Danes je 24 Apr 2026, 16:51

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Kristijan

Re: David Brunšek

Odgovor04 Nov 2012, 18:25

BostjanBavcon napisal/-a:Tamau problem. Gres keksi toasti med polenta riž bel kruh.

x2
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Nov 2012, 18:40

power_machine napisal/-a:torej začenjam z maso ta mesec in imam par začetniških vprašanj :arrow: .Ker bi težko spravil v sebe nad 400g oh iz prave hrane imam namen naročit nekaj oh v tekoči obliki ;)kaj bi mi priporočal maltodextrin,dextrose,instant oats,..? videl sem katere dodatke priporočaš,oz. kateri se ti zdijo smiselni,zanima me zakaj se ti tekoči oh ne zdijo koristni oz. vredni nakupa?
Jemal bi še c,d vitamin in ribje olje in morda whey.Je vredu c vitamin iz DM-a(1 tabletka ima 100mg c-vit),ali bolje da kupim tiste iz mp-ja,ki imajo 1g c vitamina(ali telo dejansko potrebuje toliko c-ja ;) ).

Vzami, kar je najceneje oz. če imaš denar vzami, kar ti je najbolj dobro. Razlike ne bo nobene. :)
Jaz raje pojem pravo hrano. :) Če imaš težave, da ne moreš toliko pojesti pa je seveda kak vir OH v tekoči obliki zelo dobrodošel. Koristni in vredni nakupa se mi ne zdijo v smislu, da bi jih fitneserji nujno morali imeti. Ne vem, kako je trenutno, ampak nekaj let nazaj, je maltodekstrin veljal za "must have" dodatek, nihče pa se ni zavedal, da bi namesto dveh meric lahko pojedel kos kruha in bi bil na istem. :)

C vitamin je v redu, čeprav je doziranje 100 mg zelo malo. Jaz kupim C-vitamin v prahu (Lekarna, Spar ...) in ga doziram na žličko. Glede količine potrebnega C-vitamina je ogromno različnih mnenj. Nekateri ga bodo priporočali 10 g, drugi pa maksimalno 100 mg. Zaenkrat še ni kakih jasnih raziskav, tako da bi se raje držal srednje poti in doziral 500 mg - 3 g dnevno.
Zgolj iz preventive, da se ne zgodi enako kot pred leti z mega dozami E-vitamina in D-vitamina (čeprav tu ne kaže, da bo kaj takega).
Uporabniški avatar

Cruts

Odgovor12 Nov 2012, 19:47

David, kakšno je tvoje mnenje glede vitamina D čez zimo? v kolikšnih količinah bi se naj doziral?
http://www.myfitnesspal.com/tadejtibaut

Jejte kolikor hočete, če vam teži kdo zaradi teže, pojejte tudi njega.

"Skrivnosti so za amaterje. Štrudle pa za proje" Boštjan Bavcon
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor13 Nov 2012, 00:00

Menim, da je njegova uporaba v mesecih z manj sonca smiselna, vendar ne velja več=bolje, kar je popularno med prodajalci. Čez leto ga večina ne potrebuje dodatno, če pa ga vnaša, so zelo majhne doze dovolj.

1000 iu na dan je dolgoročno dovolj, če pa ga jemlješ samo krajše obdobje (npr. 1-2 najbolj temna meseca) lahko tudi 2500-5000 iu. Več vsekakor ne. viewtopic.php?f=15&t=101

Kristijan

Odgovor13 Nov 2012, 11:20

Kaj praviš, da zmanjšam beljakovine z 2,5 g/tt na 2 g/tt in povečam oh?
Delam na mm.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor13 Nov 2012, 15:18

Lahko, ni pa nujno.
Glede na trenutne raziskave je potreben vnos med 2 in 2,7 g beljakovin /kg tt. Nižje, če je hrane dovolj in/ali treningov malo, višje če je deficit velik in/ali treningov veliko.

Najbolje, da poskusiš in vidiš, kaj ti bolj ustreza v smislu energije in počutja. ;)
Uporabniški avatar

matevz89

Odgovor14 Nov 2012, 21:38

Da dokončam tisto vprašanje glede dietiranja :)
Predlagal si mi naj začnem z enakim vnosom, vsak dan maintainance -500kcal.
Moj TDEE glede na aktivnost je okoli 2400-2500kcal. Začnem torej z 2000kcal in čakam do stagnaciji.
Ko ni spremembe v teži po 2-3 tednih, znižam. Za koliko kcal?

Hvala v naprej :)
“A life spent chasing dreams that never come true is better than a life spent running away from dreams that could have.” - Alan Aragon
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor14 Nov 2012, 22:32

Lahko si poračunaš koliko je tvoja dejanska poraba (koliko si pojedel tedensko v preteklih tednih in kako se je gibala tvoja teža) in tam odvzameš 500 kcal. Če boš vzel to cifro iz kalkulatorja, lahko spremljaš težo in ustrezno prilagajaš.
Če ni spremembe, lahko še malo znižaš (ne veliko) kot si predlagal ali pa vnos povišaš za nekaj dni in potem spustiš na enako cifro. Mogoče še prej razmisliš tudi o refeedih. Težko je dati univerzalen nasvet. ;)
Uporabniški avatar

matevz89

Odgovor14 Nov 2012, 22:59

Bom začel z maintainance-500kcal vsak dan pa bom spremljal. Ko bom meu kako vprašanje pa bom spet težil :D
Hvala!
“A life spent chasing dreams that never come true is better than a life spent running away from dreams that could have.” - Alan Aragon
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor14 Nov 2012, 23:01

Ni problema, kar "zateži" (niti najmanj ne težiš) - bojo nasveti bolj na mestu kot pa vnaprej. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost