Bodie napisal/-a:Kaj misliš o sklecih z obremenitvijo na hrbtu versus bench press?
Namreč pri BP-ju ne morem in ne morem dobit prave forme, vedno mi rame in triceps delajo zraven in tudi zlo hitr odpovejo tko da je cela vaja en k... Vem, da bi mogu rame in triceps čimbolj eliminirat pri tej vaji ampak mi ne rata, imam pa tudi zelo slabe razvite rame in triceps napram prsim.
Ko delam sklece pa čutim, da nekako bolj zadanem prsa in mi rame in triceps delajo nekoliko manj in posledično naredim boljši trening za prsa. Vsaj zdi smi tko no..
So ok kot asistenčna vaja, ne bi pa z njo zamenjal bench pressa.
To kar sem odebelil, ni res. To nam vcepljajo v glavo samo na tipičnih bilderskih forumih in revijah z ozko ter napačno usmerjenim gledanjem delovanja človeškega telesa.

Bench press je kompleksna vaja. Reči, da morajo tukaj delati samo prsa, je kot da bi rekel, da hočeš pri počepu "čutiti" kvadriceps. Napačno in zelo nevarno!
Pri bench pressu je pomembna pravilna izvedba. Taka je samo ena. Pogledaš si jo lahko v bazi znanja, kjer je serija filmčkov na to temo. Na kratko to pomeni: lopatice skupaj, prsni koš čim višje, razdalja med zgornjim delom hrbta in ritjo čim manjša (hrbet v loku), noge trdno uprte v tla, med spuščanjem komolci blizu telesa. Vsaka druga - npr. tipična bilderska: komolci široko in ploščat hrbet, je nepravilna in zelo nevarna za poškodbe ramen.
Pri kompleksnih vajah se je čim prej treba znebiti napačne miselnosti, ki so nam jo vcepljali toliko let. To je, da z njimi treniramo točno določene mišice. To ni res! Treniramo točno določene gibe (npr. potisk ali pa počep), v gib pa se vključi toliko mišic kot je potrebno za najbolj efektivno in varno izvedbo. Telo je zelo učinkovito pri tem in ni razloga, da bi ga načrtno z namenskim "izklapljanjem" določenih mišic delali manj učinkovitega in mu vsiljevali nenaraven gib. Ponavadi je tako, da več mišic kot sodeluje pri dvigu, boljše je.