Sydney napisal/-a:Vem, da statični strečing ni ravno najbolj koristen za povečanje gibljivosti, mi ga pa vseeno paše delat, ker je dobra sprostitev po treningu... zdaj pa berem neke nasvete, da nikar tega počet ipd. (recimo:
http://sock-doc.com/2011/04/stop-stretching/ ). Kaj ti meniš o tem?
Odvisno za povečanje kakšne gibljivosti. Če gre samo za fleksibilnost je ena boljših oblik. Če gre za mobilnost, ne tako zelo, lahko pa koristi, če so določene mišice preveč zategnjene. Pa seveda odvisno od intenzivnosti in časa trajanja.
Lahek strečing po treningu ne bo vplival skoraj na ničesar, razen tvoje boljše počutje, če pa raztezaš res na silo in po dlje časa, je treba malo pogledati, kaj raztezaš, da ne boš čez daljše obdobje povzročil kake hipermobilnosti ali prevelike razlike v fleksibilnosti in mobilnosti.
O tem sem pisal tudi v NMZ Q&A in na strani v članku Prehabilitacija (razloženi so pojmi in kaj se s kako vrsto strečinga doseže).

Članka žal nimam časa v celoti prebrat, sem pa malo preletel. Tema strečinga je zelo kontroverzna in iz tega vidika je najbolj "varna" oblika dinamično raztezanje, najmanj pa PNF. Vendar, če veš kaj delaš in ne raztezaš vsega kar tako počez, je vse skupaj zelo koristno. Statičnega raztezanja samega v večini primerov ne izvajam/priporočam, ampak vedno v kombinaciji z dinamičnim, kjer se mišica uči prožiti v skrajnih amplitudah giba (pri statičnem tega ni).
Res je tudi, da bi naj raztezanje malo zmanjšalo sposobnost za trening, to pa je tudi razlog, da se statično raztezanje, razen pretirano zakrčenih mišic, vedno izvaja ločeno od treninga.
O tem, kako je s povezavo med krčenjem, raztezanjem in aktivacijo mišic, smo nekaj hipotez zapisali v tej temi:
viewtopic.php?f=16&t=319