Na povezavi, ki si jo prilepila, gre za izvleček iz knjige in ne za povezavo do raziskave. Te second-hand strani (Science Daily, Psychology today..ipd.) je potrebno jemati z rezervo, saj pogosto prenapihujejo rezultate posameznih študij in ne prikažejo trenutnega konsenza znanosti glede obravnavane tematike. Samo tako za heads-up, ker vem da so na številnih drugih forumih in straneh take povezave preveč izpostavljene.
V zgornjem članku je posplošeno predstavljena morebitna povezava serotonina z dobrim počutjem in sitostjo. Lakota in sitost sta izredno kompleksna procesa in posledica tako psiholoških kot bioloških dejavnikov. Serotonin je tu le eden izmed številnih bioloških dejavnikov, ki pa glede na dosedanje raziskave sam po sebi ni tisti, ki bi sprožil sitost.
Teorija o izboljšanju počutja s pomočjo serotonina temelji na večjem deležu triptofana napram LNAA v krvi po obroku in posledično povečanje koncentracije serotonina v možganih. Nekaj o tem smo povedali že v
tej temi na forumu.
V preteklosti je bila ta hipoteza že raziskana in pri veliki večini ni verjetna.
Tudi počutje je, podobno kot sitost, izredno kompleksen proces in ga ni primerno pojasnjevati zgolj s spremembo v možganskih koncentracijah serotonina. V preteklih eksperimentalnih raziskavah so večkrat primerjali s triptofanom bogate mešanice AK in tiste osiromašene, pa razen potenciala pri nekaterih bolezenskih stanjih, ne moremo delati nekih zaključkov.
Za primer, v nekaterih primerih bulimije in anoreksije so opazili zmanjšanje simptomov depresije in izboljšanje počutja pri povečanju razmerja triptofana/LNAA v krvi, v drugem primeru pri zdravljenju ljudi z depresijo razmerje triptofan/LNAA ni imelo vpliva na počutje, v tretjem pa je bilo zmanjšanje razmerja triptofana/LNAA v krvi bolje kar se tiče izboljšanja počutja in simptomov depresije.
V vseh primerih je šlo za skoraj farmakološko manipulacijo triptofana v krvi (posebne s triptofanom bogate ali osiromašene AK mešanice), ki jo v kontekstu normalnega prehranjevanja sami bolj težko izvedemo.
Obstaja možnost, da pri občutljivih ljudeh OH obrok izboljša počutje zaradi serotonina, to lahko vsak ugotovi sam.
Enako velja tudi obratno, nekateri ob odsotnosti OH v prehrani poročajo o slabem počutju, drugi o evforiji.
Veliko igrajo zraven tudi pričakovanja od načina prehranjevanja, ki se ga posameznik loti.