Danes je 03 Dec 2023, 02:07


Ketogena dieta

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
 • Avtor
 • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

 • Prispevkov: 664
 • Pridružen: 09 Mar 2012, 21:52

Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 12:04

Na željo nekaterih sem šel malo obširneje prebrat rubriko na maxx forumu in preden kdo skoči ven s kakim postom tipa Dzezy, bi rad poudaril da močno podiram raziskovanje takih tem kot je npr. področje ketogene diete in me veseli da se je Grom odločil za uporabo predvsem študij in manj trenerjev, blogov ipd.

Vseeno, kljub temu da je bilo od njega to poudarjeno, tega v tisti rubriki do sedaj nisem zasledil. Youtube posnetki marketinško usmerjenih MD-jev in abstracti mogoče prepričajo tiste ki kolebajo med dvema dietama, mene pač ne.

Prav tako sem videl da na nekatera pomembna vprašanja, kakršno je npr. zakaj Jeff Volek ipd. pri sestavi študije primerjave ketogene z normalno dieto ne znajo izenačit B v skupinah. Če je mogoče zato da prodajo več svojih knjig ne vem, dejstvo pa je da pri tako očitnem iskanju željenega efekta raziskovalec izgubi dobršen del kredbilnosti.

Ne bom sodil prehitro, ker iz tistih enovrstičnih postov ne morem razbrat celotnega pogleda ki ga ima Grom na to, bom pa pozoren na prihajajoče članke katere je napovedal.
wade napisal/-a:Gujdek kaj pa misliš o ketonski kot jo grom zagovarja samo glede zdravja. Sam se je sicer niti slučajno ne mislim lotit zarad nešteto razlogov zanima me zgolj informativno. Recimo da si teoretično 99% svojega življenja v ketozi ne pride do nikakršnih komplikacij oz je to celo zelo zdravo?

Prav ta anti-aging vidik oz. vidik zdravja je IMO še najbolj zanimiv od vsega. Ketogena dieta predvsem dobro pokaže, da tisti strah pred maščobami iz konca 20. stoletja ni zgolj zaradi količine ali vrste maščob, ampak konteksta z OH, B in predvsem energijskim ravnotežjem. Podobno je bilo s fobijo na holesterol. Tu bi se strinjal , 50-55%OH se mi zdi za splošno populacijo ki je pogosto neaktivna (za katero vemo da je debelost v porastu) preveč in najverjetneje obstajajo boljše poti.

Stanje ketoze po tem kar nam je znano ni nevarno in komplikacije niso fiziološko nevarne. Je pa tu še en drug faktor, ki se predstavlja v obliki stranskih učinkov. V veliko študijah je pogosto poudarjeno, da imajo preiskovanci probleme s prebavo, utrujenostjo, slabostjo in je drop-off pogosto velik, učinki pa pogosto prisotni pri veliki večini. Tu gre za 80:20 ali 70:30 razmerja M:B in je v skladu s tem kar se na maxx-u priporoča. Vsem je jasno da je prehod z high-carb na ketogeno dieto težak, ampak te učinki so pogosto prisotni tudi po več mesecih trajanja diete. Adaptacija tu očitno ne reši zadeve popolnoma.
Anti-aging vidik se poleg kardiovaskularnih učinkov pri ketogeni dieti (boljša krvna slika lipidov, glukoze in inzulina ki pa ni nič drugačna pri mediteranske diete ipd.) izraža predvsem na zmanjšanju oksidativnega stresa in pozitivnem vplivu na nevrogenezo. To je zaenkrat izrazito le pri mušicah, miših ipd. in je definitivno vredno raziskave na ljudeh.

Slika

Zgornja slika je le prikaz, kako se ketogena dieta primerja z energijsko omejitvijo in potencialni pozitvni učinki takih intervencij. Zakaj prav ta prikaz?
Mogoče se kdo spomne da je bilo pred kratkim objavljeno poročilo študije na rhesus opicah in odsotnost učinka 30% omejitve energije (celotno življenje) na podaljšanje življenja. Sam sem že predelal večino literature na temo postenja (tema moje diplome) in tudi tam je žalostno, ker se preprosto iz miši rezultati v tem primeru slabo prenašajo na ljudi.

Sam ne bi pričakoval nekega bizarno zdravilnega učinka take diete, napram energijsko izenačeni raznoliki dieti z enako količino beljakovin.
Prednost vidim (to je tudi vzrok zakaj Atkins pri ljudeh lahko super deluje) prevsem v tem, da z izborom živil ki jim je na voljo, pri ketogeni dieti ljudje zaužijejo manj. Sem videl da se omenja zmanjšanje oz. izguba želje po sladkem, kar pa je glede na prebrano precej površno in optimistično razloženo, bom v kakšnem izmed naslednjih postov, med drugim tudi o odvisnosti od cukra. Post je ratal predolg tako da bom morda tudi o BB vidiku malo kasneje napisal, sem tu samo poskusil wade-u podat malo razširjeno mnenje.

Seveda pa nočem biti edini s posti tukaj, predvsem so dobrodošle vaše izkušnje s ketogeno dieto in mnenja o njej.
Za razliko od tistega foruma kjer poskus debate (ali že povezava na NMZ) žal ponavadi hitro propade, menim da bo tu popolnoma drugače.
Še en tak mini paket študij za tiste, ki nimate izpitov ali imate preveč časa, firbci itd.: ;)
http://rapidshare.com/files/3742488653/ ... togena.rar
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

alexjug

 • Prispevkov: 2163
 • Pridružen: 20 Nov 2011, 12:39
 • Kraj: Ljubljana, Slovenia

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 12:26

Moram priznati, da se ketogeni dieti nisem nikoli preveč posvečal z vidika teorije, zato sem se je v praksi verjetno lotil precej napačno.
Še vedno si nisem prebral podrobnosti, bom pa napisal kako sem se je lotil jaz, in sicer do max 60g OH, 250-300g B in 20-30g M. Predvsem, da bi morda komu preprečil podobno napako.

Rezultat tega je bil, da sem imel prenizek kalorični vnos, kar mi je posledično skoraj dobesedno ustavilo metabolizem.
Prebava je bila katastrofa, tako da sem moral poseči po odvajalih, da sem sploh lahko odvajal blato. Bil sem zelo utrujen in imel zmanjšane kognitivne fukncije. Rezultat je bil, da sem se "zlomil", kar ste lahko prebrali v mojem dnevniku "Road to koper 2012" ;).

Predvidevam, da bi zadeva potekala precej drugače, če bi takrat povečal M na kakšnih 60-80g, predvsem pri kognitivnih funkcijah.

Mnenje o učinkovitosti je bilo seveda, da ne učinkuje (zame) in da to ni to, vendar kot sem že napisal, menim, da sem se zadeve lotil napačno. Trenutno mnenje.. ni ga ;).
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

Zeratrem

 • Prispevkov: 1012
 • Pridružen: 11 Mar 2012, 15:52

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 13:11

Gujdek, hvala za vse poste, ki si jih in jih morebiti še boš objavil (tudi druge teme).

Moja izkušnja s KD. Nekaj mesecev na 300g B, okrog 100g M in 30-50g OH je bila katastrofalna. Slabo počutje, umske zmožnosti zelo omejene, treningi slabi, stalno prisotna utrujenost. Kaj pa končni cilj, tj. hujšanje? Izjemno slabo in počasno. Zato sem iskal drugo rešitev in našel UD2, ki ni nič drugega kot CKD z masivnim refeedom in meni razumljivimi in prepričljivimi (vsaj takrat se mi je zdelo tako) argumenti za aplikacijo. Ta pa je na meni delovala fantastično. Počutje je bilo veliko boljše, zlasti par dni po tedenskem carb up-u. Končni cilj, tj. hujšanje, je bil za moje kriterije takrat izjemno dober.

Res pa je, da iz vidika shujševalnega cilja, če bi v prvem poskusu s klasično KD upošteval pomembnost vzdrževanja hitrosti presnove z refeedi (ne, nisem imel t.i. "off" dnevov, če se izrazim v nomenklaturi KD), bi bila izkušnja (najbrž) nekoliko drugačna.

alexjug napisal/-a:Moram priznati, da se ketogeni dieti nisem nikoli preveč posvečal z vidika teorije, zato sem se je v praksi verjetno lotil precej napačno.
Še vedno si nisem prebral podrobnosti, bom pa napisal kako sem se je lotil jaz, in sicer do max 60g OH, 250-300g B in 20-30g M. Predvsem, da bi morda komu preprečil podobno napako.


To se meni zdi bolj beljakovinska kot ketogena dieta. ;)
Mati, masla bi!

Sydney

 • Prispevkov: 608
 • Pridružen: 30 Jul 2012, 23:35

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 13:17

Meni se zdi tema izredno zanimiva, tako iz antiaging vidika in vidika izboljšanja kognitivnih funkcij, predvsem pa iz vidika izboljšanja performanca, fizične zmogljivosti v različnih športih. Po prebranem nekako verjamem, da je za ultramaratone in podobo to res optimalni način (maščova je neomejen vir energije, manj oksidacije=krajša regeneracija med treningi, itd.)
Za ostale športe sem še v dilemi, Grom zagovarja, da je super tudi za eksplozivne športe, ampak seveda vseeno z nekaj dodanimi OHji. Še moram prebrati nekaj gradiva, da dobim bolj jasno sliko. Hvala tudi za paket študij, sicer se ga trenutno zaradi izpitov res nimam časa lotit, vsekakor pa pride na vrsto.

Gujdek, kaj ti drugače misliš o ketonski za nekega (vrhunskega) športnika, ki si želi doseči čimboljše fizične zmogljivosti, čimboljše dosežke v svojem športu? Zanima me posebej, tako za aerobne kot tudi anaerobne športe. Hvala!

btw, tole temo z Gromovim razmišljanjem se ti še splača preletet, čeprav ni v ketogenskem podforumu: http://maxximum-portal.com/forum/viewto ... 74&t=29812

Aja, drugače zaenkrat še nimam nobenih osebnih izkušenj s ketogeno dieto, priznam pa, da me vleče, da jo po končanih letošnjih izpitih sprobam...

wade

 • Prispevkov: 241
 • Pridružen: 02 Feb 2012, 19:04

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 13:34

Grom po novem svetuje dosti manj B in toliko več maščob. Pri 300gB naj bi blo nemogoče pridt v tisto optimalno ketozo zarad glukoneogneze. Sepravi nekje 150B 200M bi bilo neko povprečje.

Kami

 • Prispevkov: 345
 • Pridružen: 15 Sep 2012, 20:40

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 13:50

Super post, gujdek.

Dobra literatura na to temo je tudi prva knjiga od Lyle Mcdonald-a - The Ketogenic Diet. V knjigi med drugim tudi dobro razlozi povezavo z izgubo teze in hormonom leptin, itd.

Sicer so nekatere zadeve tam notri sedaj ze malo stare in so pri nekaterih stvareh prisli do novih odkritij ampak imo se vedno sluzi kot dober osnoven in dostopen pregled te tematike.
michelangelo napisal/-a:preveč je lih prou :D

jaskocare1

 • Prispevkov: 360
 • Pridružen: 07 Apr 2012, 11:15

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 16:04

V prihodnosti(verjetno še letos) bom ziher probal s ketogeno dieto, meni osebno se sliši zanimivo. Sploh pa me zanima kako bo telo reagiralo na tako nizkem vnosu OH.

alpha

 • Prispevkov: 1016
 • Pridružen: 03 Maj 2012, 21:33

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 18:00

Tudi jaz sem jo že poizkusil na prejšnji definiciji za kakšen mesec-dva, s tem da sem imel nekje 3 - 3,5 g B/kg TT (takšna priporočila sem dobil). Občutje, kognitivne zmožnosti, trening in regeneracija so bili v redu, pravzaprav sploh nisem občutil bistvene razlike. Sem pa imel v tem času prevelik vnos kalorij, kar je botrovalo bolj kot ne k stagnaciji napredka med ketonsko dieto. Tudi refeedov nisem imel na začetku (SKD), tako da sem s tem verjetno celo malo upočasnil metabolizem. Bi jo moral še enkrat preizkusit, da bi lahko podal kakšna konkretna mnenja.

Še boljo bi pa bilo, da bi jo preizkusil kak zvesti, res discipliniran IIFYM-jevec, ki bi lahko naredil dobro primerjavo.
Uporabniški avatar

ronnie

 • Prispevkov: 497
 • Pridružen: 12 Mar 2012, 01:28

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 18:10

Problem večine ljudi pri ketogeni dieti je v tem da imajo veliko preveč beljakovin in premalo maščob. Npr Alex,ti nisi imel ketogene,ampak klasično 'kvazi' beljakovinsko. Beljakovin max 2g/kg,ter razmerje maščobe:beljakovine 70/30 v kcal. Osebno mam super izkušnje z njo kar se tiče počutja in energije,mi pa ne najbolj ustreza za 'fat burn'....nekako kadar dodam hidrate in kenslam maščobe je kot da bi si dodal kardio :))
http://lukafilipic.blogspot.com

TomazHorvat

 • Prispevkov: 17
 • Pridružen: 16 Dec 2011, 15:28

Re: Ketogena dieta

Odgovor11 Jan 2013, 18:32

No da še jaz malo pripomnim.
Trenutno sem jaz na ketogeni dieti 70/30 . Moj dnevni vnos B je 150g ter M 180g. Všeč mi je,ker ko pojem sem dolgo sit,nobene potrebe po hrani,M naredijo svoje. Počutje je super,nobenega padca energije,teže na treningih so zaenkrat iste (je pa res da je danes šele 7 dan diete). Odločil sem se,da sprobam in vidim kako bom,zaenkrat sem super!
Moramo še poudariti,da bom tukaj zelo prišparal na denarju (jajca so poceni,proteinov gre zelo malo).
Naslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron