Danes je 25 Apr 2026, 04:57

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

TNDO

Re: prehrana

Odgovor03 Okt 2012, 14:07

Kakšno je pa tvoje mnenje glede visokega vnosa holesterola 2-3 ure pred treningom? Velikokrat sem že slišal da powerlifterji in strongmani pojejo velike količine holesterola pred treningi saj naj bi spodbudil dvig testosterona in majhen spike v moči.
.. Ali pa če je to broscience :)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor03 Okt 2012, 16:30

TNDO napisal/-a:Kakšno je pa tvoje mnenje glede visokega vnosa holesterola 2-3 ure pred treningom? Velikokrat sem že slišal da powerlifterji in strongmani pojejo velike količine holesterola pred treningi saj naj bi spodbudil dvig testosterona in majhen spike v moči.
.. Ali pa če je to broscience :)

Si zadel. ;)
Akutne spremembe v GH in testosteronu okoli treninga nimajo pomena. Važno je dolgoročno stanje (sploh testosteron) in to je bolj odvisno ali si s hrano v suficitu/deficitu, do neke mere tudi maščobe v hrani, starost, genetika...
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

TNDO

Odgovor03 Okt 2012, 20:25

Aha, se pravi da bi moral čez dan in redno vzdrževat raven, da bi prišlo do sprememb.. In je to potem samo neke vrste placebo za tiste, ki temu verjamejo :D

A so kakšne raziskave o optimalni količini OH, ki bi jih naj nekdo zaužil direktno po treningu z utežmi? Je to sorazmerno s težo, ali se metabolizem toliko razlikuje od posameznika do posameznika?

strojnik

Odgovor03 Okt 2012, 22:43

Približno koliko % je moj bf?
Zadnjič spremenil strojnik, dne 04 Okt 2012, 10:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor04 Okt 2012, 07:20

Premalo mišic se mi zdi za v vsakem primeru. Skinny fat.

climber

Odgovor04 Okt 2012, 13:37

Kako vpliva (če sploh) holesterol iz hrane, na tistega kateraga ti merijo in ki ne sme preseč določene vrednosti. Če nanj nima vpliva, kaj ga potem dejansko zvišuje?
Uporabniški avatar

Simi

• Kraj: Ljubljana

Odgovor04 Okt 2012, 13:45

climber napisal/-a:Kako vpliva (če sploh) holesterol iz hrane, na tistega kateraga ti merijo in ki ne sme preseč določene vrednosti. Če nanj nima vpliva, kaj ga potem dejansko zvišuje?

Na zvišanje holesterola lahko vpliva več stvari, med drugim tudi:
- starost
- dednost
- druge bolezni (npr. sladkorna bolezen, nefrotski sindrom,...)
- določena zdravila (beta blokerji, kortikosteroidi,...)
- nepravilna prehrana
- debelost
- stres
- nasičene maščobe
- ...

Kot vidiš, prekomeren vnos nasičenih maščob zagotovo ima negativen vpliv na LDL holesterol (ga zvišuje). Nasičene maščobe so običajno pri sobni temperaturi v trdnem stanju (recimo maslo).

Ljudje prevečkrat debelost povezujejo s holesterolom. Sicer je res, da je debelost eden izmed dejavnikov, ki lahko povzroči povečanje LDL holesterola, ampak obstajajo ljudje, ki so suhi, LDL holesterola pa imajo "na kupe" - moja punca ima pri 158cm in 48kg holesterola več kot preveč, pa ni blizu niti črki D pri besedi "debelost".

Imaš pa tudi različne vplive, ki znižujejo HDL holesterol, kar pa seveda tudi ni najbolje.
Zakaj bi bil povprečen, če si lahko nadpovprečen?

Lift heavy. Life is too short to be weak.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Okt 2012, 18:19

TNDO napisal/-a:A so kakšne raziskave o optimalni količini OH, ki bi jih naj nekdo zaužil direktno po treningu z utežmi? Je to sorazmerno s težo, ali se metabolizem toliko razlikuje od posameznika do posameznika?

So, ampak večinoma za vzdržljivostne športnike (kolesarji ipd.), kjer je pomembno, da se zaloge glikogena obnovijo čim prej.
Pri takih treningih, kot jih imamo mi je poraba glikogena majhna, potrebe po ekstremno hitri nadomestitvi tega pa tudi ni, tako da je v bistvu vseeno, koliko OH zaužiješ takoj po treningu, dokler je skupna količina OH oz. na splošno hrane dovolj velika. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Okt 2012, 18:22

Holesterol sam po sebi ni noben problem. Je pa res, da dostikrat naznani, da nekaj ni ok. Poškodbe sten žil so tiste, ki se jih je treba bati.
Kaj natančno jih povzroča pa, kolikor sem nazadnje spremljal, še ni povsem jasno. Razen tipičnih vzrokov kot so debelost, genske okvare, izjemen stres ...

Sydney

Odgovor04 Okt 2012, 18:26

Kronična vnetna stanja so problem in potem kristalizacija holesterola (ki nima ravno veze s količino holesterola v krvi).
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost