. Na sploh se mi zdi, da sem v zadnjem času preveč pozoren na kakršnekoli nesimetrije v rami in potem nekaj poskušam spreminjat in vidim problem, tudi če ga ni.
Hvala za pomoč!