Danes je 26 Apr 2026, 20:17

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

18r

Re: prehrana

Odgovor25 Avg 2014, 10:40

mimogrede.. v članku piše da je ph sladkorja 2,1 ...po kakšni logiki to ?, vedno sem mislil, da je ph sladkorja približno nevtralen. Sicer pa tovrstni članek, ki nima nobenih virov, pomoje sploh ni vredn prebiranja.

alpha

Odgovor25 Avg 2014, 11:48

18r napisal/-a:mimogrede.. v članku piše da je ph sladkorja 2,1 ...po kakšni logiki to ?, vedno sem mislil, da je ph sladkorja približno nevtralen. Sicer pa tovrstni članek, ki nima nobenih virov, pomoje sploh ni vredn prebiranja.

Zgooglaj Heinrich Warburg cancer, pa boš imel vire.

alpha

Odgovor25 Avg 2014, 22:13

Je kakšen problem, če na deficitu delež ogljikovih hidratov pretežno sestavlja sadje (dnevni vnos je 100 do 200 OH)? Mi je namreč okusno, pa tudi nasiti me dobro, tako da mi zelo ustreza. Zanima me predvsem zaradi tega, ker fruktoza slabše polni glikogenske zaloge za razliko od glukoze. Tuji forumi so polni različnih mnenj in informacij, tako da raje vprašam še na domačem :).

Refeedi so seveda izjema, tam Lyle McDonald priporoča do 100 g saharoze in 50 g fruktoze dnevno.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor26 Avg 2014, 09:09

alpha napisal/-a:Je kakšen problem, če na deficitu delež ogljikovih hidratov pretežno sestavlja sadje (dnevni vnos je 100 do 200 OH)? Mi je namreč okusno, pa tudi nasiti me dobro, tako da mi zelo ustreza. Zanima me predvsem zaradi tega, ker fruktoza slabše polni glikogenske zaloge za razliko od glukoze. Tuji forumi so polni različnih mnenj in informacij, tako da raje vprašam še na domačem :).

Refeedi so seveda izjema, tam Lyle McDonald priporoča do 100 g saharoze in 50 g fruktoze dnevno.

Ne vidim problema.
Fruktoza nekoliko slabše oz. bolje rečeno počasneje polni glikogenske zaloge v mišičnem tkivu, kar je posledica počasnejšega metabolizma fruktoze v primerjavi z glukozo in bolj posredno polnjenje mišičnih glikogenskih zalog. Posredno zato, ker se fruktoza pri absorbciji in potem v jetrih prvo metabolizira v druge substrate, ker pa zapolni glikogenske zaloge v jetrih, je potem v teoriji na voljo več zaužite glukoze za mišično tkivo.

Podobno kot pri timingu OH, je to bolj pomembno pri vzdržljivostnem naporu z večjimi "luknjah" v mišičnem glikogenu ali pa visoki frekvenci treningov, kjer bi bilo treba v nekaj urah zapolniti glikogenske zaloge.
Velik del sladkorja v sadju je tudi glukoza, tako da ne verjamem da bi tudi v taki situaciji nastala kakšna razlika, morda bi bilo pomembno le, če bi šlo za večje količine samo fruktoze brez vnosa glukoze.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor01 Sep 2014, 13:39

Zanima me kako ste točni pri vaganju hrane, štetju makrotov itd... Imam digitalno vago ampak ko dvakrat vagam isto stvar mi pokaže včasih 1g manj ali pa 1g več, več nikoli ne odstopa... Kako ste vi natančni pri vaganju. Ali zaokrožite številke, ali napišete v mfp ali kak drug program točno toliko kot zvagate.
Zanima me tudi kako je s stvarmi, ki so pakirane sepravi npr tri žemljice in na ovitku piše 3x56g recimo. Ko pa zvagaš eno žemljico je pa lahko tudi do 10-15g odstopanja. Tako, da me predvsem zanima kako ste natančni pri štetju.

Sam premišljujem, da bi bilo mogoče bolj pametno, da bi pojedel recimo maximalno 10 živil dnevno in v večjih količinah, saj je pri manj živilih manj odstopanja.. Kakšen dan mi nanese tudi po 40 živil da vnesem v mfp ko se spravim kuhat in vnašam praktično vse in potem mi odstopajo kalorije in makroti. (ali se zanašate na kalorije ali na b,oh in m??)

hvala za pomoč in upam da ne kompliciram preveč :))
Uporabniški avatar

Anel

Odgovor01 Sep 2014, 14:42

tisti 1g ne bo imel nobenega vpliva =) tak kot prvič zvagaš napiši

blossom

Odgovor01 Sep 2014, 17:57

Ne sekiraj se za tistih nekaj gramov. Tudi hranilna vrednost ni vedno identično enaka, kot je napisana na embalaži.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor11 Sep 2014, 18:56

uVex napisal/-a:Sam premišljujem, da bi bilo mogoče bolj pametno, da bi pojedel recimo maximalno 10 živil dnevno in v večjih količinah, saj je pri manj živilih manj odstopanja.. Kakšen dan mi nanese tudi po 40 živil da vnesem v mfp ko se spravim kuhat in vnašam praktično vse in potem mi odstopajo kalorije in makroti. (ali se zanašate na kalorije ali na b,oh in m??)

Takšno kompliciranje je nepotrebno, ker so odstopanja vedno v obe smeri, poleg tega pa je pomembna konstantnost. S takim pristopom bi tudi zavrgel glavno prednost fleksibilnega prehranjevanja - fleksibilnost oziroma neomejevanje pri izboru živil. ;)

Če pride pri seštevanju do večjih odstopanj med kcal in kcal, ki jih dobiš, če jih izračunaš sam iz macrotov, je nekje pri podatkih živil napaka. Če pa so odstopanja manjša, je vseeno kaj upoštevaš. Sam imam tak pristop: preverim, da imam dovolj B, nato pa gledam samo še kcal, s katerimi želim doseči dnevni cilj.
Uporabniški avatar

bomber

Odgovor09 Okt 2014, 22:04

hi,
pri 3:30 začne Jason Blaha govorit o tem, da več kot 1-1.6g B/kg ne potrebujemo za rast.gledam po vaših dnevnikih in večina vas je nekje na 2.5g B/kg.

p.s. v videotu zaj.ebe in reče per week namest per day.

any thoughts?

https://www.youtube.com/watch?v=YnynyJU ... fzrqQNLSVw
Uporabniški avatar

Anel

Odgovor09 Okt 2014, 23:07

odvisno od tvojih ciljev in stanja. Če se ti gre za oder in se pripravljaš potem študije kažejo drugačne rezultate kot norma. Drugače pa ne vidim razloga zakaj bi kdorkoli več kot 150g B na dan vnašal. Če res kdo misli da lahko povprečnemu lifterju telo uporabi 1kg čistih beljakovin na teden pa naj je več =)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov