Danes je 25 Apr 2026, 04:50

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

strojnik

Re: David Brunšek

Odgovor08 Avg 2012, 16:58

3-5 RM deadlift ali pa 1 RM deadlift

Kaj to pomeni? :oops:

kefets

Odgovor08 Avg 2012, 16:59

Hvala!

Torej za začetek: sklece, kaki chin upi in izpadni korak/počep z pl palico in povdarek na jedru in vajah za mobilnost.

Kaj pa recimo, če je ena noga veliko slabša kot druga, da te vleče v eno stran recimo pri počepu? Več dela za slabšo nogo ali enako in s časom pride do enakosti?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Avg 2012, 17:12

strojnik napisal/-a:
3-5 RM deadlift ali pa 1 RM deadlift

Kaj to pomeni? :oops:

1RM = one rep maximum
5RM = five rep maximum

Gre se za to, ali dvigaš teže, ki so tvoji dnevni rekordi (100% maksimalnega dviga dvigneš enkrat) ali teže, ki so sub-maximalne in jih zato lahko dvigneš večkrat v isti seriji (npr. 5. pon. s 85% teže maksimalnega dviga) in kakšna je razlika v vplivu na telo ter živčni sistem med tema dvema intenzivnostima.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Avg 2012, 17:17

kefets napisal/-a:Hvala!

Torej za začetek: sklece, kaki chin upi in izpadni korak/počep z pl palico in povdarek na jedru in vajah za mobilnost.

Kaj pa recimo, če je ena noga veliko slabša kot druga, da te vleče v eno stran recimo pri počepu? Več dela za slabšo nogo ali enako in s časom pride do enakosti?

Tako. Moralo bi se hitro poznati, tako da ko postaneš tu močnejši, ni treba oklevati z dodajanjem obremenitve - ampak vseeno enakomerno in počasi. ;)

Najprej ugotovi, zakaj je slabša. Je slabša zaradi slabših mišic, bolečin v sklepu, mobilnosti ... ? Ko to ugotoviš, poskušaš težavo odpravit. Če je vzrok v mišici, lahko na koncu treninga dodaš nekaj serij za šibkejšo stran. Pametno je v tem primeru tudi stalno analizirat počep (snemanje), da se iz tega učiš, kje delaš napako in jo poskusiš zavestno odpravit. Vseeno je zelo pomembno, da neravnovesje čim bolj odpraviš, preden prideš do večjih tež, ker je to dostikrat vzrok za poškodbe. ;)

kefets

Odgovor08 Avg 2012, 17:35

Ja noga je manj mobilna, ampak zanimivo samo pod obremenitvijo, tudi Mateju (fizio.) ni jasno zakaj, ker ko noga ni obremenjena je normalno mobilna - tudi ko je sprostil vse mišice je bil problem, torej je verjetno krivo to da je ena mišica nekje zelo slaba in ne zdrži ter me zato vleče v eno stran. Tudi vse mišice okrog kolka so trde kot komen in boleče - verjetno je vzrok v hormonih in oslabelih mišicah. Bom delal veliko na mobilnosti in počasi krepil celotno telo pa bom videl postopoma kaj se bo dogajalo.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Avg 2012, 17:42

Zanimivo. Poročaj čez čas prosim, kako bo šlo, ker me zelo zanima - lahko na pm. :) Verjetno je res problem v oslabelosti kakšne mišice potem in možno da posledično zato nestabilnosti kakega sklepa (kolk?).

kefets

Odgovor08 Avg 2012, 17:46

Ja kolk - okrog njega pa mišice ko kamen in boleče. Ko pa delam vaje pa me skos vleče na desno stran (kjer je tudi bolečina in trde mišice) in čutim samo mišice desne noge, tudi desna stran hrbta je slabša, kar bi lahko bila povezava, bomo videli. Sem pa kar zanimiv primer ja :D. Če ti pade na misel kaj krepit, da me ne bi več vleklo na eno stran pa kar povej, da sploh vem kje začet krepit ko bo čas za to :)

Nino

Odgovor08 Avg 2012, 18:24

David, eno tri mogoče štiri dni že čutim bolečino v biceps femolis ali popliteal fossa (oprosti, nisem šel študirat medicine :lol: :mrgreen: ), prilagam link: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Gray1240.png

skratka tu nekje, ne boli me pri hoji, pa tudi kako drugače ne, zaboli me npr. če se hočem vsest "po turško", ali pa če malo dlje časa ostanem v kakšem podobnem položaju...naj jutri spistim trening nog (DL), ali vseeno naredim DL, pa spustim trening nožnega bicepsa? Mogoče je do poškodbe prišlo pri GHR, ker v fitnesu nimajo naprave za to vajo, pa sem zadnja dva treninga nekaj improviziral. Mogoče je pa samo vsega preveč za noge, treningi v fitnesu + šprinti je malo huda...vbistvu mi noge počivajo samo 2 dni v tednu.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor09 Avg 2012, 20:47

Možno, da si si pri GHR kaj pretegnil okrog prirastišča bicepsa. Ta improvizirani GHR je še posebej "grob" do kit in marsikoga, ki dela prvič/drugič boli potem tam, kjer ti opisuješ. Očitno si samo še malo bolj pretegnil in imaš zdaj spomin na trening. ;) Sem videl vprašanje malo prepozno, tako da trening je verjetno že mimo (oz. si ga spustil) - oprosti mi. :oops:
Pri vseh poškodbah take vrste je tako, da moraš sam videti, če te to ovira in boli ali ne pri vajah, ki jih imaš v planu. Na pamet je težko karkoli reči. :)

Nino

Odgovor10 Avg 2012, 07:48

Trening sem opravil, izpustil sem samo zadnji del nog, bolečin nisem čutil hvala bogu. :) Bom pa tudi danes izpustil šprinte, malo zaradi poškodbe, malo zaradi utrujenosti. Hvala vseeno ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost