Danes je 19 Apr 2026, 14:38

Kaj je to IIFYM?

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: Kaj je to IIFYM?

Odgovor11 Dec 2012, 11:00

Se strinjam z @alexjug. Nihče nikjer ne trdi da je IIFYM način primeren za vse. Tisti ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave to itak vejo oz. sami zase že itak vejo kaj lahko jejo pa kaj ne. Vseeno pa me pri članku moti to, da je napisan tako, kot da zdaj vsi trdijo za je IIFYM dober za vsakogar, kar seveda ni res. Vsak zase najbolj ve, kaj mu ustreza pa kaj ne.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor11 Dec 2012, 11:25

alexjug napisal/-a:Zakaj ta zapis jemljes kot napad? Dejstvo je, da IIFYM ne more biti primeren 'vsakemu', dejstvo je tudi, da nihce ne pravi, da je primeren vsakemu ;).

+1

Reaktivno hipoglikemijo smo na forumu že obdelali in je zelo individualna zadeva, meni se npr. ponavadi pojavi uro po treningu ker nimam OH dokler ne pridem domov. Problem rešim s piškotom.

Študija je na miših, zato so ostale izpeljanke v tem zapisu hipotetične. Je pa zanimivo kako takrat ko jim ne paše, označijo Aragona, Lyla ipd. da imajo preozek pogled, sami pa ne spravijo skupaj sestavka ki bi citiral več kot 1 mišjo študijo. Kar naenkrat iz tiste 1 študije dobimo vsesplošna priporočila za ljudi, stotine ostalih študij na ljudeh pa itak niso pomembne, ker nas seveda vse bolj zanima kako bomo hranili svoje hrčke okoli treninga.
Jaz bi označil ljudi s "preozkim" pogledom tiste, ki poskušajo za namene prodaje subjektivno prikazat vsak znanstven dokaz sebi v prid in zavračajo vse ostale dokaze (tudi če je teh več in so bolj primerni za objektiven pogled na problem), ki niso v skladu z njihovim mišljenjem ali jim ne bodo prinašali dobička.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor11 Dec 2012, 11:33

Meni gredo te raziskave na živalih ali pa na določeni populaciji tudi na živce. Nikoli ne gledajo posameznika. Ko se pa najde nekdo kot recimo Jure Rus ali pa kakšne slike before after je pa vedno izgovor genetik/dober metabolizem/steroidi/photoshop itd. :roll:

Drugače pa jaz še vedno raje posegam po polnozrnatih živilih in tistih z malo maščob. Ker so mi okusnejše in me ful bolj nasitijo; M imam pa nastavljene trenutno na 30g :D
We're born and then we die. What will you do in the meantime?
Uporabniški avatar

Guantanamo

Odgovor11 Dec 2012, 11:54

gujdek napisal/-a:Jaz bi označil ljudi s "preozkim" pogledom tiste, ki poskušajo za namene prodaje subjektivno prikazat vsak znanstven dokaz sebi v prid in zavračajo vse ostale dokaze (tudi če je teh več in so bolj primerni za objektiven pogled na problem), ki niso v skladu z njihovim mišljenjem ali jim ne bodo prinašali dobička.

Kot da bi mi bral misli.
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor11 Dec 2012, 14:32

Ma smešno je, ker hočejo ustvarit podobo človeka, ki uporablja IIFYM pristop, kot nekoga, ki cel dan žre pice, torte in kebabe. Večina, kar vidim dnevnike, nas ima max M nekje med 50 in 80. To takoj predstavlja omejitev, ki te varuje pred tem, da bi presegel mejo nasičenih M, ki postane škodljiva. Prav tako nas veliko, ko smo na hujšanju, rado poseže po polnozrnatih OH, ker so pač bolj nasitne in že to deluje kot neke vrste regulacijski mehanizem.

Verjetno pa res postane IIFYM problematična za nekoga, ki rad manipulira s svojo hormonsko sliko, ima 7000kcal dnevno in si reče, da bo vsak dan jedel Nutello na žlico, ker pač fita v njegov vnos. Pač ne fita tvoji prebavi - ane. :) Nas, ki ne uporabljamo samoinženiringa, varuje okvir makrotov pred visokimi vnosi določenih snovi, ki s količino postanejo toksični, Gaspovci pa imajo lahko res problem, ker je ta okvir zelo, zelo širok in zato ni avtoregulacije. :)

Za konec če res karikiram: tako kot so Nemci ustvarili ogaben in povsem nesmiselen lik Žida, tako Gaspovci ustvarjajo izkrivljeno podobo IIFYM prehranjevalca. :)
Mati, masla bi!

wade

Odgovor11 Dec 2012, 15:07

gaspovci :lol:

Sydney

Odgovor11 Dec 2012, 15:48

OK, mogoče je bil napad res prehuda beseda ;) ampak dejstvo je, da se vidi, da se cilja na NMZ s takimi članki :)
Drugače pa, kar se tiče bolnih ljudi, seveda IIFYM ni primerna za vsakega... kaj pa, če govorimo o zdravem človeku, mislite da bi v športnem smislu delovala za vsakega?
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor11 Dec 2012, 16:04

Vem kaj imas v mislih Syd..
Ahemm.. recimo, da bi jaz veliko bolje funkcioniral, ko sem igral ragbi, ce bi takrat poznal iifym in seveda imel trenutno znanje o prehrani in regeneraciji.

Mene najbolj moti to, da vsi sklepajo, da se pri IIFYM samo nazira z junkom. Dejansko pa opazam, da se gre IIFYM populacija, ki se je ze nekoliko posvetila preucevanju prehranjevanja in je SAMA prisla do spoznanja, da se njim (nam) ni treba matrat s 'klasicnimi' pristopi k BB prehranjevanju.

Pobuda za clanek je bilo ocitno srecanje s kolegom, ki je 'po obcutku' in 'nima casa' jesti. Jesti po obcutku in IIFYM sta pa kot noc in dan.

Kot sem napisal ze v off topic temi.. pocakajte kaksno leto ali dve pa bodo tudi 'nasprotniki' iifym postali zagovorniki le-tega.

Meni je pred casom nekdo govoril, da so sissy squati 'bro science', ter da naj to kar 'uni crnuhi iz amerike' delajo.. leto kasneje ta oseba dela sissy squate na polno... jbg.. ljudje se v startu, pri nepoznavanju dolocene teme, zacnemo braniti z zavracanjem. Kasneje pa spoznamo, da morda le ni tako slabo... nekateri pa le ' go with the flow'. Ker je 'in' in vsi govorijo o tem, morajo tudi oni svoj piskrcek pristavit in izpasti pametni.. govorim na splosno, da mi ne bi slucajno kdo ocital, da ciljam nanj(o). taksna je cloveska narava.
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Nino

Odgovor11 Dec 2012, 16:25

Ampak dobro, jaz priznam, da če bi bil recimo na vnosu 4000 kcal ipd., bi vseeno jedel vse maščobe iz okusnih virov, ne bi jedel oreščkov ipd. ker jih pa ne maram. Razen v kakšni potici drugače ne :lol: Pice, palačinke z nutelo (jajca so dober vir M ! :) ), skratka same dobrote, ker drugače pač ne funkcioniram dobro, če ne morem jest tistega kar mi je dobro, žal. Zato pa do zdaj nisem iz sebe nič naredil, ker sem bil faking ovčka na forumu, pa sem mislil da za mišice moraš jest samo jebene-ga piščanca pa riž in ostala "zdrava" sran*a, ki mi niti malo niso bila okusna, vse drugo je greh...

Bodie

Odgovor11 Dec 2012, 18:24

To je vse tako odvisno od človeka do človeka. Za pretekli teden recimo meni predstavlja dnevno IIFYM približno 100g sira šmarski rok, 30-50g gorčice, 200-300g kakijev-sadje(čeprav bi to verjetno spadalo pod ''clean foods'' sam sadja se ponavadi ne priporoča lih preveč, je pa kombinacija kaki+skuta bomba!), potem še kak kos belega kruha, največkrat pa kakšna polnozranta varianta, ker to pač mama kupuje in še vsake toliko bele testenine.

To bi bla moja ''prepovedana'' živila, ki naj bi spadala pod IIFYM za pretekli teden. Drugače jem večinoma meso, jajca so mi zlo dobra, skuto, ribe, riž, zelenjava.... jem pa veliko tega zato, ker mi je ta hrana že od malih nog zelo dobra in se je ne naveličam ter ker se odlično poklopi pod dovoljene makrote.

Kar je pri meni povzročilo bistvene spremembe v pozitivnem smislu tako fizično kot psihično je to, da sem iz 6 obrokov dnevno prešaltal na 3 obroke in pa še znižanje B, M in zelenjave ter povišanje OH. Slednje mi je zeloooooo pomagalo pri regeneraciji in moči na treningih!
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost