Danes je 26 Apr 2026, 04:35

Whey proteini povzročajo višji dvig inzulina kot beli kruh?!

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

PeterII

Whey proteini povzročajo višji dvig inzulina kot beli kruh?!

Odgovor31 Avg 2012, 00:18

Ali sem jaz študije prav raztolmačil da whey proteini povzročijo višji spike inzulina kot beli kruh? In, da določene kombinacije aminokislin povzročijo celo še višji spike oz. izločanje inzulina? Če to drži, potem David (glede na to kako pri hujšanju poudarja, da je potrebno jesti hrano z nizkih GI hkratno priporoča tudi whey proteini) lahko doda svojim člankom o inzulinu zanimivo novico ;) .

Celotna študija http://www.nutritionandmetabolism.com/c ... 5-9-48.pdf

POVZETEK ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22647249 ) - so notri še neke primerjave z določenimi AK in glukozo.

The insulinogenic effect of whey protein is partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on beta-cells
Albert Salehi, Ulrika Gunnerud, Sarheed J Muhammed, Elin Östman, Jens J Holst, Inger Björck and Partik Rorsman

Background
Whey protein increases postprandial serum insulin levels. This has been associated with increased serum levels of leucine, isoleucine, valine, lysine, threonine and the incretin hormone glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP). We have examined the effects of these putative mediators of whey's action on insulin secretion from isolated mouse Langerhans islets.
Methods
Mouse pancreatic islets were incubated with serum drawn from healthy individuals after ingestion of carbohydrate equivalent meals of whey protein (whey serum), or white wheat bread (control serum). In addition the effect of individual amino acid combinations on insulin secretion was also tested. Furthermore, the stimulatory effects of whey serum on insulin secretion was tested in vitro in the absence and presence of a GIP receptor antagonist ((Pro(3))GIP[mPEG]).
Results
Postprandial amino acids, glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) and glucagonlike peptide 1 (GLP-1) responses were higher after whey compared to white wheat bread. A stimulatory effect on insulin release from isolated islets was observed with serum after whey obtained at 15 min (+87%, P < 0.05) and 30 min (+139%, P < 0.05) postprandially, compared with control serum. The combination of isoleucine, leucine, valine, lysine and threonine exerted strong stimulatory effect on insulin secretion (+270%, P < 0.05), which was further augmented by GIP (+558% compared to that produced by glucose, P < 0.05). The stimulatory action of whey on insulin secretion was reduced by the GIP-receptor antagonist (Pro(3))GIP[mPEG]) at both 15 and 30 min (56% and 59%, P < 0.05).
Conclusions
Compared with white wheat bread meal, whey causes an increase of postprandial insulin, plasma amino acids, GIP and GLP-1 responses. The in vitro data suggest that whey protein exerts its insulinogenic effect by preferential elevation of the plasma concentrations of certain amino acids, GIP and GLP-1.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: Whey proteini povzročajo višji dvig inzulina kot beli kr

Odgovor31 Avg 2012, 02:06

PeterII napisal/-a:Ali sem jaz študije prav raztolmačil da whey proteini povzročijo višji spike inzulina kot beli kruh? In, da določene kombinacije aminokislin povzročijo celo še višji spike oz. izločanje inzulina? Če to drži, potem David (glede na to kako pri hujšanju poudarja, da je potrebno jesti hrano z nizkih GI hkratno priporoča tudi whey proteini) lahko doda svojim člankom o inzulinu zanimivo novico ;) .

Da, to da tudi whey dviga inzulin je res. Pravzaprav ga vsaka beljakovinska hrana, a to ni tako splošno znano, ker so med ljudmi hidrati tisti hudobni možički. :)

Strinjam se, da bi tisti, ki pravijo, da se je treba izogibati visokemu GI morali pomisliti tudi na omenjeno dejstvo in ga upoštevati ti podajanju svojih idej, ampak sam nikoli ne priporočam nizko GI diete. Pravzaprav sem napisal celo dva članka objavljena na strani, v katerih dokažem, da je obremenjevanje z glikemičnem indeksom in glikemično obremenitvijo obroka popolnoma nesmiselno in nepotrebno (pri zdravem človeku) ter da se zagovorniki takega načina prehranjevanja po vsej verjetnosti - glede na dosedanje raziskave, motijo. ;)

PeterII

Odgovor01 Sep 2012, 01:09

David glede tvojih člankov - prebral sem ji in zdijo se mi kvalitetni. Svoje trditve si logično in strokovno podkrepil. Je pa tudi res, da eni hrana z visokim GI paše, drugim pač ne in da mora biti tudi to merilo kaj pojesti. Tistim, ki imamo radi (tudi) hrano z visokim pa si s svojimi članki naredil uslugo da se manj obremenujemo ;)
Mogoče sem se z omembo tvojih člankov odtujil od bistva ki sem ga želel vprašat - Ali sem iz študije prav razbral, da whey proteini povzročijo višji spike inzulina kot beli kruh? In, da določene kombinacije aminokislin povzročijo celo še višji spike oz. izločanje inzulina? ...vem, da sta z Juretom dobra ( :geek: ) pri "tolmačenju" študijskih raziskav ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor01 Sep 2012, 06:05

Vsekakor ješ hrano, ki ti je dobra, zakaj bi se silil z nečim, kar ne maraš? :) To je jasno. Bistvo je v tem, da je povsem vseeno ali ima ta hrana visok ali nizek GI, če so hranilne vrednosti enake. GI je povsem brez pomena! ;)

Študijo mislim, da si razlagaš prav, a ne vidim nobene uporabnosti v njej. Delana je bila in vitro (v laboratoriju), kar pomeni, da rezultatov ne moreš kar prenesti na živa bitja. Hkrati pa je povsem vseeno kdaj je dvig inzulina večji. To že ves čas pravim in sem razjasnil tudi v seriji člankov. ;)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor01 Sep 2012, 09:43

Kot prvo, kar nekaj raziskav je preiskovalo odziv inzulina na whey in ostale B pri ljudeh, zato nima smisla delat zaključkov na podlagi študij na miših. Druga stvar je, da akutni spike inzulina ne pove čisto nič o tem, ali je živilo zdravo.
Primerjava odzivov inzulina med različnimi viri proteinov:
Slika
Gre za enake količine (50g B) in še kar opazen porast inzulina, whey(izolat) je za razliko od ostalih virov bil tudi v tekoči obliki.

Za primerjavo, pri isti količini glukoze (50g) iz kruha in podobnih živil z visokim GI, je odziv nekje 5-7x večji (vrh nekje med 200-300 pmol/L)
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

PeterII

Odgovor03 Sep 2012, 22:04

Hvala vama za razlago in dodatne informacije. Gujdek sem upal da boš tudi ti uletel v debato ;)
Moje mnenje glede GI in z njim povezanega izločanja inzulina gledano z vidika bodibildinga: Težko bi bilo zanemariti ali zanikati da so funkcije inzulina oz. njegovo delovanje nima vpliva na rast mišične mase oz.anabolizem, saj inzulin deluje kot triger celični membrani za prepustnost hranil, "pozitivno (so)delovanje s IGF1, nasprotno delovanje kortizolu, povečuje pretok krvi v mišicah,... Zato jaz v določenih timingih dneva (zjutraj in predvsem treningu pa čeprav vem za tvojo omembo študij Wee S.L., 1999 in Jamurtas A. Z., 2011 :) ) vseeno "pazim" na vnos hranil z visokim GI zaradi posledičnega sproščanja inzulina (inzulin spike). Nenazadnje ni zanemarljivo dejstvo, da je inzulin močno zastopan pri profesionalnem dopingu - za prof. dopingom pa dobro veš da "stoji" medicina najvišjega ranga in ga nebi kr nekaj v prazno streljali (oz.špricali :D ).

Z vidika zdravega posameznika ali rekreativca ob sočasnem poudarku na kCal in procentulane deleže makronutrietov pa, kot sem že rekel, strinjam s tvojim razmišljanjem, ki si ga delil v člankih o GI :).
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Sep 2012, 01:12

Moraš vedeti tudi, da se eksogeni inzulin (iz igle) ne more primerjati s količino, ki se ga fiziološko sprosti ob obroku. Potem je tvoja teorija malo manj pomembna. ;)

PeterII

Odgovor05 Sep 2012, 11:32

Hehehee...no, potem pa moja teorija res postane malo manj pomembna :). David čemu bi pripisal, da jaz ob večji količini OH (100+) postanem zaspan - jaz to pripisujem nihanju krvnega sladkorja (hiperglikemija - inzulin - hipoglikemija --> zaspanost).
thx in lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor05 Sep 2012, 16:18

Imaš več teorij, v katere pa se nisem poglabljal (od več krvi v prebavilih in manj v možganih, gostejše krvi, obremenitve za telo, sproščanja dopamina do evolucijske - ko lovec dobi hrano, se lahko umiri). Vsekakor pa večji obrok (100+ g OH) niso samo OH, ampak je to na splošno velik obrok, kar pomeni, da je lahko "kriva" že večja količina hrane sama po sebi.

Burzum

Odgovor05 Sep 2012, 16:49

Meni je to najbolj zanimivo glede tega, da tisti (ne rečem zate), ki imajo 'najboljše' tempirane šejke in obroke po treningu imajo ravno največ težav s takimi rečmi. (Lahko pa da je obratno, in da ravno zato toliko časa posvečaju temu samo vseeno.) :)
Naslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost