David Brunšek napisal/-a:Guantanamo napisal/-a:Že nekaj časa mi zaradi počepanja delajo probleme hip flexorji. Med treningom je še ok, potem me pa še par dni po treningu kar bolijo. Sklepam da so pač zategnjeni?
S FR-jem zelo težko dobro porolam tisto območje, z žogico sicer še nisem probal. Mobility vaje delam, razne hip openerje, calf stretches, lunges itd. Morda še kakšna ideja kako bi se losal te zategnjenosti/bolečine?
Nehaj delati hip openerje z elastiko in bo boljše. Če nimaš težav z doseganjem globine (nimaš), potem nimajo smisla in lahko ravno to povzroči bolečine. Ni najbolj logično, a govorim iz izkušenj.
Kot sem omenil že v svoji temi med dnevniki, sem včeraj končno uspešno počepal po tem, ko sem par dni počival zaradi zategnjenega gluteusa (in še par drugih mišic). Pred treningom sem naredil odlično miofascialno sproščanje (zahvala masoliju), nato pa sem med samim počepanjem začel čutiti iliopsoas. To je zame zelo neobičajno, ampak sem se kasneje spomnil, da je bilo enako nazadnje, ko sem treniral takoj po fizioterapiji - kjer mi je mojster prav tako sproščal gluteus. In pred tem, ko sem velikokrat pred treningom izvajal dolge mobility drille z elastiko.
Guantanamo pred vsakim treningom dela veliko mobilitija za gluteuse (hip opener z elastiko je še posebej "agresiven" za ta del) in sva zato bila včeraj v podobni situaciji s podobnimi težavami.
Moja teorija, zakaj se v tej situaciji pojavijo bolečine v fleksorjih kolka (najverjetneje v psoasu) je, da se z nedavnim sproščanjem/raztezanjem gluteusov povzroči začasno neravnovesje. Gluteus se povsem sprosti, zelo verjetno tudi tensor fascia latae. Seveda je posledično sproščen tudi IT band. Sproščeni ekstenzorji kolka (gluteusi) in sproščen en del fleksorjev (TFL) pa povzročijo, da mora še vedno zakrčeni psoas nositi veliko večjo obremenitev kot sicer.
Rešitev bi bila, da se sprosti tudi psoas, vendar bo po mojem občutku potem celoten kolk začasno "ohlapen", kar pa lahko povzroči kakšno poškodbo v križu. Vse to velja seveda samo, če se počepa direktno po sproščanju/raztezanju.
Če ima še kdo drug izkušnje/znanje na tem področju, bom vesel mnenja.