Danes je 23 Apr 2026, 22:57

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor28 Jun 2013, 14:55

Nisem imel še nobenih drugih, tako da ne morem primerjati, so mi pa ok in bi še enkrat kupil (če ne bi hotel dati 50 eur več za lepši model :D).

Nino

Odgovor28 Jun 2013, 15:15

kako si meril stopalo? :) peto k zidu, pa do konice palca...?

Nino

Odgovor28 Jun 2013, 17:03

jaz sem zdaj svoje stopalo izmeril 28cm. to glede na zgornjo sliko pomeni št. 43.5 po EU. Večino športnih copatov pa imam št. 44.5 ali 45. Katero cifro izbrati pri WL shoes? :) Do zdaj sem vedno hotel nabavit št. 10 (ja, nabavljam/odlašam že pol leta), zdaj pa mislim, da bi bilo boljše vzet 9.5 kar bi naj bilo št. 44 po EU.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Jun 2013, 23:02

S tem se ne splača preveč komplicirati. Obriši si stopalo na papir in zmeri dolžino, nato pa zaokroži na najbližjo US cifro. ;) Da boš zagotovo zadel cifro ni zagotovila, pač enostavno vrneš in zamenjaš (če gre).

climber

Odgovor12 Jul 2013, 19:09

David, vem da je bilo glede glik. indeksa že ogromno povedanega in sem tudi na sebi in pri drugih opazil, da nima nekega pomena, a me vseeno nekaj zanima. Berem knjigo Moč prehrane v športu in avtor naslednji dve stvari zelo poudarja.

Eno je to, da obrok z veliko enostavnih in predelanih OH hitro dvigne krvni sladkor -> veliko izulina in s tem naj bi bila trebušna slinavka bolj obremenjena, kar pa ni zdravo. Pa recimo, da imamo obrok nekih low fat piškotov ali kruha, tako da ni zniževanja GI zaradi maščob in beljakovin. Koliko je to res ne-zdravo za trebušno slinavko.

Drugo pa to, da lahko inzulin transportira glukozo v celice le v določenih mejah. Oziroma, da se lahko v določenem času sintetizira določena količina glikogena in ne več. In potem piše, da če je porast glukoze velik (visok GI) se bo odvečni del, ki se ne uspe shranit v glikogen v tem času pretvoril v M. Zato naj bi bil nižji GI boljši.

Pač, zanima me bolj teorija, v praksi sem že spoznal da tudi iz 100+ g "hitrih" OH ne rataš kar debel.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Jul 2013, 14:48

No, to sem pa spregledal. :)

climber napisal/-a:Eno je to, da obrok z veliko enostavnih in predelanih OH hitro dvigne krvni sladkor -> veliko izulina in s tem naj bi bila trebušna slinavka bolj obremenjena, kar pa ni zdravo. Pa recimo, da imamo obrok nekih low fat piškotov ali kruha, tako da ni zniževanja GI zaradi maščob in beljakovin. Koliko je to res ne-zdravo za trebušno slinavko.

Drugo pa to, da lahko inzulin transportira glukozo v celice le v določenih mejah. Oziroma, da se lahko v določenem času sintetizira določena količina glikogena in ne več. In potem piše, da če je porast glukoze velik (visok GI) se bo odvečni del, ki se ne uspe shranit v glikogen v tem času pretvoril v M. Zato naj bi bil nižji GI boljši.

Pač, zanima me bolj teorija, v praksi sem že spoznal da tudi iz 100+ g "hitrih" OH ne rataš kar debel.

Knjige nisem prebral, zato se mi ne zdi fer, da jo komentiram. Velikokrat so takšne izjave namreč vzete iz konteksta in so resnične ali neresnične samo pod določenimi pogoji.

Na splošno: Trebušna slinavka je namenjena izločanju inzulina. Pri zravih ljudeh izločanje ne more biti preveliko, ker so celice po vsem telesu dovolj odzivne (senzitivne na inzulin), da se višek glukoze v krvi hitro porazdeli in shrani. Torej ni potrebe po predolgem in preobsežnem hiperizločanju.
Težava je lahko samo pri prekomerno debelih in neaktivnih ljudeh, kjer se kot posledica že kažejo prvi znaki sladkorne bolezni, metaboličnega sindroma ipd. kar tudi pomeni, da ne spadajo v normalno populacijo in za njih veljajo druga priporočila. Zdi se mi malo verjetno, da bi knjiga namenjena športnikom ciljala njih. :)

Transport glukoze v celice in sinteza glikogena sta dve različni stvari, tako da ne vem, o čem je pisal avtor. Odgovor na tvoje vprašanje pa je preprost: višek energije se vedno shrani v maščobo. To nima veze z glikemičnim indeksom. O tem je debata na forumu tekla že velikokrat. Procesi izgradnje in razgradnje, ki potekajo v telesu so izjemno kompleksni, potekajo hkrati in nemogoče je zadeve tako poenostaviti. Večinoma boš maščobo sproti shranjeval in porabljal, hkrati boš sintetiziral glikogen in ga razgrajal ... in še kakšnih 10 drugih procesov. :)

climber

Odgovor21 Jul 2013, 20:36

Hvala. Avtor predvsem poudari, da lahko velika hitrost sproščanja OH v kri privede do pretvarjanja teh v M. Ker naj bi se v dolocenem času lahko sintetizirila le določena količina glikogena. Kar naj bi bilo več od tega, da gre v M.

Po njegovo: nižji GI -> več časa prehajajo OH v kri -> max. sinteza glikogena glede na čas ni presežena. Ok, ne vem če razumeš kaj želim povedat. Verjamem, da GI pri zdravih, aktivnih ljudeh nima neke veze.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Jul 2013, 22:27

V teoriji je ravno nasprotno. :) No, tudi v praksi, a vprašanje, koliko je prenosljivo na vsakdanje situacije:
The increase in muscle glycogen concentration from the end of exercise to the end of the 24 hour recovery, as assessed by muscle biopsy, was greater by approximately 50% (106.1 ± 11.7 mmol/kg wet weight vs. 71.5 ± 6.5 mmol/kg wet weight; p  =  0.02) when foods with a high GI were consumed.

Hitrost sinteze glikogena je povezana s količino inzulina v krvi. Po tej logiki, bi morali visoko-GI obroki biti boljši, sploh ko gre za kratka obdobja regeneracije (daljše vzdržljivostne tekme, etapne dirke, veliko treningov ... ). V dejanskih situacijah je vse zelo odvisno.
when the time between 2 bouts of demanding exercise is measured by days, compared with hours, no evidence suggests that high GI meals replenish glycogen stores any better than low GI meals, providing that an adequate amount of CHO is ingested.

V nobenem primeru torej nizko-GI obroki niso boljši, kvečjemu enako ok in enako nevredni obremenjevanja. Edina možna povezava, na katero lahko pomislim ob predlaganju nizko GI hrane športnikom je v zadnjem obroku pred tekmo, ko obstaja nekaj namigovanj, da bi tak obrok na račun boljše izrabe telesnih maščob, lahko prihranil več glikogena za poznejše obdobje tekme (jasno, nanaša se na vzdržljivce):
In conclusion, there is good agreement that rebound hypoglycemia can be prevented by the use of low GI preexercise CHO meals, although this has not resulted in improved athletic performance in most cases.

Vprašanje, na račun koliko performanca in kako je s tem v praksi. Jasno, niti približno tudi ni aplikabilno za koga drugega kot ultramaratonce. :)

Za boljši pogled v to področje predlagam tole meta študijo, ki ima čudovit abstract in iz katere so zgornji citati:
Although attractive, the use of GI in sport nutrition has received only partial support from available experimental evidence. At the biochemical level, consistent evidence has been attained to suggest that GI manipulation can determine variations in adipocyte lipolysis, plasma free fatty acids levels, and lipid and CHO oxidation rates during exercise. However, when the effects of GI manipulation have been assessed at the functional level, the results have been inconsistent, with evidence of improved exercise performance in some studies, but not in many others.

http://www.jacn.org/content/28/4_Supplement_1/455S.full

climber

Odgovor22 Jul 2013, 17:39

Hvala za te izčrpne odgovore. ;-)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor12 Avg 2013, 14:31

Jaz imam pa vprašanje, ki se nanaša na trening. Vem, da je čudno ker lahko ta vprašanje postavim v rubriko trening ampak bi te raje vprašal osebno. Imam res motivacijo, treniral sem 5 mesecev brez plana delal sem vaje kot so (bench,squat,legpress,latpuldown,biceps curl,triceps na kablih,veslanje in pa triceps s kabli+občasno kašno vajo za trening). Nisem se držal nobenega jedilnika tokrat pa sem si zastavil makrote, sledim vnos na fitday. Trenutno ne vem kako bi pristopil k treningu. Premišlujem med 3x tedensko ali 4x tedensko(če bi se odločil zato pride v upoštev 5/3/1)->>> (zaradi šole, ki bo v kratkem se bolj nagibam 3x)->ubistvu treniram vsak drugi dan to pride en teden 4x in nasleden teden 3x. Pa pojdimo k bistvu.Trening izgleda takole:(cilj masa in moč->izgled)

Bench press (nekaj serij ogrevanja s polovično težo)
-potem glavna teža( enaka vseh 5 glavnih serij)teža 5x5

Squat(nekaj serij s polovično)

Veslanje v predklonu(včasih tudi naprava) ali latpulldown(nekaj serij s polovično)

Potem naredim po temu tako rečeno asistenco,(te vaje delam ponavadi 2-4 serije od 8-12 ponovitev->ponavadi 10 ponovitev)
-Dipsi 4x10(lastna teža)
-pullupi 4x10(lastna teža)
-chin upi 4x10(lastna teža)
-triceps kabli 4x10
-izpadni korak 3x10
-leg ext. 3x8
-dumbell shoulder press(3x8-10)
->včasih kakšne vaje za tebuh in biceps

Tako nekako vsakič izgleda moj trening(tako zdaj treniram 1 teden, vem, da je prekratko obdobje, da bi ocenjeval vendar ali sem si zastavil trening dobro?)
Se že v naprej zahvaljujem za odgovor in opravičujem ker to to sprašujem tukaj osebno, ampak si res želim dober trening. Pa še eno čist random vprašanje je vseeno če je v sklopu makrotov in ohja če vsak dan jem (od 50-100g sladoleda?).

hvala !
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost