Danes je 23 Apr 2026, 14:41

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Misty

Re: David Brunšek

Odgovor19 Feb 2014, 14:27

Danes je ogromna razlika, če primerjam z včeraj, ko je bilo res precej otečeno. Je pa občutek slabši kot pred injekcijami, kar je najbrž normalno ... :?:
Mislila sem, da ne bo nobene reakcije na zdravilo. Prvo noč sem se zelo potila, včeraj sem se cel dan počutila precej slabo - kot bi zbolela, pa tudi žeja me od takrat neverjetno.

Omega 3 kapsule sem ravno kupila ... Kakšen odmerek bi pa priporočal?
Posnemanje je najvišja oblika komplimenta.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Feb 2014, 11:22

Kako je z odzivom na lokalni injekcijo ne vem iz prve roke, tako da težko kaj rečem. Bi se pa morala razlika začeti postopoma poznati takoj, ko ta odziv izgine. So pa to kar opisuješ povem običajni stranski učinki. ;)

Ribje olje ti za nekaj časa priporočam kar v razmeroma zelo visokih odmerkih - 10-12 gramov na dan.
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor21 Feb 2014, 11:38

Kite so veliko bolje. Sploh čez noč je vsak dan velika razlika. V levi roki še malo preskakuje, desna ni še popolnoma gibljiva. Sta pa še obe rahlo otečeni. Zdravilo itak najbrž še deluje.

Sicer sem pa brez apetita, vrtoglava, odsotna in vsa vodena. Ampak ta davek bom prenesla, samo, da že enkrat pridem k sebi.

Ribjega olja sem zdaj jemala po 6g. Bom povišala.

Johnny

Odgovor11 Mar 2014, 19:45

Pozdravljen!
Obstaja kak znanstveno podprti dokaz, raziskava, da cardio dejansko koristi pri izgubi maščobe, predvsem pri športnikih, ki jim je cilj čim večja moč/mišična masa ? Jasno, da pri enakem kaloričnem vnosu bo izguba maščobe večja ob dodanem cardiju, zanimjo me prednosti pri enakem kaloričnem deficitu. Ni bolj smiselno atletu, ki mu je cilj ohraniti čimveč moči in mišične mase več volumna in intenzivnosti posvetiti treningu z utežmi, saj cardio načeloma "porabi" del regeneracije in nekatere vrste ( v mislih imam predvsem MISS ) začnejo sprožati neželjene adaptacije ? Zasledil sem tudi, da nizko in srednje intenziven cardio upočasnita metabolizem.Gre predvsem za psihološko pomoč, da lahko oseba poje več hrane ?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Apr 2014, 02:33

Tole sem spregledal.

Tvoje sklepanje je pravilno, vendar je odločitev, kakšen kardio izvajati (če sploh) malo bolj komplicirana in odvisna od situacije.

Izguba maščobe je vedno posledica negativne energijske bilance v telesu. Morda nek mit izhaja še iz dejstva, do se je včasih kardio delal z namenom, da se kuri direktno maščoba. To je v 99% nesmiselno - cilj mora biti ustvarjanje deficita.

Načeloma se kardio doda v priprave bodibilderjev kot zadnja stopnička, ko se energijska bilanca ne da več bolj znižati le z manjšim vnosom oz. bi to povzročilo neželene negativne vplive (predvsem na počutje, kvaliteto treninga ipd.). Ta točka je pri vsakem človeku malo drugje, odvisna pa je tudi od drugih aktivnosti, ki jih ta oseba ima v življenju.

Kar se tiče oblike kardia, imajo vse tri možnosti svoje prednosti in slabosti. Za to, da bi nizkointenziven kardio upočasnil metabolizem sicer slišim prvič (imaš morda kak link?), vendar pa vsekakor obstaja povezava med povečanim apetitom in nizkointenzivno vadbo. Študije nimam pri sebi, a če se ne motim, je bila razlika med visoko- in nizkointenzivno vadbo statistično pomembna.

Če so dolgotrajnost in morebitne neželene adaptacije mišičnega sistema (tip m. vlaken, uporaba drugačnega "goriva" oz. optimizacija drugega energijskega sistema ...) slabosti nizkointenzivne vadbe; so vpliv na regeneracijo in aktivacijo CNS (v kombinaciji s treningom z utežmi) slabosti visokointenzivnega kardia. Optimalno se je prilagoditi dani situaciji in ne vnaprej izključiti nobene opcije.

Če bi nekdo želel zdietirati na zelo nizek odstotek maščobe, hkrati pa bi treniral po kakšnem zelo zahtevnem planu, recimo Smolovu, je HIIT zadnja stvar, na katero bi pomislil. Po drugi strani je lahko kombinacija HIIT in treninga z utežmi super, če ima nekdo možnost prilagoditi plan treninga. Če bosta 1 ali 2 višje intenzivna kardio treninga na teden premalo, bi raje dodajal nizkointenzivne itd. Takšnih in drugačnih situacij je še veliko. :)

Nenazadnje pa je treba tudi upoštevati sebe in delati tisto, kar ti je všeč ter iz tega izvleči optimum. Igra nogometa ali košarke je lahko na primer odličen kardio v smislu porabe energije, četudi je možnost poškodbe višja kot na sobnem kolesu, ali vpliv na regeneracijo večji (bomo pa plan uteži prilagodili!). ;)

Djmisq

Odgovor23 Apr 2014, 10:24

Zdravo,

Danes sem bil pri zdravniku in je rekel da imam vneto sklepno ovojnico (ramensko). Boli me ko dvigem roko vztran od telesa, jo pokrcim in rotiram naprej nazaj. Sicer ko sem dobro ogret bolecin ni, ce pa se nepgrejem pa cutim lazjo bolecino v sklepu oz. kot nekaksno ribanje sklepov med sabo. Kako dolgo mislis da bo trajalo in kdaj bom vedel, da je pravi cas da ponovno zacnem z potiski.

Zdravnik je celi cas omenjal da naj me neskrbi pokanje v sklepih, ceprav sem ga vprasal to kar sem vprasal tebe. :D
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor23 Apr 2014, 13:12

Se bom vmešala ... (Oprosti, David ...)
Djmisq, mislim, da je na mestu nasvet, da si vzemi en konkreten čas (ne govorim o dnevih, ampak tendih) in saniraj vse poškodbe. Tačas preberi čim več na to temo - sploh o pravilnih izvedbah vaj, o napakah, ki se lahko pojavljajo in kakšne poškodbe povzročajo. Sicer si boš nakopal kronične težave, ki pa jih je zelo težko rešiti oz. poleg bolečin prinašajo tudi psihično breme.

Delaš počep ali DL, te sekne v križu ... Potem počep/DL opustiš, delaš BP "na hard", te začnejo bolet rame ... In tako naprej. Vrtiš se v krogu, treningi so zanič, zadovoljen nisi, vse te boli ... Delaš kaj drugega, te začne bolet še vse drugo ...

Djmisq

Odgovor23 Apr 2014, 15:51

Hvala za dober komentar! ;)

Bom te dni, ko imam nekoliko več časa namenil večino le tega prebiranju pametnih informacij glede poškodb, pravilne izvedbe, itd..

Predlagaš, da delam tačas ko se celijo rame in križ ostale vaje, ki te dele neobremenjujejo (pull+roke+noge - predvsem izolacija ala leg curl, ektenzija, meča..) toliko da me ravno nepobere čist in da malo migam, seveda pa oddelam vse lepo na izi.. ?
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor23 Apr 2014, 16:04

Pull tudi najbrž vpliva na rame.
Pa saj te ne pobere tako hitro ... Jaz sem mirovala od decembra do aprila pa ni šlo kar vse k vragu.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Apr 2014, 18:09

Djmisq, tako kot ti je svetovala Misty. Večino poškodb se da rešiti zelo hitro in praktično nemoteno trenirati naprej, ko pa enkrat preide v vnetje, se situacija spremeni. Vnetje enostavno potrebuje čas, da izgine, če boš kakorkoli obremenjeval vnet sklep, pa se to ne bo zgodilo. ;)

Nekaj časa ne delaj nobenih vaj, kjer se rama kakorkoli premika ali obremenjuje (tudi pri biceps curlih se ob ramenski ovojnici premika dolga glava bicepsa ;) ). Čim hitreje se znebi vnetja. Tukaj lahko pomaga tudi ribje olje, toplo-hladne terapije ipd. Tudi kakšna zelo kratka kura z NSAID zdravilom brez recepta je lahko koristna - seveda, če ti tako svetuje zdravnik.

Strah pred "all gainz lost, bro" je povsem nesmiselen in temelji na neracionalni osnovi (zaradi katere pa večina tudi trenira). Sam sem v zadnjem letu, zaradi potovanja/projektov in zdaj poškodbe, resno treniral največ 6 mesecev, pa sem prepričan, da bi lahko bil v roku pol leta ponovno boljši kot kdajkoli prej, če bi se za to odločil. Bistvo je, da ves čas vsaj malo skrbiš zase, tako pri prehrani kot pri rekreaciji oz. vsaj neke vrste treningu z obremenitvijo. Vse ali nič pristop pa je tukaj še enkrat več, slab. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost