Danes je 29 Jul 2026, 01:20

Trening

Pogovori in vprašanja o treningu v naravnem bodibildingu, powerliftingu, olimpijskem dvigovanju uteži ter drugih športih.
  • Avtor
  • Sporočilo

klemen

Re: Trening

Odgovor19 Mar 2013, 15:54

Pozdravljeni!
Imam vprašanje za katerega upam da nisem povsem zgrešil teme :)

Odločil sem se, da začnem trenirati po Sheikotovem mesečnem planu #29, danes sem sprobal svoj maximum, vendar ker v fitnesu katerega obisukjem nimamo boxa, sem benchal in squatal na vodilih (gor-dol), saj treniram sam in je mal neprijetno če me "zmatra".
1. Ali se ti maksimumi fejst razlikujejo od maksimumov, ki bi jih dosegel na boxu, se pravi brez vodil?
2. Mi torej svetujete v prihodnje trenirati samo z štango (brez možnosti predčasnega spusta če se utrudim).
3. Maksimume, ki sem si jih izmeril so nekako tako BP:105kg + olimpijska štanga na vodilih (en trener je rekel da ma 18,5kg nisem pa 100%), squat: 140kg + ista štanga na vodilih, deadlift: 95kg + štanga olimpijska brez vodil.
4.Pri ostalih, ki navajate svoje maximume sem opazil da glede na ostale kg(BP, squat) dvignem deadlift relativno malo, mislite da delam kaj narobe ali imam napačen občutek?

Z Sheikovim programom nameravam začeti prihodnji ponedeljek, takrat najbrž tudi osdprem svoj dnevnik do takrat pa lp :)
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor19 Mar 2013, 16:06

Za Sheikota ti ne znam svetovati, je pa razlika med počepom na vodilih in box počepom velika.
V bistvu je pri vseh vajah, ki se jih dela na vodilih konkretna razlika med vajami brez vodil. Enkrat pojdi v en fitnes, ki ima možnost izvajanja "pravih" vaj in boš začutil razliko.

Sicer pa. Če imaš Max na vodilih 105 | 140 | 95 in če nimaš druge možnosti kot delati na vodilih, mislim, da ne bo nič narobe če delaš s temi maxi. Konec koncev so le maxi, torej ne vidim razloga, da bi kaj spreminjal. Sicer pa nisem nikoli kaj preveč delal na vodilih, tako da ne vem kako se teže prenašajo na telo pri večjih obremenitvah in ali bi bilo smotrno te maxe kaj spustit.

Glede DL se ne bom preveč oglašal, ker tudi meni zaostaja za počepom. Bojda naj bi bil DL večji od počepa.. so I was told ;).
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Mar 2013, 18:10

Maksi na vodilih se lahko popolnoma razlikujejo od maksov na prostih utežeh, še posebej če so vodila protiobtežena. Gre v bistvu za drugo vajo. :)

Če imaš stojala, nimaš pa kletke, lahko makse preizkusiš teoretično: npr. narediš 5 pon. in vidiš, da če bi se zelo potrudil, bi lahko naredil še eno (torej 6). Iz tega si lahko izračunaš teoretični 1RM s kalkulatorji, ki jih najdeš na spletu.

Sheiko je sicer plan, kjer se dela ogromno ponovitev s submaksimalno težo in jaz se ne spomnim, da bi v celotnem programu kakšno ponovitev failal. Tako da iz tega vidika, ne boš imel težav. Ne vidim pa smisla, da bi sheiko izvajal z vajami na vodilih, ker je plan zaradi velikega št. pon., namenjen večanju moči tudi preko izboljševanja tehnike in izvedbe vaj. No, pri gibu v ravni črti gor-dol ni ravno veliko za izboljševati. ;)
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor19 Mar 2013, 19:22

to da bi moral biti deadlift večji od počepa, je malo preveč posplošena izjava. je pa res, da Slovani mamo nekoliko boljšo konstitucijo za deadlift, kot pa za počep-povprečno gledano.

realni power level, je za moje pojme PL triatlon/3 ;)

klemen

Odgovor19 Mar 2013, 20:25

Hvala vsem za odgovore.

Bom čez 2, 3 dni, ponovno probal ša tako kot si mi svetoval David.
Glede programa sem ga bom izvajal brez vodil, zdej samo da si vem pravilno zastavit kg. Koliko pa naj bi tehtala olimpijska palica 20kg ali 18,5 ali celo nič od naštetega? :)

Vem, da ne moram poslploševati, ampak vseeno vidim da imajo/te v povprečju ostali precej višji DL kot pa ostalo, je pa res da sem ga izvajal prvič in tudi brez vodil (kar ga bom itak vedno).
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor19 Mar 2013, 20:31

David Brunšek napisal/-a:Ne vidim pa smisla, da bi sheiko izvajal z vajami na vodilih, ker je plan zaradi velikega št. pon., namenjen večanju moči tudi preko izboljševanja tehnike in izvedbe vaj.

Se strinjam + glede na to, da gre za res precejšnje število ponovitev, ti tudi iz vidika morebitnih poškod odsvetujem izvajanje na vodilih. Gib je vsiljen, nenaraven in relativno hitro lahko pride do razvoja neravnovesja ter posledičnih poškodb.

klemen

Odgovor19 Mar 2013, 21:52

Še vprašanje glede Sheiko treninga pri vajah kjer teža ni navedena pač izberem poljubno težo, za katero predvidevam da bom naredil tolko serij in ponovitev?
In ali je predpisano oz. koliko se ponavadi delajo premori med serijami ali spet po občutku?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Mar 2013, 22:10

Kjer ni predviden % delaš kot običajno asistenco. Torej kot kakršen koli drug program, kjer niso navedeni procenti. Premore imaš po občutku: toliko, da lahko vse izvedeš do konca. Pričakuj, da bodo proti koncu cikla le-ti že kar dolgi. :)

Drugače pa je sheiko namenjen naprednim lifterjem in s 115 kg deadlifta bi verjetno lahko še zelo lepo napredoval s kakim lažjim linearnim programom. Predvidevam, da boš imel tudi bench pressa in počepa nekaj manj, ko boš izvajal prosto. ;)
Olimpijska palica ima 20 kg, vendar te ki so po fitnesih niso prave, tako da se teže zelo razlikujejo. Videl sem že vse: od 15 do 25 kg. Najboljše, da stehtaš, če te zanima točno, če ne pa predpostavi, da je 20 kg.

klemen

Odgovor19 Mar 2013, 22:25

Zagotovo bom imel prosto bench press in počep manjše kg ja, najbrž kar precej, vendar mi je bil pri sheikotu všeč program, ker sem videl da je intenzivnosti in kompleksnosti treniga (ostalih potem niti nisem kaj preveč gledal).

Katerega bi mi pa ti priporočal za zdaj?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Mar 2013, 22:53

Lahko tudi sheiko, vendar se da na tej stopnji do rezultata priti najbrž tudi lažje (npr. starting strength s še kakšno dodatno serijo ali večjo frekvecno, texas method, kaj svojega ...). Odvisno, kaj želiš. Če boš z večjim veseljem delal sheiko, je ok. Torej imaš pluse (boljše boš zvadil tehniko) in minuse (precej več boš moral trenirati kot s kakim drugim planom). :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Trening

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost