Danes je 03 Dec 2024, 06:23

Definicija

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

matevz89

Re: Definicija

Odgovor22 Maj 2012, 14:22

alpha napisal/-a:No jaz imam en dan v tednu 2 off obroka. Je to v redu, povečam na cel dan ali raje zmanjšam?

Elaborate please. Kaj pomeni zate off? Zakaj sploh off? Zaradi absurdnega vnosa kcal? Na maxx forumu se je sprožla epidemija s tem. Ljudje grejo na keto samo zato, da lahko opravičijo na koncu tedna pig-out, ki bi mogu bit ubistvi planiran carbup. I really cant get it.
“A life spent chasing dreams that never come true is better than a life spent running away from dreams that could have.” - Alan Aragon

alpha

Odgovor22 Maj 2012, 14:33

Vem, da je bolje planiran carb up, kot pa pig-out (+alkohol pri meni :D :oops: ). Zdaj bom prešaltal na 48 urni carbup po programu iz simply shredded. Ta bo (upam da) bolj planiran.

Janie

• Kraj: Ljubljana

Odgovor22 Maj 2012, 15:18

You missed the point ;)

alpha

Odgovor22 Maj 2012, 16:11

Ok, malo bolj neposredno.
Na ketonsko sem šel k želji po čim boljšem napredku. Zakaj na ketonsko? Ker sem v marsikaterem članku in komentarjih na forumih zasledil, da dobro deluje. Med drugim tudi Gromovi tekmovalci to prakticirajo.
Zakaj off obroki? Menda ima polnjenje glikogena številne prednosti pri napredku (večji anabolizem, manjši katabolizem). Drugi razlog je pa seveda užitek, ko po celem tednu dietiranja z zelo omejenim izborom živil končno lahko posežeš po okusnih pregrehah.
Zadnjič spremenil alpha, dne 02 Jun 2012, 14:08, skupaj popravljeno 1 krat.

Nino

Odgovor22 Maj 2012, 17:42

jaz že en mesec vsak dan jem po 360gOH - palačinke z mardelado ali nutello, pizze, bureke, ribje palčke, pišč. fileje z sirom ipd. dobrote, pa sem v enem mesce shujšal okroglih 6kg - moč pa raste. Jeb*š ketonsko ipd sran*a :P :lol:

LP
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor22 Maj 2012, 19:48

alpha napisal/-a:Ok, malo bolj neposredno.
Na ketonsko sem šel k želji po čim boljšem napredku. Zakaj na ketonsko? Ker sem v marsikaterem članku in komentarjih na forumih zasledil, da dobro deluje. Med drugim tudi Gromovi tekmovalci to prakticirajo + en osebni trener, ki me je premeril, mi je tako svetoval.
Zakaj off obroki? Menda ima polnjenje glikogena številne prednosti pri napredku (večji anabolizem, manjši katabolizem). Drugi razlog je pa seveda užitek, ko po celem tednu dietiranja z zelo omejenim izborom živil končno lahko posežeš po okusnih pregrehah.

To, da si izbral ketonsko je po napisanem itak bila logična izbira. Mislim, da bi vsak na tvojem mestu naredil enako. Moj namen tudi ni bil, da bi te prepričeval, da je to slaba dieta ali da raje izberi kaj drugega. Dieta seveda deluje, morda je za koga to tudi najboljša izbira (predvsem pri kakih boleznih se dosti uporablja), hotel sem ti pa predstaviti še, da se da tudi na druge, mogoče lažje, načine izgubit maščobo. Ker vem, da se dosti ljudi tega ne zaveda in marsikdo misli, da je ketonska dieta najboljša v vsakem primeru. Smo pa zelo različni in vsakemu (mogoče celo večini?) ne paše tak način prehranjevanja iz psihičnega vidika. :)

Kot si omenil, je izbira živil zelo omejena, off pa ti predstavlja varovalko, kjer si lahko daš duška. Vendar je moje mnenje, da mora biti dieta taka, da lahko rečeš, "S tem bi pa lahko živel 30 let". In do zdaj še nisem spoznal nikogar, ki bi se 30 let prehranjeval s ketonsko dieto. Seveda tudi taki obstajajo, ampak so redki. Največkrat je problem ravno v izbiri hrane, prilagajanju družbi ipd. Off obrok kot oblika prenažiranja pa seveda ni bil nikoli v originalu mišljen za to dieto. Korist imaš od vnosa ogljikovih hidratov (kot si že omenil - refeed), to poveča anabolizem in povzroči ostale pozitivne učinke. Od tega, da se eno uro nažiraš nima noben koristi in dostikrat vodi do motenj hranjenja, kot sem že pisal. To ne bo priznal noben bilder, ampak dejstvo je, da po vseh definicijah je fantaziranje o hrani čez teden in potem en obrok popolnega nažiranja, motnja hranjenja. :)

Da povzamem:
- Ketonska ni slaba dieta, ni pa edina in ni nujno najboljša.
- Ketonska dieta je v resnici drugačna, kot jo poznajo bb.
- Obstajajo pa tudi drugi načini. Zakaj ne bi bilo vse skupaj bolj zmerno in bi lahko pojedel sladoled vsak dan?
- Off obroki v obliki nažiranja v neomejenih količinah so po moje zelo slaba izbira za dieto.

Čestitke vsem, ki ste se prebili čez tale žolč. :D

kefets

Odgovor22 Maj 2012, 20:36

Odlično napisano! Od teh off obrokov pa pomoje samo obseden s hrano postaneš :/
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor22 Maj 2012, 21:15

Super odgovor, David. Na hitro še z moje strani:

Kot je že omenil: ketonska dieta načeloma ni slaba dieta. Za uspešno izgubo maščobe je v grobem pomemben predvsem deficit, to pa lahko dosežeš na različne načine in z različnimi dietami. Se je pa ta dieta v zadnjih letih tudi pri nas tako razpasla, da mnogi dobijo občutek, da se drugače sploh ne da priti do rezultatov.

Velik problem ketonske (v taki obliki, ki se prakticira pri nas: torej all out žretje 1x tedensko) jaz vidim v tem, kot je že David omenil, da spodbuja nastanek motenj hranjenja, ki se jih potem ne rešiš tako zlahka.

Kakorkoli, v večini primerov jaz priporočam klasično prehranjevanje, ki dnevno vključuje vsa tri makrohranila, saj po mojih izkušnjah pri veliki večini to vodi do boljših rezultatov.

alpha

Odgovor24 Maj 2012, 10:41

hvala za odlične odgovore

Vidva potem na definiciji ves čas prakticirata rahel deficit na račun ogljikovih hidratov in se vama uspe do take mere zrezat? Tako enostavno? :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Maj 2012, 11:06

Tako je. To je vsa "magija". Konstantnost in zmernost. ;)
Prejšnja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost