Danes je 28 Jul 2026, 06:44

Pot do spodobne moči in videza

Dnevniki članov skupnosti Natural Muscle Zone. Svoje treninge, prehrano, fotografije in zanimivosti iz svojega življenja lahko delite z drugimi ali pa jih zapišete za lastno evidenco.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Zeratrem

Re: Pot do spodobne moči in videza

Odgovor31 Maj 2014, 21:56

hex napisal/-a:Na koliko dni misliš met refeed? Js bi tudi kaj takega probal samo me skrbi da bi izgubil dosti moči in s tem mišic. Sicer sem tudi nizko z hrano v povprecju 150b/150oh/40m in na cca 5 dni refeed okrog 2200 kalorij poudarek na OH. Kaj pa mislis da bi samo na off dan dal beljakovinsko da je nekaj carbsov okrog treninga. Itak treniram samo 3x tedensko celo telo

Refeed planiram na 5 dni. Sicer tudi jaz treniram samo 3x tedensko (v zadnjem mesecu).

BostjanBavcon napisal/-a:Haha še manj kot jaz. Good luck! Keep goal the goal and suck shit up! Slike nujno na koncu. Kako faca? Skeletor like?

Glede face... mi je prišlo na uho, da se nekateri sprašujejo, kaj je narobe z mano, da sem tako shiran. :)

michelangelo napisal/-a:Na te kcal me ne spravš nikol

Niti z brezkalorijskimi oreos? :)
Mati, masla bi!

alpha

Odgovor07 Jun 2014, 19:31

Zeratrem napisal/-a:Včerajšnji refeed z božanskimi makroti: 185/1250/55

Zakaj toliko OH in tako malo M? A ne bi lahko znotraj takšnega kalorijskega vnosa zaužil precej okusnejši junk kot pa kruh + med? :)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor07 Jun 2014, 20:32

Lyle McDonlad priporoča do 50g M na refeed se mi zdi oz nasploh čim manj.

alpha

Odgovor07 Jun 2014, 22:35

Sem mislil, da to velja le za CKD. Torej, če zaužiješ do 50g M in preostalo OH, se zelo malo viška kalorij shrani v telesno maščobo, v primeru refeeda z več M pa to ne drži? Ali je kak drug razlog?
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor08 Jun 2014, 11:16

Preveč kompliciraš po mojem mislim, da ima Jeff Alberts M isti vnos skos. Samo OH poveča.
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor08 Jun 2014, 12:25

alpha napisal/-a:
Zeratrem napisal/-a:Včerajšnji refeed z božanskimi makroti: 185/1250/55

Zakaj toliko OH in tako malo M? A ne bi lahko znotraj takšnega kalorijskega vnosa zaužil precej okusnejši junk kot pa kruh + med? :)

Meni je svež kruh in med eno izmed najboljših jedi, tako da si težko predstavljam bolj okusen "junk". :)

Res pa je, da sam po Lylovih argumentih, raje minimiziram M. V par refeedih sem pojedel precej maščob in naslednji teden nisem dosegel minimuma v teži, če pa imam praktično neomejen OH, pa je nov minimum običajno že 3 ali 4 dan po zadnjem dnevu refeeda.

To kar bom rekel v nadaljevanju, nima veze z nobeno znanostjo. Vendar na svojem telesu opažam, da če refeedam z veliko M, naredim korak nazaj (pridobim maščobo), če pa zaužijem tudi po 1500g OH v dveh dneh (kalorično enako refeedu z veliko M), pa v tem času še kar naprej izgubljam telesno maščobo. Ne vem zakaj je tako, ampak glede na to, da svoje prehrambene in športne načrte prilagajam temu, kar opažam na lastnem telesu, bom še naprej nadaljeval v tej smeri. (Po Lylovih smernicah bi za refeed namreč moral pojesti precej manj OH, kot dejansko jih...)
Zadnjič spremenil Zeratrem, dne 08 Jun 2014, 12:36, skupaj popravljeno 2 krat.
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor08 Jun 2014, 12:28

V petek in soboto sem pojedel:

300g B, 1700g OH in 145g M (to je v dveh dneh, ne v enem!)
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor08 Jun 2014, 13:04

alpha napisal/-a:Sem mislil, da to velja le za CKD. Torej, če zaužiješ do 50g M in preostalo OH, se zelo malo viška kalorij shrani v telesno maščobo, v primeru refeeda z več M pa to ne drži? Ali je kak drug razlog?

To je bil glavni razlog, 50g M je samo neka okvirna vrednost, ki jo je Lyle predlagal za refeede različnih trajanj. V primeru UD in podobnih protokolov pa je vsaj teoretično pomen te omejitve večji, ker je vse bolj natančno dorečeno. Taka natančnost ponavadi žal vodi v obsesivno vedenje glede hrane in treningov.

Nekateri vrhunski športniki uporabljajo natančne in strogo tempirane obroke predvsem zaradi velike frekvence in volumna treningov, priprav na tekmovanja ipd.. Še posebej takrat, kadar gre za veliko porabo glikogena in energije, ki jo je potrebno hitro nadomestit, zato da program treningov poteka nemoteno.
Za potrebe povečanja MM, izgube maščobe, rekompozicije ali kakšnega drugega cilja, pa v večini primerov tistih potencialnih nekaj gramov dodatnega zmanjšanja maščobe in povečanja MM, ni vreden takšnega napora in kompliciranja.

Če bi bil Zeratrem npr. res pikolovski, bi na refeedih omejeval tudi fruktozo, zaradi možnosti pretvorbe v maščobo. Med bi bil s tega stališča slaba izbira. On se s tem ne obremenjuje in roko na srce še Lyle, ki je avtor teh navodil, razen v primeru odgovora na vprašanja o vsebini svojih knjig, ne meni da je tak pristop vreden napora.

Kaj pa je nekomu dobro, pa je stvar okusa. Zeratremu je med top obrok, drugi imajo raje krofe, tu gre za bolj priučen in prirojen okus.
Moje mnenje je, da je refeed predvsem psihološki trik odmora od dietiranja. Veliko pretiravanje s kontrastom t.i. "clean" in "junk" hrane v času dietiranja in nato refeeda, pa je daleč od nekega normalnega odnosa do hrane.

Spet je tukaj velika razlika med nekom, ki bi rad spremenil postavo in vrhunskim športnikom. Tudi če ima vrhunski športnik popolnoma obsesiven pristop do timinga in količin hrane, dokler mu to koristi in omogoča boljše rezultate, potem je to sprejemljivo, enako velja tudi za uporabo prehranskih dopolnil.

Pa je tak način res upravičen tudi pri normalnih posameznikih, ki imajo zgolj "estetske" cilje?

EDIT: V času pisanja mojega posta, je že Zeratrem objasnil nekatere stvari. :)
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor10 Jun 2014, 19:35

Par zadnjih dvigov:

- Pri ATG sq sem padel na revnih 5x122,5kg
- Pri incline BP sem naredil 3x82,5 (to je ok)
- Pri dips 3xBW+40kg (to je ok)
- Pri pullups sem padel na revnih 3xBW+35kg
- DL 3x170kg (testiran na koncu treninga po počepih in bp... tako da recimo ok)

Telesna teža niha med 65,5 in 66,2
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor13 Jun 2014, 17:34

Ta teden sem začel s HIIIT. Najprej v torek: za ogrevanje košarka 1 vs 1 proti punci, res dober filing ko jo lahko tako brez problema rukneš in kar odleti. Feeling strong. Potem pa HIIT igra: metanje žoge in šprint za njo. Feeling dumb.

V petek sredi treninga me je punca vpregla za lastike in sva jezdila. Feeling strong.

Danes pa sem sem šel solirat v gozd, hill sprints, takšni pravi allout. Feeling zen.

Ketoni v mejah normale, možgani delujejo optimalno, počutje je precej ostudno, drugače pa se samega sebe vedno uspem prepričat, da je vse optimalno, tako optimalno, da se bolj optimalno ne da.
Mati, masla bi!
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Dnevniki članov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost