Danes je 19 Jul 2024, 13:55


Zanimive Študije

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
 • Avtor
 • Sporočilo
Uporabniški avatar

alexjug

 • Prispevkov: 2163
 • Pridružen: 20 Nov 2011, 12:39
 • Kraj: Ljubljana, Slovenia

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 11:26

Discrepancies between energy intake and expenditure in physically active women
http://journals.cambridge.org/action/di ... aid=868768
http://journals.cambridge.org/action/di ... OCSession=

Kathleen Mulligana1 and Gail E. Butterfielda1*†
a1 Department of Nutritional Sciences, University of California, Berkeley, CA 94720, USA
Abstract
Energy intake and expenditure in women runners and non-runners were assessed by weighed food records, evaluation of minute-by-minute activity diaries, and indirect calorimetry. All participants were adapted to their stated activity levels for at least 6 months and maintained a constant body-weight throughout their participation. Calculated daily energy intake equalled calculated expenditure in non-runners (7300 (SD 1536) v. 7476 (SD 872) kJ/d), but calculated energy expenditure in women running about 54 km/week was found to exceed intake by more than 2700 kJ/d (8259 (SD 1466) v. 10963 (SD 1367), P < 0.01). The runners showed no evidence of compensating for the increased energy expenditure associated with running by engaging in lower-intensity activities during non-running time. Further, runners did not decrease energy expended at various activities. The findings suggest that women adapted to high levels of activity may possess mechanisms to maintain body-weight without significantly increasing energy intake.

Na hitro sem preletel študijo, nisem si pa vzel časa za podrobnejšo analizo. Ko bom imel več časa jo preštudiram..
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Sydney

 • Prispevkov: 608
 • Pridružen: 30 Jul 2012, 23:35

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 12:18

Torej veliko počasnega kardia=upočasnjen bazalni metabolizem.. mja, bo treba celo študijo prebrat. Je pa iz leta 1990, če prav vidim, tako da dvomim, da bo šlo za kak še ne znan presenetljiv podatek.
Uporabniški avatar

alexjug

 • Prispevkov: 2163
 • Pridružen: 20 Nov 2011, 12:39
 • Kraj: Ljubljana, Slovenia

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 12:31

Sydney napisal/-a:Torej veliko počasnega kardia=upočasnjen bazalni metabolizem.. mja, bo treba celo študijo prebrat. Je pa iz leta 1990, če prav vidim, tako da dvomim, da bo šlo za kak še ne znan presenetljiv podatek.


Tako nekako ja. Nam zagotovo ne bo nič kaj preveč "novega", bistvo je, da je študija že 23 let zunaj, pa večina "gurujev" še vedno zavrača to, kar že ptički čivkajo. Ne vem pa, če je peer reviewed tale študija.

Dr. Layne je konkretno na udaru zaradi svojih "metabolic damage" izjav ;). Večina trenerjev še vedno predpisuje folku ure in ure kardia in jih spravlja na obupno nizke dnevne vnose, ljudje se sami spravljamo v isti položaj (been there, done that :/), ipd...

Vsaj nekaj je zunaj kar se jim lahko pod nos pomoli za prebrat. Skratka, lahko argumentiramo svoje prepričanje oz. mnenje.

Kot rečeno, sem le preletel študijo in se mi zdi, da bi bila morda zanimiva še komu za preštudirat, ki je bolj utečen v branje in analiziranje študij ;).
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Dark Lord

 • Prispevkov: 68
 • Pridružen: 22 Dec 2011, 15:11

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 13:31

Moje mnenje je, da so telesa tekačic enostavno bolj učinkovita pri uporabi energije in zato kalkulacije precenjujejo njihovo dejansko porabo. In ni zanemarljivo dejstvo, da so imele bistveno nižji BF kot neaktivne, tako da izjava o nefunkcioniranju dolgotrajnega kardia v tem kontekstu ne drži oz. točneje iz te raziskave ne moremo potegniti zaključkov o tem.
Pa ne bi se rad odmikal od teme (ampak če je že bil omenjen Norton in metabolic damage), se mi zdi zanimivo, da samo v modernem svetu "stradanje" (velik deficit) ne vodi do bistvene izgube maščobe. V Minesota semi-starvation study se udeležencem izguba maščobe ni ustavila, kot tudi ne med vojno (od koder je izpeljan kontekst raziskave).
Samo v razmislek ;)

edit: Pa da ne bo izpadlo, kot da zagovarjam velike deficite. Samo omenjam, da v bistvu delujejo, samo iz drugih razlogov niso dobri.
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

 • Prispevkov: 3221
 • Pridružen: 09 Mar 2012, 23:03

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 13:37

Isto je Lyle rekel nekaj v zvezi z vojaki, da so imeli ogromno aktivnosti pa majhen vnos and they still got to 4 % bodyfat.
Uporabniški avatar

David Brunšek

 • Prispevkov: 3379
 • Pridružen: 17 Nov 2011, 15:45

Re: Zanimive Študije

Odgovor14 Maj 2013, 14:43

Pri tem neverjetnem upočasnjevanju metabolizmov Layne v svojih izvjavah res malenkost (najbrž z razlogom) pretirava, čeprav se mi zdi prav, da se izpostavi neumno početje nekaterih trenerjev. Metabolizem se res lahko upočasni DO NEKE MERE, ohranjati težo pri par sto kcal pa je preprosto nemogoče.
Uporabniški avatar

gujdek

 • Prispevkov: 664
 • Pridružen: 09 Mar 2012, 21:52

Re: Zanimive Študije

Odgovor15 Maj 2013, 21:54

Dark Lord napisal/-a:Moje mnenje je, da so telesa tekačic enostavno bolj učinkovita pri uporabi energije in zato kalkulacije precenjujejo njihovo dejansko porabo. In ni zanemarljivo dejstvo, da so imele bistveno nižji BF kot neaktivne, tako da izjava o nefunkcioniranju dolgotrajnega kardia v tem kontekstu ne drži oz. točneje iz te raziskave ne moremo potegniti zaključkov o tem.

Se strinjam s tem, bi dodal tudi da je šlo v raziskavi ki jo je prilepil alexjug za samoporočanje vnosa in teže pri preiskovankah. S tem imamo še vedno problem leta 2013 (mislim da je jasno da ima ta problem pri stankah tudi Layne), leta 1990 pa so bili glede natančnost še manj pozorni.
alexjug napisal/-a:Tako nekako ja. Nam zagotovo ne bo nič kaj preveč "novega", bistvo je, da je študija že 23 let zunaj, pa večina "gurujev" še vedno zavrača to, kar že ptički čivkajo. Ne vem pa, če je peer reviewed tale študija.

Tako kot je povedal David, Layne pretirava pri svojih ocenah, kar pa mislim da mu ne bi bilo treba. Glede na to kako se promovira tudi na svoji strani (PhD, scientist, ipd.) YouTube-u in glede na njegov naziv, mislim da bi lahko uporabil znanost in pokazal te nizke metabolizme, če že igra na to karto. On pa našteva neke anekdote in primere ljudi, kateri mu samoporočajo o vnosu. Po drugi strani pa odgovarja Lyle-u (ki je itak internetni terorist) kako on izvaja research in je večvreden. Me je prav spomnilo na Lustiga, ko se je odzval na Aragonovo objavo o fruktozi in ko je videl da mu manjkajo dokazi za to kar trdi, je rekel da on lahko debatira le z znanstveniki, češ da njemu ni treba ničesar dokazovat ker mu naziv daje avtoriteto.

Binge-ing v času priprav na tekmo si tekmovalci in sploh tekmovalke štejejo kot poraz in tega ne poročajo niti trenerju. Druga stvar je tekočinska bilanca katere tehtnica ne pokaže in je lahko posledica kardia, deficita, stresa, menstualnih ciklov in še česa. Obratno dietiranje in refeedi lahko kljub presežku povzročijo padec teže in tu govorimo o kili ali več, to je več kot 10000kcal deficita kateri se je nabral in lahko ostal zamaskiran.

In pred mano so že omenili, da pri vseh raziskavah stradanja ne ostane nič maščobe.
Še boljši mi je primer pri anoreksiji, kljub gromozanskem deficitu z vsemi termogenimi hormoni na nuli, redko kateri pade bazalni metabolizem pod 25 kcal/kg puste mase (ponavadi gre bolj proti 30). Pa si lahko vsak približno zračuna koliko to pri njemu znese.

EDIT: sem našel še eno staro temo, kjer smo govorili o metabolizmu : viewtopic.php?f=15&t=300&p=25395#p25512
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

alpha

 • Prispevkov: 1016
 • Pridružen: 03 Maj 2012, 21:33

Re: Zanimive Študije

Sydney

 • Prispevkov: 608
 • Pridružen: 30 Jul 2012, 23:35

Re: Zanimive Študije

Odgovor27 Maj 2013, 19:14

Bulšit.
Uporabniški avatar

Band3

 • Prispevkov: 146
 • Pridružen: 25 Nov 2012, 21:34

Re: Zanimive Študije

Odgovor29 Maj 2013, 08:43

Whoa, no shit Sherlock. GMO koruza ima vecjo vsebnost glifosfata od "navadne" (ki je v bistvu tudi GMO ze par tisoc let). Ja, ker ce GMO koruze ne spricas z herbicidom sirokega spektra, verjetno mutira v Godzilo. One ta druge koruze pac niso spricali z glifosfatom. So fucking what, so g. precednik djali.

O preostanku bikovega govna v tistem clanku pa raje ne bi. Sploh pa, naslov teme je zanimive studije. Tebi pa ocitno pojem studija sploh ni jasen.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost

cron