Danes je 25 Apr 2026, 03:19

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: prehrana

Odgovor01 Okt 2012, 15:49

IMO nepotrebno kompliciranje. :geek:
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor01 Okt 2012, 16:01

climber napisal/-a:Kako gredo "skupaj" OH in M v istem obroku? Kolikor vem, bi naj veljalo, da če je enega več naj bo drugega manj in obratno. Zdi se mi tudi, da če so v obroku OH --> insulin --> ta pa M iz istega obroka lažje nalaga tja kamor si ne želimo. Kako je kaj s tem??
Hvala

To smo že parkrat predelali. Dan traja 24 ur in poraba hranil se izenači kasneje. Večina maščob iz hrane pa gre itak vedno v maščobno tkivo (nekaj jih gre intramuskularno), vprašanje je samo koliko se jih v istem časovnem obdobju od tam mobiliziralo, to pa je odvisno od razmerja med vneseno in porabljeno energijo.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

merika

Odgovor02 Okt 2012, 08:41

David Brunšek napisal/-a:Po moje najboljše, da narediš tako kot praviš. ;) Počasi dvigaš vnos do meje, ko bo tvoj metabolizem normalno hiter, potem pa po potrebi spet znižaš in pokuriš še preostale malenkosti. Lahko pa da bodo te šle stran že med samim prehodom. Tudi to, da se metabolizem nesorazmerno pospeši, se kdaj zgodi. ;)

Druga varianta je še, da vnos po enakem principu kot smo prej debatirali, višaš samo kak mesec ali še manj (npr. 14 dni - torej ti najbrž v tem času ne bo uspelo dvigniti metabolizma ravno na 100%, bo pa malo premora od največjega deficita) in nato ponovno znižaš. Če se ti s top formo mudi, potem je to ok, dolgoročno se mi zdi pa boljša prva opcija. ;)

//edit: Vidim, da sva z gujdekom istočasno objavila podoben post. :) Kot je napisal Gujdek - po 14 dneh lahko vidiš, kje si, kakšno je stanje in se nato odločiš, kako nadaljevati.

še eno vprašanje kot sta mi glih tako lepo odgovorila :D za koliko g dvignem OH-je ta teden, če se odločim za varianto, da grem za 14 dni na višji vnos???? bi bilo kul, da en teden dodam 2 kosa toasta na dan (okoli 20g OH), potem pa naslednji teden še en kos sadja in 1 toast (tudi okoli 20g OH). bi bilo to kul??? Tnx že vnaprej ;)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor02 Okt 2012, 08:57

merika napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Po moje najboljše, da narediš tako kot praviš. ;) Počasi dvigaš vnos do meje, ko bo tvoj metabolizem normalno hiter, potem pa po potrebi spet znižaš in pokuriš še preostale malenkosti. Lahko pa da bodo te šle stran že med samim prehodom. Tudi to, da se metabolizem nesorazmerno pospeši, se kdaj zgodi. ;)

Druga varianta je še, da vnos po enakem principu kot smo prej debatirali, višaš samo kak mesec ali še manj (npr. 14 dni - torej ti najbrž v tem času ne bo uspelo dvigniti metabolizma ravno na 100%, bo pa malo premora od največjega deficita) in nato ponovno znižaš. Če se ti s top formo mudi, potem je to ok, dolgoročno se mi zdi pa boljša prva opcija. ;)

//edit: Vidim, da sva z gujdekom istočasno objavila podoben post. :) Kot je napisal Gujdek - po 14 dneh lahko vidiš, kje si, kakšno je stanje in se nato odločiš, kako nadaljevati.

še eno vprašanje kot sta mi glih tako lepo odgovorila :D za koliko g dvignem OH-je ta teden, če se odločim za varianto, da grem za 14 dni na višji vnos???? bi bilo kul, da en teden dodam 2 kosa toasta na dan (okoli 20g OH), potem pa naslednji teden še en kos sadja in 1 toast (tudi okoli 20g OH). bi bilo to kul??? Tnx že vnaprej ;)

Bo popolnoma OK.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

merika

Odgovor02 Okt 2012, 09:52

tnx gujdek!

Bodie

Odgovor02 Okt 2012, 11:33

Kakšen dnevni vnos vlaknin bi priporočali, torej koliko gramov le-teh?

coko

Odgovor02 Okt 2012, 11:37

Bodie napisal/-a:Kakšen dnevni vnos vlaknin bi priporočali, torej koliko gramov le-teh?

Poglej na strani 14 te teme ;)

Nino

Odgovor02 Okt 2012, 12:12

pa je vseeno kakšen je vir vlaknin? oz mislim če do topne ali netopne?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor02 Okt 2012, 14:33

Nino napisal/-a:pa je vseeno kakšen je vir vlaknin? oz mislim če do topne ali netopne?

http://huhs.harvard.edu/assets/File/Our ... _Fiber.pdf
Težko je ob raznovrstni prehrani zaužiti zgolj eno ali drugo vrsto vlaknin, ker se večinoma v živilih pojavljajo skupaj.

Blog

Nino

Odgovor02 Okt 2012, 14:44

Super potem. Kaj pa kvaliteta vlaknin obstaja? Ali so vlaknine iz zelenjave bolj kvalitetne kot vlaknine iz belega kruha?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov