McAlex & co. (spet) "napadajo" IIFYM
:
"ALI JE RES VSEENO, KAKŠNA ŽIVILA IZBIRAMO ZA VNOS OGLJIKOVIH HIDRATOV ?
Zadnje čase je postala zelo popularna smer prehranjevanja, ki ima moto » če vam ustreza v dnevni vnos lahko ješ karkoli ». Pa je res vseeno ? Goreči pripadniki te filozofije bodo trdili, da je. Seveda, saj je najlažje soditi po sebi. Če takšno prehranjevanje nekomu, ki ima odlično regulacijo krvnega sladkorja in shranjevanja hranil v mišične celice, ustreza do te mere, da ima s tem načinom izvrstne rezultate ŠE ZDALEČ NE POMENI, da je tak režim primeren za vsakega.
Še posebej pa ni primeren za tiste, ki trpijo za reaktivno hipoglikemijo – to je ko vnos ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim in insulin indeksom povzroči zelo velike količine izločenega insulina ter s tem veliko nihanje krvnega sladkorja. Na žalost je ta pojav dandanes zaradi industrijske predelane hrane v vedno večji meri prisoten in ta najnovejša študija kaže, da je NAVKLJUB ENAKEMU VNOSU KALORIJ VISOKO DV
IGNJEN NIVO INSULINA za take osebke povezan z močnim pridobivanjem teže in pa obsega pasu BREZ SPREMINJANJA KATERIH KOLI DRUGIH FAKTORJEV ( NPY ipd. ) Zmanjša pa se aktivnost takih osebkov, termogeneza ter aktivnost UCP v rjavi maščobi ( preko padca mRNA signalizacije )
To vse pomeni, da ni ZA VSAKOGAR VSEENO, KAKŠNA ŽIVILA IZBIRA V OKVIRU SVOJEGA DNEVNEGA VNOSA in še posebej za t.i. SKINNY-FAT ( ljudje z zelo malo mišične mase pa maščobo na trebuhu in drugih delih telesa ) – za te ljudi je veliko bolj priporočljivo da izbirajo živila, s katerimi bodo čimbolj optimizirali svojo lastno ( pa na žalost bolj slabo hormonsko sliko ) npr. Brokoli, Borovnice, Češnje, Jabolčne Lupine, Česen, Grenivke, Pravi Čaji – v bistvu vso hrano z čimveč polifenolov, flavonoidov ter ostalih bioaktivnih rastlinskih snovi ( tu bi lahko naštel še ogromno živil, ki niso predelana in imajo pozitivni vpliv na raznorazne funkcije v telesu ) in se KOMPLETNO IZOGIBAJO vnetnim živilom v smislu škroba, sladkorja ter nekvalitetne maščobe ter kombinacij vsega tega – v glavnem predelana industrijska hrana.
Vir : Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Nov 20. [Epub ahead of print]
Long-term, intermittent, insulin-induced hypoglycemia produces obesity without hyperphagia or insulin resistance: a model for weight gain with insulin therapy.
McNay EC, Teske JA, Kotz CM, Dunn-Meynell A, Levin BE, McCrimmon RJ, Sherwin RS."