@David
Če jo dobro segreješ preden daš gor pico bi šlo - ampak se mi zdi da bi kar trajlalo, kakšna aluminijasta plošča bi bla boljša
... vendar to s krušno pečjo nima dosti veze, ključna pri njej je ravno temperatura! ta občutek "krušnosti" pa izhaja ravno iz tega, da je
1.) testo fajn "pomokano" (če ste kje opazili kako picopek hlebček testa vedno najprej splošči in raztegne na skopici moke in jo potem mal po zraku meče
)
2.) ker se peče na kamnu nima zlepljenega stika s podlago in se zato lepo speče tudi "podn"
Danes ima večina picerij električne peči, ki so visoke cca 15-20 cm in zato brez problema dosežejo 400-450 °C, pa je pica ista kot tista iz krušne peči (no kakšen drobec pepela al pa aroma po ognju manjka
).
Za domačo improvizacijo sam naredim tako: v pečico dam že na začetku narobe obrnjen železen pladen, da se segreje skupaj s pečico, nato pa nanj tanek aluminijast pladen s pico, ki mora bit vsaj malo večji od nje. Lahko pa nanj daš samo pico, če jo "skipaš" s kakšne podlage, vendar ne bo nobene razlike, dokler je res dober "clearance" med pico in podlago pekača v katerem je
.
Poslikam pa v kratkem.
@alex
Za ta efekt "krušnosti" je ključna moka, tako da poleg tega sam peki papir najbrž ne škoduje, je pa brez pomena
. (kaj pa veš, morda še kak % toplotne prevodnosti vzame
)