Danes je 24 Apr 2026, 03:48

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

climber

Re: David Brunšek

Odgovor08 Mar 2013, 20:50

Sydney napisal/-a:Ampak neomejeno zelenjave potem nanese že kar nekaj OH :)

Večinoma jem tako, ki ima max. 4g /100g. Povprečje nekje 2. Pa veliko zelene, ki pa nima skoraj nič. Plus sem opazil, da kakšna paprika, gobe iz konzerve pridejo ven v enaki obliki kot so šle not. No, kakorkoli, solate bi lahko pojedu zraven na tone pa ne bi bil sit. Sedaj tega itak ne več prakticiram.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Mar 2013, 21:58

alexjug napisal/-a:
b-yourself.jpg

Kot je rekel Oscar Wilde.. bodi to kar si, ostali so že zasedeni ;)! Leta pridejo in grejo, kar pustimo za seboj pa je tisto kar obstane. Svoj pečat si s svojim nesebičnim deljenjem znanja in izkušenj že pustil na nas. Hvala, ker si, kar si :) in ne spreminjaj se. Vse najboljše dec!

Hvala, super misel! :)

Hardstylegod napisal/-a:Vse tanarbolš še z moje strani ;) !

Hvala! :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Mar 2013, 21:59

Sydney napisal/-a:Kaj meniš o povezavi uživanje soje in dviga estrogena?

To dvoje je dokazano povezano, ampak to ne pomeni, da se bom izogibal hrane, ki vsebuje sojo. Dokler smo zmerni, se ne bo nikjer poznalo. Sicer pa: kdo pa je vsak dan tofu in sojine polpete? :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Mar 2013, 22:00

climber napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:
Sydney napisal/-a:A drži, da so beljakovine in maščobe bolj nasitne kot OHji? In če drži, zakaj je temu tako?

Zelo široko vprašanje in odgovor nanj bi bil žal čisto predolg za to temo. Pravzaprav niti niso jasni vsi dejavniki.
Če želiš izvedeti več, priporočam branje tega: http://www.bodyrecomposition.com/fat-lo ... mones.html :)

Sorry David za vmešavanje, bi rad samo povedal mojo izkušnjo z B in sitostjo. Ko sem probal kak dan jesti samo B (brez OH in M) sem bil cel dan lačen ne glede na količino B. Tudi z varjanto "neomejeno zelenjave" enako. Posledica je bil samo nosečniški trebuh, lakota pa neznosna.

PS: Če želiš, komot vržeš to v offtopic ali kam drugam.

Verjetno si imel zato tudi manj kcal, zato je logično da si bil bolj lačen. Sem pa tudi sam opazil, da je precej odvisno od količine M in OH in posameznika.

Glede zelenjave: res je, tudi sam ne vidim nobenega smisla v tem. :)

Sydney

Odgovor09 Mar 2013, 08:45

David Brunšek napisal/-a:
Sydney napisal/-a:Kaj meniš o povezavi uživanje soje in dviga estrogena?

To dvoje je dokazano povezano, ampak to ne pomeni, da se bom izogibal hrane, ki vsebuje sojo. Dokler smo zmerni, se ne bo nikjer poznalo. Sicer pa: kdo pa je vsak dan tofu in sojine polpete? :)

Na koliko bi bilo primerno omejit? Pri meni je tofu kar pogosto na jedilniku :oops:
Za ženske je tudi treba kaj omejevat slučajno?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor09 Mar 2013, 18:04

Ni mogoče točno reči. Dokler se ne pretirava, je ok. Najbrž ga vseeno ne ješ vsak dan. :) To področje je tudi sicer polno nasprotujočih si študij. Npr.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11443167

Prav tako so (majcene) spremembe hormonske slike pri moških še najmanj pomembne. Če bi se že, bi se raje omejeval zaradi drugih potencialnih negativnih vplivov: na srčnožilni sistem (so + in - študije), problematičen vnos fitične kisline, potencial za spremembe delovanja ščitnice pri tistih, ki že imajo obstoječe težave ... Zaradi tega tudi ženske - drugače je s tistimi v menopavzi.

Glavni problem je, da je toliko raziskav z razmeroma različnimi zaključki, da je težko biti povsem prepričan, če se res ne ukvarjaš samo s tem.

No, tebe najbrž zanima samo vidik testosterona in ne drugih hormonov, markerjev itd. Metaštudija: Ali vnos soje vpliva na testosteron pri moških? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 Ne.

Kristijan

Odgovor11 Mar 2013, 11:47

A je možno, da nekdo boljše napreduje, če dela prsa-triceps, hrbet-biceps, noge-meča-rame (vse skupaj več vaj in več serij) kot 3× na teden celo telo samo kompleksne vaje?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor11 Mar 2013, 17:58

V igri je toliko faktorjev, da je možno vse. Sestava treninga, intenzivnost, volumen, frekvenca, izvedba vaj, počitek, stres, natural/ne-natural ...

Če si natural in imaš oba plana sestavljena dobro, bi moral v večini primerov v drugi situaciji napredovati bolje.

Gorazd

Odgovor15 Mar 2013, 01:44

David prosim te za pomoč.. Pri svojih 189cm in 97kg imam cilj nabrati nekaj mišične mase, to znese na cirka 4000kcal.. to znese nekje 290g B, 90g M in 500g OH(?) Meni se zdi to ogromen dnevni vnos oh.. Zanima me, če naj štejem beljakovine iz makaronov/ kosmičev tudi zraven dnevnemu vnosu beljakovin? Ker, če malo preračunam znese to cirka 80g beljakovin samo iz makaronov, kosmičev, kruha.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor15 Mar 2013, 03:25

Pri nastavljanju primernega vnosa je prvič vedno uganka, kako se bo vse skupaj obneslo. Zato po navadi po tednu ali dveh vnos še bolj precizno prilagodiš. Če je teža preveč narasla, ga seveda znižaš.

Najbrž si poskusil za začetek s kalkulatorjem in temlem člankom: http://www.naturalmusclezone.com/prehr ... raba-2-del

Glede na kalkulator in tvojo težo ter višino bo dovolj že kar nekaj manj kot 4000 kcal in tudi preko 200-220 g B ne rabiš iti. Razen, če so te same mišice, je teh povsem dovolj. :)
Seveda je OH kar nekaj, ampak šteti moraš tako ali tako vedno čisto vse: beljakovine iz makaronov, ogljikove hidrate iz skute itd.

Kot že rečeno, so določena odstopanja pri posameznikih in lahko da ti bo tak vnos prevelik ali premajhen, ampak dokler ne poskusiš in vidiš, kaj se zgodi s telesno težo, ne boš vedel. Prilagajaj tako, da ne bo naraščala prehitro. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost