Danes je 24 Apr 2026, 03:47

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor03 Mar 2013, 20:46

Izgleda kot da imaš težave z odpiranjem kolkov. Prvi gib vključuje veliko manj tega, ker je "kick" praktično samo v eni smeri, pri drugem pa gre za gibanje kolka v vse smeri.

Kot sem nekajkrat že pisal, je pri pridobivanju gibljivosti težko govoriti samo o posameznih mišicah, ker gre tukaj tudi za drugo tkivo (kite, vezi ...) - predvsem pa fascio. Vseeno je res najlažje razumljivo, če govorimo o imenih mišic, ker s tem lociramo del, kjer je treba delati. A je treba razumeti, da niso pomembne le mišice. :)

V tvojem primeru bi se lotil vsega tkiva, ki je kakorkoli povezano s kolkom. To pomeni predvsem dele pri vseh treh gluteusih, adduktorjih, zadnji loži in iliopsoasu.

Prva stvar, ki je po moje zelo pomembna, je da skrbiš za kvaliteto teh tkiv (odprava brazgotin, vozlov, "zataknjene" fascije itd.). To lahko dosežeš z zelo grobo masažo. Ker nima vsak osebnega fizioterapevta, je najboljši nadomestek foam rolling - ko to ne boli več pa valjanje po PVC cevi in kaki trdi žogici. Če te zateguje v gluteusu, mislim da boš večino težav najhitreje rešil s sproščanjem prav tega dela - pričakuj da bo zelo bolelo. Dolgoročno pa bo treba narediti še kaj več ...

Ko je enkrat poskrbljeno za kvaliteto tkiva, lahko delaš na specifičnih vajah za izboljšanje gibljivosti: statično in dinamično raztezanje. V tvojem primeru, ko gre za velike amplitude gibov je v prvi vrsti pomembno, da lahko pozicije dosežeš statično. Recimo, da si zmožen iti čez ta zamah vsaj približno pravilno zelo počasi. Za doseganje take fleksibilnosti je več načinov: običajno raztezanje, PNF raztezanje in raztezanje z dodajanjem tenzije v nasprotno ali isto smer (elastike).

Vendar je ta šport poseben tudi pri tem, da se gre skozi skrajne amplitude tvoje gibljivosti z zelo veliko hitrostjo. Kar pomeni, da če svojega telesa v teh položajih ne boš obvladal, lahko sledi poškodba. To je razlog, da je veliko pozornosti pametno nameniti tudi dinamičnemu raztezanju.

Na tvojem mestu bi dodal foam/PVC rolling, dinamično raztezanje in statično raztezanje - v tem vrstnem redu - pred ali po treningu in lahko tudi na kakšen prost dan. Lahko tudi prvo stvar ločeno od raztezanja.
Pri dinamičnem raztezanju bi delal razne zamahe in kroženja z nogami ter podobno: tega je veliko na spletu. Pri statičnem pa bi se omejil na vaje, ki ti bodo trenutno najbolj koristile, saj boš za njih porabil kar nekaj časa. Tele se mi zdijo dobre zate:
https://www.youtube.com/watch?v=jsUISMcXeCM
https://www.youtube.com/watch?v=UY31J5BeKrg
https://www.youtube.com/watch?v=gV-sIFg4rcw (od 2:24 naprej - lahko tudi držiš samo pozicijo kot pri 2:58)
https://www.youtube.com/watch?v=vxhyEDDzQ20 (pri 1:30)

Upam da pomaga in da veš v katero smer iti pri iskanju informacij. :)

Sumo deadlift bi ti koristil samo kot ena vrsta dinamičnega raztezanja, sicer pa ne vidim posebne prednosti.

Sydney

Odgovor04 Mar 2013, 20:02

A drži, da so beljakovine in maščobe bolj nasitne kot OHji? In če drži, zakaj je temu tako?

Johnny

Odgovor05 Mar 2013, 16:57

David Brunšek napisal/-a:Natančen odgovor je v tem primeru zelo težko dati, ker ne vem za kakšno poškodbo točno gre. Pa tudi sicer nisem zdravnik, tako da če je kaj resnejšega, ga vsekakor obišči. :)

Pri takih gibih kot so DL so najpogostejše poškodbe mišic v križu razna natrganja in nategi (google: "low back strain"). To lahko traja od enega tedna pa tudi do več mesecev, a so po navadi precej tečni (boli tudi čez dan, še najbolj pa v položajih, ko je hrbet v predklonu in redko se zgodi, da bi kar nehalo). To se je že zgodilo tudi meni.

Če gre za to, potem pomagata masaža (lahko foam rollaš dokler se poškodba ne izboljša) in počitek. Križa ni pametno obremenjevati, ker s tem ne daš dovolj časa mišici, da bi se zacelila, lahko pa povzročiš še vnetje. Če je vnetje enkrat že prisotno in greš k zdravniku, ki se spozna, ti bo najverjetneje tudi napisal kako zdravilo kot je npr. ibuprofen in po mojih izkušnjah lahko v tej fazi zelo pomaga.

Če v tem mesecu stanje ne postaja postopoma boljše, ti vsekakor svetujem kak teden počitka in izvajanja zgoraj napisanega.;)

Kljub vsemu k tej "diagnozi" ne sodi to, da te kdaj na treningu popolnoma nič ne boli in bi zato bilo pametno vprašati za mnenje še kje drugje (kak ortoped, fizioterapevt ...) - morda niti ne gre za mišico, ampak hrbtenico samo. ;)

Najlepša hvala za odgovor! :)
Vceraj in danes na 5+ BP in DL treningu bolečine ni bilo, čutil sem le rahlo nelagoden občutek v spodnjem delu hrbta. Res pa je, da nisem delal na 100% ter da sem delal bodyweight asistenco.Bi po tvojem mnenju bilo preventivno za par mesecev prenehati izvajati vse vaje, ki obremenjujejo križ? Katere bi bile te vaje oziroma kaj potem sploh lahko delam :D Kickbox tudi raje preneham?
Lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor05 Mar 2013, 18:14

Sydney napisal/-a:A drži, da so beljakovine in maščobe bolj nasitne kot OHji? In če drži, zakaj je temu tako?

Zelo široko vprašanje in odgovor nanj bi bil žal čisto predolg za to temo. Pravzaprav niti niso jasni vsi dejavniki.
Če želiš izvedeti več, priporočam branje tega: http://www.bodyrecomposition.com/fat-lo ... mones.html :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor05 Mar 2013, 18:16

Johnny napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Natančen odgovor je v tem primeru zelo težko dati, ker ne vem za kakšno poškodbo točno gre. Pa tudi sicer nisem zdravnik, tako da če je kaj resnejšega, ga vsekakor obišči. :)

Pri takih gibih kot so DL so najpogostejše poškodbe mišic v križu razna natrganja in nategi (google: "low back strain"). To lahko traja od enega tedna pa tudi do več mesecev, a so po navadi precej tečni (boli tudi čez dan, še najbolj pa v položajih, ko je hrbet v predklonu in redko se zgodi, da bi kar nehalo). To se je že zgodilo tudi meni.

Če gre za to, potem pomagata masaža (lahko foam rollaš dokler se poškodba ne izboljša) in počitek. Križa ni pametno obremenjevati, ker s tem ne daš dovolj časa mišici, da bi se zacelila, lahko pa povzročiš še vnetje. Če je vnetje enkrat že prisotno in greš k zdravniku, ki se spozna, ti bo najverjetneje tudi napisal kako zdravilo kot je npr. ibuprofen in po mojih izkušnjah lahko v tej fazi zelo pomaga.

Če v tem mesecu stanje ne postaja postopoma boljše, ti vsekakor svetujem kak teden počitka in izvajanja zgoraj napisanega.;)

Kljub vsemu k tej "diagnozi" ne sodi to, da te kdaj na treningu popolnoma nič ne boli in bi zato bilo pametno vprašati za mnenje še kje drugje (kak ortoped, fizioterapevt ...) - morda niti ne gre za mišico, ampak hrbtenico samo. ;)

Najlepša hvala za odgovor! :)
Vceraj in danes na 5+ BP in DL treningu bolečine ni bilo, čutil sem le rahlo nelagoden občutek v spodnjem delu hrbta. Res pa je, da nisem delal na 100% ter da sem delal bodyweight asistenco.Bi po tvojem mnenju bilo preventivno za par mesecev prenehati izvajati vse vaje, ki obremenjujejo križ? Katere bi bile te vaje oziroma kaj potem sploh lahko delam :D Kickbox tudi raje preneham?
Lp

Če gre stanje na boljše ni razloga, da bi prenehal s treningom. Samo intenzivnost prilagodi. Lahko pa poskusiš še bolj na silo sprostiti gluteus, da se prepričaš, da je šlo res za poškodbo in ne zakrčenost ter boš naslednjič, ko/če se pojavi kaj takega bolj natančno vedel, kako reševati. ;)
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor06 Mar 2013, 08:06

b-yourself.jpg

Kot je rekel Oscar Wilde.. bodi to kar si, ostali so že zasedeni ;)! Leta pridejo in grejo, kar pustimo za seboj pa je tisto kar obstane. Svoj pečat si s svojim nesebičnim deljenjem znanja in izkušenj že pustil na nas. Hvala, ker si, kar si :) in ne spreminjaj se. Vse najboljše dec!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Hardstylegod

Odgovor06 Mar 2013, 12:43

Vse tanarbolš še z moje strani ;) !

Sydney

Odgovor08 Mar 2013, 11:35

Kaj meniš o povezavi uživanje soje in dviga estrogena?

climber

Odgovor08 Mar 2013, 16:08

David Brunšek napisal/-a:
Sydney napisal/-a:A drži, da so beljakovine in maščobe bolj nasitne kot OHji? In če drži, zakaj je temu tako?

Zelo široko vprašanje in odgovor nanj bi bil žal čisto predolg za to temo. Pravzaprav niti niso jasni vsi dejavniki.
Če želiš izvedeti več, priporočam branje tega: http://www.bodyrecomposition.com/fat-lo ... mones.html :)

Sorry David za vmešavanje, bi rad samo povedal mojo izkušnjo z B in sitostjo. Ko sem probal kak dan jesti samo B (brez OH in M) sem bil cel dan lačen ne glede na količino B. Tudi z varjanto "neomejeno zelenjave" enako. Posledica je bil samo nosečniški trebuh, lakota pa neznosna.

PS: Če želiš, komot vržeš to v offtopic ali kam drugam.

Sydney

Odgovor08 Mar 2013, 18:26

Ampak neomejeno zelenjave potem nanese že kar nekaj OH :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost