Zelo odvisno od posameznika. Iz vidika napredka je dolžina "cuta" v tem primeru nepomembna, dokler je deficit v mejah normale; iz psihološkega vidika pa lahko ena varianta ustreza nekomu veliko bolj kot druga. Nekaterim je zelo težko pol leta jesti malenkost pod vzdrževalnim nivojem, ni pa jim tako težko iti v večji deficit za krajše obdobje, ker vejo, da bodo kmalu spet v coni udobja. Tudi občutek za lakoto se tekom diete pojavlja zelo različno - odvisno od osebe.
hex napisal/-a:Bi pa rad v tem času čimbolj napredoval v gimnastičnih treningih ki sem jih začel izvajat in tudi vsaj obdržal moč pri kvihtih.
Napredovati v moči bo v kakršnem koli deficitu težko, če že dolgo treniraš. Obdržati moč je bolj realen cilj. Tudi z majhnimi izgubami se ne bi preveč obremenjeval. To je pač del procesa, ki ne more biti vedno linearen.
hex napisal/-a:Trenutno mi teža stoji na nekje 3300kcal. Naj nastavim minimalen deficit kalorij in me bo v naslednjih mesecih spucalo, brez da bi se dosti poznalo na treningih ker bo vnos še vedno visok. Je na tak način mogoča izguba recimo 3kg maščobe v 4 mesecih ali se bo telo enostavno navadilo na vnos in se teža nebo premikala. Naj raje zrežem na hitro max 6-8 tednov večjega deficita in potem postopno dviganje hrane do vzdrževanja in tako obdržat formo ali počasen ''nežen'' pristop.
Metabolizem se ti bo vedno nekoliko adaptiral in pri daljšem obdobju manjšega deficita lahko pričakuješ, da boš moral narediti več popravkov, kot bi jih pri krajšem. Na koncu bo tako vnos verjetno primerljiv s tistim, ki bi ga imel na krajšem cutu.
Končni rezultat bo tako po moči, kot po končnem vnosu potrebnem za vzdrževanje nove teže pri obeh pristopih bolj ali manj enak. Izberi varianto, ki ti bolj ustreza. Če bi v prvem primeru moral imeti zelo velik deficit, bi ti ga odsvetoval, ker bi dejansko nastale neke razlike, tako pa mislim da je vseeno. Če še nimaš veliko izkušenj z mikro prilagoditvami vnosa ti bolj svetujem krajše obdobje (ali več krajših).
uVex napisal/-a:tudi mene to zanima david, kako je s temi short cuti ko pucaš recimo 4-6 tedne (odrežeš naprimer pri vnosu -1000kcal).. Lansko leto ko sem pucal se mi zdi, da sem v prvem mesecu res lepo spucal pol se pa dieta vleče in moč začne padati... Zagovarjaš te short cute ali raje 2-3 mesecene manjšega deficita, če je cilj postava za poletje in da obdržiš moč.. (seveda je pogoj, da že prej nisi zalit, ker kdor pričakuje da bo spucal 5kg maščobe v enmu mesecu... kaj pa vem no ) tvoje mnenje?: )
Krajši deficiti so lažji za uravnavati, vendar če imaš veliko za izgubiti na žalost ni opcija da dietiraš kratek čas, ker bi bil deficit enostavno prevelik. Treba je upoštevati, da se metabolizem do neke mere vedno prilagodi. Nižja telesna teža avtomatično pomeni manjšo dnevno porabo. Potem pa je še nekaj prilagoditve zaradi manjšega vnosa in skupaj je lahko to kar nekaj kcal. Tudi dieta z boljšo formo postaja čedalje težja. Telo pač želi homeostazo in teži k izgubi "odvečnih" mišic. Vse to je res v obeh primerih.
Kar se tiče same moči bi bilo zanimivo videti primerjavo napredka pri uprabi obeh pristopov po daljšem časovnem obdobju. Kot sem že omenil, glede na prakso mislim, da razlik po daljšem obdobju ne bo, težko pa je kaj z gotovostjo trditi.