alpha napisal/-a:A ne pride do glukoneogeneze samo v primeru hitrih beljakovin, npr. wheya, sicer bi pa naj telo dobivalo energijo iz maščobe (ketoni)?
Je to v bistvu zelo dobro vprašanje, sploh zato ker zaenkrat še ni dovolj raziskav koliko se da zmanipulirat glukoneogenezo.
Dobro dokazana sta mogoče le dva dejstva, to da je glukoneogeneza zelo konstantna (tudi pri 24+ urah brez hrane) in da se do neke mere da vplivat nanjo s substrati ki vanjo vstopajo. Eden od teh substratov so AK in iz tu potem logika da če so prehitro absorbirane, jih jetra pretvorijo v glukozo.
To že velja za BCAA da so inzulinogene, samo povprečni odmerki glukoze so ponavadi večji kot tistih 5-10g, tako da razen če se gre za kakšen yohimbine ipd. ki ne deluje ob inzulinu, je to bolj nepomemben dvig.
Also, insulin nima dokazanega vpliva da bi ustavil glukoneogenezo, ustavi predvsem glikogenolizo (tako kot jo ustavi povišan krvni sladkor ob absorbciji OH) in s tem zmanjša proizvodnjo glukoze, medtem ko glukoneogeneza še vedno poteka.