1. je bila objavljena v Journal of Physiology s strani Areta et. al (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23459753) in je zelo podobna (tudi večina avtorjev je enakih) 2. študiji v tem postu (Burke et. al): viewtopic.php?f=15&t=132&start=60#p11285
Uporabili so podoben protokol, le da so raztegnili raziskavo na 12 ur po treningu.
V tem času so preiskovali 3 različne suplementacije z B iz wheya:
2x 30g B (40g wheya)
4x 15g B
8x 8g B (približno)
Lepše je prikazano na sliki:

In rezultati skupne protein sinteze (%FSR):

Najbolje je kazal protokol z 4x 15g B, najslabše pa z bolusom 1x 30g B na 6 ur.
To da 30g B iz whey-a po treningu in potem 6 ur nič ni ravno optimalno, mislim da je bilo že prej jasno.
Če se pogleda vrednosti po 4ih urah, ni bilo statistično značilnih razlik med protokoli, podobno kot v tej viewtopic.php? , kjer od 1-5 ure po treningu ni bilo razlike med pulzingom in bolusom.
Kot je tudi vidno iz zgornje slike, je razlika med 4-6 uro največja, kar je najbrž posledica tega, da 30g B naenkrat iz wheya zaradi svoje hitrosti in v tem primeru tudi premajhne količine, med 4-6 uro že izgubi učinek.
Signalne molekule v tem času so bile najvišje prav pri bolus protokolu, razlika sicer ni bila velika ker je šlo za enake količine B med protokoli, je pa bila najbolj značilna po 1. in 7. uri, kjer je očitno 30g B dalo večji efekt kot manjši odmerki.
Žal so uporabili suboptimalno skupno dnevno dozo B (1.5g/kgTT), prav tako je šlo za tešče posameznike.
Zanimivo bi bilo videt, kako bi se odrezal normalen obrok (ali 2-3, glede na to da gre za 12 ur) večjo količino B iz kakšnega počasnejšega vira, ker je to v praksi najbolj logičen in uporabljen pristop. Aja, pa tudi kakšen OH po treningu ali prej bi bil tu dobrodošel, tukaj so očitno imeli hardcore ketonski dan.
2. študija je bila objavljena nekaj dni nazaj v Journal of Strength and Conditioning Research in je predvsem zanimiva zaradi praktičnosti, saj je trajala 8 tednov.
Medtem ko sem pisal tale post, sem videl da me je včeraj prehitel na suppversity blogu in se tudi strinjam z njegovim opisom študije, tako da ne bom zgubljal besed:
http://suppversity.blogspot.com/2013/03 ... ys-no.html
Najbolj se mi zdi zanimivo, da so imeli v skupini z wheyom+ekstra levcinom pred in po treningu skupaj 140g B dnevno ali več, medtem ko je bil v kontrolni in placebo skupini vnos 100g B dnevno, pa se to v nobenem parametru to ni poznalo. Ravno nasprotno, kontrolna skupina je bila bolj kot ne "zmagovalka" te študije.
Bottom line iz teh dveh študij, tako mene kot vas (razen tiste ki ste HC optimizatorji hormonske slike), najbrž ne zanima koliko MM in moči boste dobili v 12 urah, ampak predvsem na dolgi rok oz. v ciklu treninga.
Timing se zdi na kratki rok pomemben le ko gre za nepraktične načine hranjenja (takšen je recimo 40g wheya na 6 ur v tekoči obliki, brez OH in M ter trening na tešče), na dolgi rok pa se očitno tudi te prednosti suplementacije izgubijo, če sklepamo po tem da se je v 2. študiji skupina s 40g B manj dnevno in brez poudarka na timingu odrezala najbolje.
Mnenja?