Bistveno je, da na vse gledaš dolgoročno in ne samo iz vidika kilogramov. Ko je vnos energije zelo majhen (pri tebi je bil dolgo časa), organizem to preventivno kompenzira z določenimi spremembami: upočasni se metabolizem, zaloge glikogena so večino časa prazne, hrane v prebavilih skorajda ni, malo OH v hrani pomeni manj vode v telesu itd.
Ko povečaš vnos se vse te stvari začnejo vračati v "privzeto" stanje - metabolizem se pohitri, zaloge glikogena se napolnijo, v telesu je več vode in hrane ... Samo te spremembe prinesejo s sabo kar nekaj teže, pa se količina telesne maščobe ni prav nič spremenila. Pravzaprav se je procentualno celo zmanjšala.
Ti želiš s prehodom na bolj normalen vnos hrane doseči, da se ti metabolizem malenkost pospeši, kar bo dolgoročno olajšalo izgubo maščobe; da se ostale prej opisane zadeve uredijo in počutje izboljša.
Ker vse spremembe niso enako hitre, se v nekem obdobju lahko zdi, da se ne dogaja nič posebnega, v resnici pa pripravljaš odlično podlago za nadaljne uspehe. Dviganje vnosa sicer ne bo mogoče v nedogled, vsekakor pa je bil primankljaj pri tebi prevelik, in si se pravilno odločila, ko si dvignila vnos.
Predlagam ti, da še malo počakaš in vidiš, kaj se bo dogajalo. Na neki točki boš verjetno morala vnos po tej fazi dviganja ponovno spustiti, vendar boš tokrat vedela, da večji deficit ni vedno tudi najboljša izbira. Namesto tega greš v vse skupaj bolj zmerno in z vmesnimi dviganji vnosa, da preprečiš negativne efekte diete, ki sem jih omenil na začetku tega sestavka.