Danes je 26 Jul 2026, 08:26

Trening za začetnika

Pogovori in vprašanja o treningu v naravnem bodibildingu, powerliftingu, olimpijskem dvigovanju uteži ter drugih športih.
  • Avtor
  • Sporočilo

shoter21

Trening za začetnika

Odgovor09 Maj 2013, 14:48

Živjo,

Zdj k sm prehrano mal razčistu me zanima še za trening sam. V enmu od pomojem davidovih prispevkov sm vidu trening za začetnika, te deadlift pa bench press fore pa to. Ampak tm ni blo omenjeno nč o uporabi mašin, moj fitnes je razdeljen na 2 dela, en z utežmi pa benchi in to, en pa z mašinami in jz sm zaenkrat še bl na mašinah, ker se tm na benich uni raspucavajo z 100 kilami in zgleda un oddelk kar hardcore tko da sm se bl mašin držu do zdej. A je to kej slabš? Mislm nevem, kako nej bi se vsega skp sploh lotu in to, a je kul če štartam na mašinah pa kasnej prešaltam al kako je situacija s tem?

Zanima me tud za repeticije pa serije, jz delam zdj na masi in nevem točno kolk ponovitev pa serij je dobr delat, pa recimo vrstni red pa to, da najprej tavečje mišice utrudš pol pa še tamale.

Bi loh kdo to mal razjasnu?

Lp
Uporabniški avatar

rockyflow

Re: Trening za začetnika

Odgovor09 Maj 2013, 16:17

shoter21 napisal/-a:...moj fitnes je razdeljen na 2 dela, en z utežmi pa benchi in to, en pa z mašinami in jz sm zaenkrat še bl na mašinah, ker se tm na benich uni raspucavajo z 100 kilami in zgleda un oddelk kar hardcore tko da sm se bl mašin držu do zdej...

Vsak je dal to čez, ko je prišel prvič v fitnes. Nič straha in takoj na proste uteži. ;)
O treningih je pa dosti tukaj:
https://www.naturalmusclezone.com/forum/viewforum.php?f=12
https://www.naturalmusclezone.com/forum/viewforum.php?f=16

lp
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor09 Maj 2013, 16:41

Nasvete si dobil, jaz pa imam malo drugačno opazko: imej v mislih, da forum prebira veliko število ljudi, zato se malo potrudi(mo), da pišemo kolikor toliko slovnično, da se lažje razumemo. ;)

shoter21

Odgovor10 Maj 2013, 10:29

Hehe, bom se potrudil. Za đabe nasvete loh pišem slovnično ceu dan ( ta je bila zadnja toliko, da dam to ven iz sistema :D). Samo še zmeraj mi ni čisto jasno zakaj so proste uteži boljše, vem da se vam najbrž ne da za vsakega novinca razlagat, ampak a so kje kakšni članki ali kaj. Ker meni osebno so mašine zaenkrat ljubše, ker so bolj preproste in se mi zdi da jih je lažje kontrolirat. Tudi ker sem nov nevem točno kako se pravilno izvaja kakšne vaje z prostimi utežmi, katere vaje za posamezne mišične skupine, kakšen vrstni red itd itd in bi lahko še kej več škode kot pa koristi naredil, pri mašinah pa težko delaš narobe. Se da komu to malo razjasniti?

Lep pozdrav

dado20

Odgovor10 Maj 2013, 13:11

shoter21 napisal/-a:Hehe, bom se potrudil. Za đabe nasvete loh pišem slovnično ceu dan ( ta je bila zadnja toliko, da dam to ven iz sistema :D). Samo še zmeraj mi ni čisto jasno zakaj so proste uteži boljše, vem da se vam najbrž ne da za vsakega novinca razlagat, ampak a so kje kakšni članki ali kaj. Ker meni osebno so mašine zaenkrat ljubše, ker so bolj preproste in se mi zdi da jih je lažje kontrolirat. Tudi ker sem nov nevem točno kako se pravilno izvaja kakšne vaje z prostimi utežmi, katere vaje za posamezne mišične skupine, kakšen vrstni red itd itd in bi lahko še kej več škode kot pa koristi naredil, pri mašinah pa težko delaš narobe. Se da komu to malo razjasniti?

Lep pozdrav

Na internetu ( youtube, bodybuilding.com, ...) imaš veliko posnetkov, kako določeno vajo, pravilno izvajati in tudi sisteme treningov. Če pa tudi po tem sistemu ne "dojameš" pravilnega izvajanja vaj, potem pa najbolje plačati kakšno uro ali dve osebnega trenerja v tvojem fitnesu, da ti pokaže vaje, kako jih pravilno izvajati in potem nadaljuješ sam... ;)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor10 Maj 2013, 13:54

Hja večina osebnih trenerjev nima pojma o pravilnem BP SQ DL. :D

Poglej si malo bazo znanja.

dado20

Odgovor10 Maj 2013, 14:25

BostjanBavcon napisal/-a:Hja večina osebnih trenerjev nima pojma o pravilnem BP SQ DL. :D

Poglej si malo bazo znanja.

to je tud res, saj, zato pa sem mu napisal internet ( kjer imaš dosti virov in vse lepo razloženo)

RafaelNadal

Odgovor10 Maj 2013, 17:35

shoter21 napisal/-a:Hehe, bom se potrudil. Za đabe nasvete loh pišem slovnično ceu dan ( ta je bila zadnja toliko, da dam to ven iz sistema :D). Samo še zmeraj mi ni čisto jasno zakaj so proste uteži boljše, vem da se vam najbrž ne da za vsakega novinca razlagat, ampak a so kje kakšni članki ali kaj. Ker meni osebno so mašine zaenkrat ljubše, ker so bolj preproste in se mi zdi da jih je lažje kontrolirat. Tudi ker sem nov nevem točno kako se pravilno izvaja kakšne vaje z prostimi utežmi, katere vaje za posamezne mišične skupine, kakšen vrstni red itd itd in bi lahko še kej več škode kot pa koristi naredil, pri mašinah pa težko delaš narobe. Se da komu to malo razjasniti?

Lep pozdrav

Odgovor lezi v tvojem vprasanju ;) Proste utezi moras kontrolirat zato dela vec misic in ne rabis delat tono vaj da dosezes zazelen dosezek ;) plus na vecini masin bos tezje cez cas redno napredoval (tezko je dodat 5kg na npr. 30kg, ki jih delaz na masini, med tem ko na kompleksnejsih vajah lahko delaz vec teze in dodajas lahko 2.5kg kar pomeni da lahko dodas manjsi % teze in dlje casa vecas tezo in tako posledicno napredujes hitreje) ;)
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor10 Maj 2013, 19:36

Fantje so ti dali zelo dobre nasvete. Jaz bi dodal še tole, kar ne gre zanemarit:

ob pravilni izvedbi so vaje s prostimi utežmi neprimerljivo boljše od tistih na napravah, ker preprečujejo razvoj nesorazmerij in spodbujajo bolj naravne gibe, vse skupaj pa močno zmanjša možnost poškodb in omogoča dolgotrajno ukvarjanje s tem športom.

Tir gibanja na napravah je bolj ali manj (odvisno od naprave) vsiljen. To lahko ni takoj problem, po 100, 1000 in večih ponovitvah, pa lahko pride do bolečin. Večina naprav spodbuja izolacijo mišic. Poleg tega, da je potrebno posledično precej več časa, da kolikor toliko dobro odtreniraš, to tudi ni v skladu s tem, da smo ljudje primarno narejeni za kompleksne gibe in pretirana izolacija vodi do zgoraj omenjenih poškod in tudi slabšega napredka.

Seveda se lahko doda tudi kakšna vaja na napravah, saj znajo biti te dobre za dopolnitev trening plana. Vseeno pa naj trening temelji na prostih utežeh. ;)

shoter21

Odgovor10 Maj 2013, 20:45

Evo super, zdej mi je pa jasno. Sej ma smisel. Hvala za pomoč :)

Vrni se na Trening

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost