OK, se ena zdravokmeckopametna, ki se pa tice dojecih mater. Clovesko mleko vsebuje cca. 8 g OH/100 ml, kar je cca. 50% vseh kcal. Zdaj, jaz resnicno dvomim, da je telo na ketonski zmozno tako intenzivne glukoneogeneze, ki ji potem sledi pretvorba polovice sintetizirane glukoze v galaktozo. Mleko je torej po vsej verjetnosti drugacno, manj hranljivo. Ampak mogoce se motim.
Poleg tega je tu se problem hormonov. Ne morem govoriti iz prve osebe, ampak veckrat naletis na forumih na izkusnje zensk, ki jim je ketonska popolnoma sesula hormonsko ravnotezje. Razne horror zgodbe o tem kako so vsakih 14 dni tako mocno krvavele, da je prislo do anemije, itd. In vsak, ki ima kaj pojma o medicini, lahko pove, da je hormonsko ravnotezje kljucno pri zanositvi in tudi donositvi. OK, razmerja med razlicnimi hormoni so pred in po nosecnosti drugacna, ampak to so podrobnosti.
Kar pa se vnosa makrohranil tice tako. V "dobrih" starih casih, ko je bila prehrana bistveno manj raznovrstna, je veljal rek "en otrok, en zob", ceprav je po pravilu slo v PM kar vec zob. Fora je bila ravno v tem, kar je opisoval Alex. Ce ni v hrani, zarodek crpa iz matere. Kaj manjka pri ketonski tezko natancno recem iz vidika rudnin. Moja mama je sicer bila enkrat v kenozoiku na ketonski (takrat se je temu se reklo se dieta po Atkinsu), vendar jo je po par tednih prekinila, ker so jo zaceli nenormalno skeleti zobje. Skoraj ziher pa sem, da manjkajo naravni vitamini in vlaknine. Konec koncev so sadje, zitarice in strocnice STRUP, a ne de. And sorry, no, only broccoli and lettuce just don't cut the mustard.
Povzetek: Ketonska je s teh dveh vidikov totalno bikovo govno na nivoju presnojedega veganstva. In verjetno to nista edina dva vidika...