Danes je 25 Apr 2026, 04:52

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

Re: prehrana

Odgovor02 Okt 2012, 15:05

Nino napisal/-a:Super potem. Kaj pa kvaliteta vlaknin obstaja? Ali so vlaknine iz zelenjave bolj kvalitetne kot vlaknine iz belega kruha?

So različni tipi tako netopnih kot topnih vlaknin (slika):
Slika
Vsaka ima nekoliko drugačno obnašanje v telesu, kar pa ni pomembno, glede na to da uživamo bolj kot ne mešanico vseh.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Dzezy

Odgovor02 Okt 2012, 16:17

Kaj pa kakšno razmerje med njimi, je pomembno?
Jaz imam 10g iz lanenega semena, 10g iz ovsenih, in pa recimo 10g iz zelenjave in sadja. Bi bilo potrebno kaj zmanjšati, povečati?
10£ popusta pri naročilu na Myprotein.com --> uporabi kodo: MP394651
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor02 Okt 2012, 16:37

Dzezy napisal/-a:Kaj pa kakšno razmerje med njimi, je pomembno?
Jaz imam 10g iz lanenega semena, 10g iz ovsenih, in pa recimo 10g iz zelenjave in sadja. Bi bilo potrebno kaj zmanjšati, povečati?

Pomembno za kaj?
To je odvisno od prebavil vsakega. Sem pa že omenil da je pri raznoliki prehrani manipulacija razmerja topne/netopne težka, ker se pojavljajo skupaj.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

Nino

Odgovor02 Okt 2012, 17:07

Skratka, je že narava poskrbela da se nam ni treba preveč mučit še z izbiro vlaknin ;) :geek:

Peraz

Odgovor02 Okt 2012, 18:50

Gujdek opazil sem da ce imam trdi obrok beljakovin (jajca,meso) brez vlaknin oz. cisto malo 2-3g me nekako obrok napihne kot da se mi hrana ne prebavi ok.. Ce imam pa zravn zelenjavo cca 10-15g vlaknin pa je super.. Mas kako razlago? Se pa to pojavi izkljucno pri TRDEM beljakovinskem obroku
Uporabniški avatar

Dzezy

Odgovor02 Okt 2012, 19:35

gujdek napisal/-a:
Dzezy napisal/-a:Kaj pa kakšno razmerje med njimi, je pomembno?

Pomembno za kaj?
To je odvisno od prebavil vsakega. Sem pa že omenil da je pri raznoliki prehrani manipulacija razmerja topne/netopne težka, ker se pojavljajo skupaj.

Zdravje. :)
Že, da se pojavljajo skupaj, ampak če bi pojedel 300g kosmičev (30g vlaknin) in nič zelenjave/sadja po moji logiki ni enako, kot če del vlaknin nadomestim z zelenjavo. Tu sedaj štejem samo vlaknine, pustimo fitokemikalije in ostale stvari.
10£ popusta pri naročilu na Myprotein.com --> uporabi kodo: MP394651
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor02 Okt 2012, 20:13

Peraz napisal/-a:Gujdek opazil sem da ce imam trdi obrok beljakovin (jajca,meso) brez vlaknin oz. cisto malo 2-3g me nekako obrok napihne kot da se mi hrana ne prebavi ok.. Ce imam pa zravn zelenjavo cca 10-15g vlaknin pa je super.. Mas kako razlago? Se pa to pojavi izkljucno pri TRDEM beljakovinskem obroku

Ne bi ti znal povedat vzroka. Lahko da ti samo B prehitro zapustijo želodec in je več dela s prebavo, vlaknine pa upočasnijo celotno zadevo. Tekoči obrok je praktično že skoraj prav viskozen za absorbcijo, tako da črevo nima dela s tem.
Koliko M imaš v takem trdem obroku in kdaj se pojavijo težave?
Peraz napisal/-a:Zdravje.
Že, da se pojavljajo skupaj, ampak če bi pojedel 300g kosmičev (30g vlaknin) in nič zelenjave/sadja po moji logiki ni enako, kot če del vlaknin nadomestim z zelenjavo. Tu sedaj štejem samo vlaknine, pustimo fitokemikalije in ostale stvari.

V ovsenih kosmičih je npr. 50% topnih, 50% netopnih, mislim da na zdravje ne bi bilo drugačnega vpliva če so spremenljivka samo vlaknine. Poleg regulacije prebave in delovanja kot prebiotik spet vlaknine same po sebi nimajo velikega efekta na zdravje, zato tudi pravim da je najbolje da se najde kombinacijo in količino pri kateri je najbolj urejena prebava.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor02 Okt 2012, 21:12

gujdek napisal/-a:
Dzezy napisal/-a:Zdravje.

V ovsenih kosmičih je npr. 50% topnih, 50% netopnih, mislim da na zdravje ne bi bilo drugačnega vpliva če so spremenljivka samo vlaknine. Poleg regulacije prebave in delovanja kot prebiotik spet vlaknine same po sebi nimajo velikega efekta na zdravje, zato tudi pravim da je najbolje da se najde kombinacijo in količino pri kateri je najbolj urejena prebava.

Tako je. Pomembno je, da nisi zaprt in to je že skoraj vse.

Da je zelenjava boljši vir vlaknin kot druga hrana mislimo zato, ker so nas od rojstva bombardirali s tako miselnostjo. Vse skupaj pa spominja na "Ste danes že jedli ribe?" kampanijo. ;)

climber

Odgovor03 Okt 2012, 11:55

David/Jure kdaj in zakaj sta se odločila opustit klasično BB prehranjevanje (5 živil, miljon dodatkov, odštevanje sekund do obroka,...) in uvest način kakršnega imata sedaj?
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor03 Okt 2012, 12:33

Pri meni se je to zgodilo postopoma z začetkom kake 2 leti in pol nazaj. Sprva sem začel zmanjševati število dodatkov, nato sem začel malo manj komplicirati pri izboru živil, nato sem nehal gledati na uro... Recimo, da jem tako, kot jem zdaj, malo manj leto in pol.

Zakaj? Ko naštudiraš nekatere osnove delovanja človeškega telesa, to kombiniraš z izkušnjami drugih uspešnih ljudi na tem področju, vse skupaj pa podkrepiš z izkušnjami, ki jih pridobivaš z leti treninga/prehranjevanja, prideš do marsikaterega zanimivega spoznanja.

Včasih se mi je zdelo zanimivo, kako (pre)malo nekateri komplicirajo, in prepričan sem bil, da nimajo volje izkoristiti maksimuma. No, potem sem počasi spoznal, kako sem se motil. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost