Danes je 26 Apr 2026, 04:34

Whey proteini povzročajo višji dvig inzulina kot beli kruh?!

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: Whey proteini povzročajo višji dvig inzulina kot beli kr

Odgovor05 Sep 2012, 16:55

Nekaj je na tem. Tisti s pogostejšimi obroki imajo več težav zaradi slabše aktivnosti procesov porabe telesnih zalog za energijo, ker je organizem navajen na konstanten vnos energije od zunaj. ;)

alpha

Odgovor05 Sep 2012, 17:12

A potem je prav slabše, če imaš več obrokov kot manj?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor05 Sep 2012, 18:02

PeterII napisal/-a:hipoglikemija --> zaspanost

Niti približno. Prej bi rekel da je zaspanost/utrujenost v stanju hiperglikemije. Hipoglikemijo zaznamuje tresavica, lahko anksioznost ipd., za to poskrbi adrenalin oz. simpatično živčevje.
Kar se tiče zaspanosti po obroku pa so velike razlike med posamezniki. Kaj je točen vzrok se še ne ve. Eden izmed vzrokov sta lahko aktivacija parasimpatičnega živčevja ki je povečana po obroku in pa nivo triptofana ter posledično serotonina, katerega dvig je povezan z uživanjem OH.
Kot zanimivost, tudi določene frakcije wheya imajo precej triptofana, ampak nima takega vpliva, ker je zraven tudi precej BCAA. BCAA oz. širše LNAA (large neutral amino acids, v to skupino poleg BCAA spadata še tirozin in fenilalanin) uporabljajo isti transporter za prehod iz krvi v CNS kot triptofan, zato je lahko povečan ob določenem času le eden - ali LNAA ali triptofan.

Veliko je tudi odvisno od količine hrane, večji obrok zna še poslabšati zadevo pri občutljivih glede utrujenosti po obroku.
Burzum napisal/-a:Meni je to najbolj zanimivo glede tega, da tisti (ne rečem zate), ki imajo 'najboljše' tempirane šejke in obroke po treningu imajo ravno največ težav s takimi rečmi. (Lahko pa da je obratno, in da ravno zato toliko časa posvečaju temu samo vseeno.) :)

Kot je že David omenil, je nekaj res na tem, sam sem npr. v preteklosti ob hitrih tekočih OH (pred in po) in šejku po treningu tudi imel znake hipoglikemije, kljub temu da so bili to popoldanski treningi z vsaj dvema trdima obroka prej (zajtrk, kosilo). Zdaj ko treniram praktično tešč (BCAA in 10-20g OH, trd obrok po treningu) še nisem imel teh problemov.
Ne bi pa pripisal tega slabši aktivnosti procesov porabe telesnih zalog. Tudi ob visoki frekvenci obrokov mora bit mobilizacija/shranjevanje zalog enaka kot pri enemu ali dveh obrokih dnevno, če gre seveda za enak skupni energijski vnos.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor05 Sep 2012, 18:27

Dober odgovor!

Gujdek, misliš, da dolgoročno z več manjšimi obroki ne pride do manjše aktivnosti glukoneogeneze in bi bila tako lakota večja ravno zaradi manj glukoze v krvi (= nižji krvni sladkor) zaradi slabše pretvorbe substratov? Na koncu je bilanca itak enaka, le ta pot bi po tej teoriji delala več "težav".
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor05 Sep 2012, 19:27

David Brunšek napisal/-a:Dober odgovor!

Gujdek, misliš, da dolgoročno z več manjšimi obroki ne pride do manjše aktivnosti glukoneogeneze in bi bila tako lakota večja ravno zaradi manj glukoze v krvi (= nižji krvni sladkor) zaradi slabše pretvorbe substratov? Na koncu je bilanca itak enaka, le ta pot bi po tej teoriji delala več "težav".

