Danes je 25 Apr 2026, 04:51

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

alpha

Re: David Brunšek

Odgovor12 Avg 2012, 10:06

Mogoče veš, zakaj pride do tako velike razlike v teži, npr. v petek sem imel dve kili manj kot danes :roll:
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor12 Avg 2012, 15:55

Nihanja v teži so normalna. 2 kg maščobe/mišic sigurno nisi dobil ali izgubil v tako kratkem času. To so dnevna nihanja (ali pa od zjutraj do zvečer), ker se ne tehtaš v enakih pogojih - različno poln prebavni trakt, različna količina vode v telesu, število obrokov itd itd. ;)

Tehtaj se en ali dva dni v tednu (npr. sobota, nedelja) zjutraj na tešče pa boš na dolgi rok imel zanesljive rezultate. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor12 Avg 2012, 16:06

Nino napisal/-a:tole si verjetno spregledal:

Nino napisal/-a:spet tečnarim ampak mi ne preostane drugega :( zgleda da sem včeraj na treningu staknil novo poškodbo levega ramena. zanimivo je da me ne boli, če krilim z iztegnjeno roko, če jo pa probam dvignit v zrak tako kot če bi delal military press z ročkami, me pa zaboli, ampak samo do prve polovice giba (torej od spodaj do polovice), še malo bolj me zaboli če jo postavim naprej pred obraz in hočem izvest MP, ravno tako samo do polovice giba. Sicer je pa še več potez, pri katerih me zaboli, npr. ko pijem s kozarca itn..včeraj sem treniral zgornji del, sumim pa dve možni napaki: prva je ta, da sem se na koncu za ramena spravil delat samo z eno ogrevalno serijo (zato ker sem itak že bil od drugih vaj ogret), delal sem MP z štango za glavo, vertik. letenje za stranske pa v predklonu za zadnje, druga možna napaka je pa letenje za prsa z ročkama, tukaj sem že pri prejšnjem treningu ko sem po daljšem času delal to vajo, začutil, da ko sem šel dol, tako kot bi se nekaj vtrgalo, takšen neprijeten občutek (verjetno sem šel preveč dol z ročkami), pa takrat je bilo vse skupaj tudi malo boleče, ampak po treningu me več ni bolelo. No, včeraj pa sem kakih 4-5 ur po treningu opazil to bolečino. Upam da veš za kaj gre, še bolj pa me zanima, kako bi lahko pospešil okrevanje, mogoče z kakšnimi obhladki?

hvala vnaprej in lep pozdrav!

no kakorkoli že, spet me muči enaka poškodba, nekaj očitno delam narobe pri MP, mogoče se premalo ogret spravljam k tej vaji?

Vbistvu me zanima, če bi lahko dal obhladke na to ramo, v želji da bi se poškodba prej popravila?

Če nimaš oteklo, potem ne rabiš dajat - po mojih izkušnjah ne bo velike razlike.

Dolgoročna rešitev je, da nehaš delat MP za glavo (ampak pred). Ta gib ni dober za nikogar, razen če si izjemno gibljiv v ramenskem sklepu. Še eni najbolj gibljivih atletov - oly weightlifterji, ne delajo vsi redno te vaje. ;)

Da se boš hitreje pozdravil ti pa priporočam, da si dobro zmasiraš. Lahko tudi fizioterapevt, če se mudi ali pa žogica (foam rolling). ;)

vincee

Odgovor15 Avg 2012, 18:55

Kaj praviš na IF?
Vem, da si že velikokrat odgovoril na to vprašanje a nazadnje kar se jaz spomnim je to še bilo, ko si še sledil drugačni filozofiji treninga, prehrane in suplementacije.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor15 Avg 2012, 19:50

Če so macroti enaki kot na običajnem prehranjevanju, ne bi smelo biti nobene razlike. Torej ni nič boljša, pa tudi nič slabša. ;)
Dr. Norton bi sicer rekel, da z obroki, ki morajo zaradi kratkega obdobja "hranjenja", biti blizu skupaj, ne moreš maksimalno pospešiti rasti mišic, a dokler ni opravljenih primernih študij, sem dvomljivec. :)

Bodie

Odgovor15 Avg 2012, 22:37

Kaj misliš o sklecih z obremenitvijo na hrbtu versus bench press?

Namreč pri BP-ju ne morem in ne morem dobit prave forme, vedno mi rame in triceps delajo zraven in tudi zlo hitr odpovejo tko da je cela vaja en k... Vem, da bi mogu rame in triceps čimbolj eliminirat pri tej vaji ampak mi ne rata, imam pa tudi zelo slabe razvite rame in triceps napram prsim.

Ko delam sklece pa čutim, da nekako bolj zadanem prsa in mi rame in triceps delajo nekoliko manj in posledično naredim boljši trening za prsa. Vsaj zdi smi tko no..
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor15 Avg 2012, 22:48

Bodie napisal/-a:Kaj misliš o sklecih z obremenitvijo na hrbtu versus bench press?

Namreč pri BP-ju ne morem in ne morem dobit prave forme, vedno mi rame in triceps delajo zraven in tudi zlo hitr odpovejo tko da je cela vaja en k... Vem, da bi mogu rame in triceps čimbolj eliminirat pri tej vaji ampak mi ne rata, imam pa tudi zelo slabe razvite rame in triceps napram prsim.

Sploh ne. Bench press NI vaja za prsa ampak full body vaja. Klasičen bench press (komolci široko in širok prijem) je na dolgi rok smrt za ramena. Bench like a powerlifter!

strojnik

Odgovor16 Avg 2012, 00:58

BostjanBavcon napisal/-a:
Bodie napisal/-a:Kaj misliš o sklecih z obremenitvijo na hrbtu versus bench press?

Sploh ne. Bench press NI vaja za prsa ampak full body vaja. Klasičen bench press (komolci široko in širok prijem) je na dolgi rok smrt za ramena. Bench like a powerlifter!

Sam sem vedno delal bench s širšim prijemom. Kako je potem pravilno? (v širini ramen?)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor16 Avg 2012, 08:34

Ožji prijem vsekakor. Jaz osebno recimo bencham samo close grip varianto torej širina ramen mi najbolj odgovarja. Najbolj bistveno je, da nimaš komolcev pravokotno na telo v obliki črke t ampak da je ta kot manjši recimo 45.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor16 Avg 2012, 10:57

Ko delam sklece pa čutim, da nekako bolj zadanem prsa in mi rame in triceps delajo nekoliko manj in posledično naredim boljši trening za prsa. Vsaj zdi smi tko no..

So ok kot asistenčna vaja, ne bi pa z njo zamenjal bench pressa.

To kar sem odebelil, ni res. To nam vcepljajo v glavo samo na tipičnih bilderskih forumih in revijah z ozko ter napačno usmerjenim gledanjem delovanja človeškega telesa. :) Bench press je kompleksna vaja. Reči, da morajo tukaj delati samo prsa, je kot da bi rekel, da hočeš pri počepu "čutiti" kvadriceps. Napačno in zelo nevarno!

Pri bench pressu je pomembna pravilna izvedba. Taka je samo ena. Pogledaš si jo lahko v bazi znanja, kjer je serija filmčkov na to temo. Na kratko to pomeni: lopatice skupaj, prsni koš čim višje, razdalja med zgornjim delom hrbta in ritjo čim manjša (hrbet v loku), noge trdno uprte v tla, med spuščanjem komolci blizu telesa. Vsaka druga - npr. tipična bilderska: komolci široko in ploščat hrbet, je nepravilna in zelo nevarna za poškodbe ramen. ;)

Pri kompleksnih vajah se je čim prej treba znebiti napačne miselnosti, ki so nam jo vcepljali toliko let. To je, da z njimi treniramo točno določene mišice. To ni res! Treniramo točno določene gibe (npr. potisk ali pa počep), v gib pa se vključi toliko mišic kot je potrebno za najbolj efektivno in varno izvedbo. Telo je zelo učinkovito pri tem in ni razloga, da bi ga načrtno z namenskim "izklapljanjem" določenih mišic delali manj učinkovitega in mu vsiljevali nenaraven gib. Ponavadi je tako, da več mišic kot sodeluje pri dvigu, boljše je. :) ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost