alpha napisal/-a:Sem mislil, da to velja le za CKD. Torej, če zaužiješ do 50g M in preostalo OH, se zelo malo viška kalorij shrani v telesno maščobo, v primeru refeeda z več M pa to ne drži? Ali je kak drug razlog?
To je bil glavni razlog, 50g M je samo neka okvirna vrednost, ki jo je Lyle predlagal za refeede različnih trajanj. V primeru UD in podobnih protokolov pa je vsaj teoretično pomen te omejitve večji, ker je vse bolj natančno dorečeno. Taka natančnost ponavadi žal vodi v obsesivno vedenje glede hrane in treningov.
Nekateri vrhunski športniki uporabljajo natančne in strogo tempirane obroke predvsem zaradi velike frekvence in volumna treningov, priprav na tekmovanja ipd.. Še posebej takrat, kadar gre za veliko porabo glikogena in energije, ki jo je potrebno hitro nadomestit, zato da program treningov poteka nemoteno.
Za potrebe povečanja MM, izgube maščobe, rekompozicije ali kakšnega drugega cilja, pa v večini primerov tistih potencialnih nekaj gramov dodatnega zmanjšanja maščobe in povečanja MM, ni vreden takšnega napora in kompliciranja.
Če bi bil Zeratrem npr. res pikolovski, bi na refeedih omejeval tudi fruktozo, zaradi možnosti pretvorbe v maščobo. Med bi bil s tega stališča slaba izbira. On se s tem ne obremenjuje in roko na srce še Lyle, ki je avtor teh navodil, razen v primeru odgovora na vprašanja o vsebini svojih knjig, ne meni da je tak pristop vreden napora.
Kaj pa je nekomu dobro, pa je stvar okusa. Zeratremu je med top obrok, drugi imajo raje krofe, tu gre za bolj priučen in prirojen okus.
Moje mnenje je, da je refeed predvsem psihološki trik odmora od dietiranja. Veliko pretiravanje s kontrastom t.i. "clean" in "junk" hrane v času dietiranja in nato refeeda, pa je daleč od nekega normalnega odnosa do hrane.
Spet je tukaj velika razlika med nekom, ki bi rad spremenil postavo in vrhunskim športnikom. Tudi če ima vrhunski športnik popolnoma obsesiven pristop do timinga in količin hrane, dokler mu to koristi in omogoča boljše rezultate, potem je to sprejemljivo, enako velja tudi za uporabo prehranskih dopolnil.
Pa je tak način res upravičen tudi pri normalnih posameznikih, ki imajo zgolj "estetske" cilje?
EDIT: V času pisanja mojega posta, je že Zeratrem objasnil nekatere stvari.