Ne jaz mislim da ne, pot po kateri se sprošča glukoza v krvi je sicer lahko le glikogenoliza ali glukoneogeneza, ampak tu zraven velik faktor igra tudi trenutna hrana v prebavilih ki se absorbira, poleg tega pa je mehanizem medsebojnega usklajevanje glikogenolize in glukoneogeneze pri ljudeh še precej neznano. Ko se bo to razjasnilo, bodo morda tudi diabetikom tipa 2 lahko neposredno zmanjšali proizvodnjo glukoze, ne pa samo z "pospravljalci" glukoze v mišice. Enkrat sem že omenil, da je regulacija glukoneogeneze lahko bolj kot ne samo posredna, z manipulacijo koncentracije substratov (npr. poveča jo infuzija laktata, glicerola, aminokislin).
To glede lakote sem pa ravno včeraj prebiral raziskavo:
http://www.plosone.org/article/info:doi ... ne.0038632
Sicer primerjava med 3 in 14 obroki dnevno, ampak krvni sladkor pod krivuljo (se pravi skupno povprečje skozi cel dan), je bil v skupini treh obrokov manjši, v tej skupini pa so poročali tudi o manj lakote.
Jaz sicer ne bi povezoval nizkega krvnega sladkorja neposredno z lakoto, je veliko drugih mehanizmov (predvsem kognitivnih) ki so močnejši pri občutku lakote.
Nisem pa razumel kaj si mislil z slabšo pretvorbo substratov?
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

alpha

Odgovor05 Sep 2012, 19:49

Wow, koliko znanja :shock: . Se še kdo strinja, da bi moral gujdek bolj pogosto sodelovat na forumu? :)

climber

Odgovor05 Sep 2012, 19:55

Q&A for Gujdek ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor06 Sep 2012, 04:58

gujdek napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Dober odgovor!

...
Sicer primerjava med 3 in 14 obroki dnevno, ampak krvni sladkor pod krivuljo (se pravi skupno povprečje skozi cel dan), je bil v skupini treh obrokov manjši, v tej skupini pa so poročali tudi o manj lakote.
Jaz sicer ne bi povezoval nizkega krvnega sladkorja neposredno z lakoto, je veliko drugih mehanizmov (predvsem kognitivnih) ki so močnejši pri občutku lakote.
Nisem pa razumel kaj si mislil z slabšo pretvorbo substratov?

S tem zadnjim sem imel v mislih samo slabšo aktivnost glukoneogeneze, nič drugega. :)
Drugače se pa strinjam. :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor06 Sep 2012, 04:58

Povzetek
Sem potegnil skupaj za tiste, ki ne bodo podrobno brali (sicer super) postov zgoraj in da ne bo prišlo do napačnega razumevanja:

Vprašanje 1:
alpha napisal/-a:A potem je prav slabše, če imaš več obrokov kot manj?

V smislu nihanja krvnega sladkorja in skupne količine krvnega sladkorja v daljšem časovnem obdobju, da. Po vsej verjetnosti tudi glede lakote, a te zadeve še niso povsem jasne.

Vprašanje 2:
PeterII napisal/-a:Hehehee...no, potem pa moja teorija res postane malo manj pomembna :). David čemu bi pripisal, da jaz ob večji količini OH (100+) postanem zaspan - jaz to pripisujem nihanju krvnega sladkorja (hiperglikemija - inzulin - hipoglikemija --> zaspanost).
thx in lp

Ne drži, da hipoglikemija bistveno vpliva na lakoto. Prej drugi faktorji, npr.:
David Brunšek napisal/-a:Imaš več teorij, v katere pa se nisem poglabljal (od več krvi v prebavilih in manj v možganih, gostejše krvi, obremenitve za telo, sproščanja dopamina do evolucijske - ko lovec dobi hrano, se lahko umiri). Vsekakor pa večji obrok (100+ g OH) niso samo OH, ampak je to na splošno velik obrok, kar pomeni, da je lahko "kriva" že večja količina hrane sama po sebi.

gujdek napisal/-a:Kar se tiče zaspanosti po obroku pa so velike razlike med posamezniki. Kaj je točen vzrok se še ne ve. Eden izmed vzrokov sta lahko aktivacija parasimpatičnega živčevja ki je povečana po obroku in pa nivo triptofana ter posledično serotonina, katerega dvig je povezan z uživanjem OH.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor09 Sep 2012, 10:48

alpha napisal/-a:Wow, koliko znanja :shock: . Se še kdo strinja, da bi moral gujdek bolj pogosto sodelovat na forumu? :)

Mislim da kar dovolj pogosto sodelujem. :)

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost