Danes je 24 Apr 2026, 18:29

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

climber

Re: David Brunšek

Odgovor25 Okt 2012, 18:29

Imam nekolko čudno vprašanje, a ker si rekel 1x, da neumnih vprašanj ni, bom vprašal kar tebe. :)

Vitamin D se tvori, če si izpostavljen soncu. Zanima me pa, katera od spodnjih trditev bi bila pravilna:

a) se tvori samo kjer/kadar je koža izpostavljena soncu?
b) se tvori tudi "skozi obleko"?
c) se tvori tudi ob oblačnem vremenu (to skor 100% da ne)?

Kristijan

Odgovor26 Okt 2012, 10:53

Nekaj dni nazaj sem se prvič obril po prsih ter trebuhu, sedaj so pa rdeče pikice in peče. Pa ni mi jasno... ful je šlo na izi, nisem veliko pritiskal, uporabil sem peno in pred tem sem s toplo vodo namočil. Imaš več izkušenj, ker si se večkart obril za tekmovanja pa me zanima kako se ti briješ? Z žiletko/aparatom, v smeri rasti dlak/nasproti smeri dlak?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Okt 2012, 11:36

climber napisal/-a:Imam nekolko čudno vprašanje, a ker si rekel 1x, da neumnih vprašanj ni, bom vprašal kar tebe. :)

Vitamin D se tvori, če si izpostavljen soncu. Zanima me pa, katera od spodnjih trditev bi bila pravilna:

a) se tvori samo kjer/kadar je koža izpostavljena soncu?
b) se tvori tudi "skozi obleko"?
c) se tvori tudi ob oblačnem vremenu (to skor 100% da ne)?

a) Ne drži. Lahko tudi v solariju ali ob kakem drugem viru UVB svetlobe.
b) Ne drži. D vitamin nastane pod vplivom UVB žarkov iz ene njegove predstopnje. Za to mora biti na voljo dovolj UV svetlobe. Načeloma če se namažeš s kremo ali zaščitiš kako drugače, v glavnem ustaviš te žarke.
c) Drži. Oblaki prepuščajo nekaj UV svetlobe in sonce te lahko opeče tudi na oblačen dan.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Okt 2012, 11:42

Kristijan napisal/-a:Nekaj dni nazaj sem se prvič obril po prsih ter trebuhu, sedaj so pa rdeče pikice in peče. Pa ni mi jasno... ful je šlo na izi, nisem veliko pritiskal, uporabil sem peno in pred tem sem s toplo vodo namočil. Imaš več izkušenj, ker si se večkart obril za tekmovanja pa me zanima kako se ti briješ? Z žiletko/aparatom, v smeri rasti dlak/nasproti smeri dlak?

Mogoče pa posnamemo kaj! :D Hec! :)

Jaz se brijem z žiletko, v vse mogoče smeri in ne preveč nežno. :) Ampak sem napol "medved", tako sem težko merilo drugim. :)
Vem, da sem imel tudi jaz hude težave s pikicami in vraščanjem dlak, ko sem se prvič nekajkrat obril. Takrat mi je pomagalo, da sem po britju se na trdo obrisal z brisačo in nanesel baby puder. Pa britvica mora biti dobra.

Če bo tole videla Eva, ti lahko še ona kaj svetuje. Študira kozmetologijo in mogoče ve kaj več povedati, zakaj pride do tega in kako se temu (poleg zgoraj napisanega) izogniti. ;)

Kristijan

Odgovor26 Okt 2012, 11:50

Hvala za odgovor. Super, naj še ona kaj napiše.

climber

Odgovor26 Okt 2012, 12:16

Davida, hvala. Še eno. ;)

Malo sem bral Lyle-a in pravi, da OH redijo po dveh poteh. Prva je DNL, a je ta proces energijsko potraten in se zato le malo OH direktno pretvori v maščobo. Druga pa ta, da se zaradi preveč OH vsa zaužita M nalaga v špeh, saj se za energijo porabljajo izključno OH-ji. Sedaj pa me zanima kaj se zgodi v primeru, če si ravno tako v suficitu in vnes 0 M (teoretično), ostalo pa B in predvsem OH.

Če je tisti prvi proces (DNL) zanemarljiv oz. majhen, drugega pa ni, ker ni zaužitih M, potem bi veljalo, da se ne bi smel pretirano redit oz. da bi višek OH enostavno "zgorel". Najbrž obstaja, nekje ena finta, a?
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor26 Okt 2012, 12:18

saj če si v suficitu in vnašaš hipotetično 0g OH in 0g M, torej samo B, se boš vseeno redil....maths still works ;)
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.

climber

Odgovor26 Okt 2012, 12:26

inal3igh napisal/-a:saj če si v suficitu in vnašaš hipotetično 0g OH in 0g M, torej samo B, se boš vseeno redil....maths still works ;)

Lahko pa višek OH pospeši metabolizem in se točka vzdrževanja pomakne više. In se ne rediš... Samo sklepam.

Eva

Odgovor26 Okt 2012, 13:36

David Brunšek napisal/-a:
Kristijan napisal/-a:Nekaj dni nazaj sem se prvič obril po prsih ter trebuhu, sedaj so pa rdeče pikice in peče. Pa ni mi jasno... ful je šlo na izi, nisem veliko pritiskal, uporabil sem peno in pred tem sem s toplo vodo namočil. Imaš več izkušenj, ker si se večkart obril za tekmovanja pa me zanima kako se ti briješ? Z žiletko/aparatom, v smeri rasti dlak/nasproti smeri dlak?

Mogoče pa posnamemo kaj! :D Hec! :)

Jaz se brijem z žiletko, v vse mogoče smeri in ne preveč nežno. :) Ampak sem napol "medved", tako sem težko merilo drugim. :)
Vem, da sem imel tudi jaz hude težave s pikicami in vraščanjem dlak, ko sem se prvič nekajkrat obril. Takrat mi je pomagalo, da sem po britju se na trdo obrisal z brisačo in nanesel baby puder. Pa britvica mora biti dobra.

Če bo tole videla Eva, ti lahko še ona kaj svetuje. Študira kozmetologijo in mogoče ve kaj več povedati, zakaj pride do tega in kako se temu (poleg zgoraj napisanega) izogniti. ;)

Haha, nič hudo kozmetološkega nimam na voljo, :D ampak čist praktično: Če se briješ v nasprotni smeri dlak, bo koža sicer bolj gladka, ampak se ti dlake lahko vrastejo in vnamejo (sploh, če imaš občutljivo kožo). Če se briješ v smeri rasti dlak tega problema ne bi smelo bit. Če si bolj mazohist, pa je kakšen epilator, vosek dost boljša izbira. :) Boljše za kožo, dlje zdrži,.. (Jure se pred tekmami po nogah itd. sploh ne brije, ampak kar s strojčkom ali voskom..pa je mir za nekaj časa. :D )
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor26 Okt 2012, 14:25

takoj po britju mrzla voda, da zapre pore in nato kolonska voda/ after shave. (preprečuje pikce). Tak je moj protokol ;)
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost