Danes je 26 Maj 2026, 18:57

Težava z mobilnostjo

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo

kefets

Re: Težava z mobilnostjo

Odgovor07 Okt 2012, 11:57

Točno tako kot praviš. Zaradi gležnja sem se ne zavedajoč (treniral doma) pri počepu vsedal samo na desno nogo. To je enkrat opazil sošolec in takrat ko sem hotel popravljati me je še bolj zvijalo na vse strani. No zdaj ko se vračam nazaj je vse samo še hujše.

Zdaj ko je gleženj že nekaj boljši pa sem tudi takoj opazil kako so tiste mišice okrog kolka ki jih nisem uporabljal trde - kot praviš kolčni sklep se mi zdi da je čist trd.

Razen vaj za raztezanje in krepitev gležnja je še kaj kar lahko naredim z njim?

masoli

Odgovor07 Okt 2012, 12:35

Osnovne vaje z manjšimi težami in daleč od odpovedi (5-3 ponovitev, 4-8 serij, teže 65-75%, ali še manj) tako da je izvedba pravilna, snemati se vsako serijo in popravljati. Neravnovesja pa popravit z enonožnimi in enoročnimi vajami (najprej narediš s šibkejšo stranjo do odpovedi, 8-10 ponovitev, nato pa ponoviš z močnejšo stranjo- narediš isto št. ponovitev z isto težo). Tako dolgo da ne boš delal z obema stranema enake teže, nato lahko začneš večat teže pri osnovnih vajah. Pa seveda tudi glede gibljivosti urevnovesti obe strani.
Slika

wade

Odgovor07 Okt 2012, 13:49

kefets napisal/-a:Točno tako kot praviš. Zaradi gležnja sem se ne zavedajoč (treniral doma) pri počepu vsedal samo na desno nogo. To je enkrat opazil sošolec in takrat ko sem hotel popravljati me je še bolj zvijalo na vse strani. No zdaj ko se vračam nazaj je vse samo še hujše.

Zdaj ko je gleženj že nekaj boljši pa sem tudi takoj opazil kako so tiste mišice okrog kolka ki jih nisem uporabljal trde - kot praviš kolčni sklep se mi zdi da je čist trd.

Razen vaj za raztezanje in krepitev gležnja je še kaj kar lahko naredim z njim?

Kar se tiče gležnja predvsem misli skos nanj in recimo ko hodiš probaj čimvečji gib gležnja dosežt. Enako ko recimo sediš na stolu imej stopalo v pravilnem položaju in sili koleno naprej. Jasno narediš tudi vaje za gibljivost čimvečkrat ampak že samo s tem da skos misliš nanj se da narediti več kot z vajami par ponovitev enkrat dnevno. Nažalost se vezi ne raztegnejo tako enostavno kot mišice. Bodi predvsem pozoren da neboš slučajno forsiral gibljivosti samo pri izraziti pronaciji ali supinaciji. Tle lahko hitro narediš napako in nesmeš forsirati gibljivosti v nenaravnem položaju stopala ker bojo s tem nastal spet novi problemi. Uglavnem meni same vaje za gleženj niso pomagale veliko pri mobilnosti ker narediš tiste ponovitve potem pa je gleženj spet celi dan zakrčen in dejansko je napredek minimalen. največji napredek sem naredil med predavanji :D na način kot sem ti ga opisal zgoraj. Kar se tiče kolčnega sklepa pa mi je najbol sedlo poleg počepa z majhno kilažo delat dosti dinamičnega stretchinga. Poizkusi narest tole http://www.aktivni.si/media/cache/uploa ... _image.jpg. Pri meni je bila razlika med levo in desno kot noč in dan in sem s tem stretchom dosegel točno tisto kar sem rabil v precej kratkem času. Je pri tebi enako?

kefets

Odgovor08 Okt 2012, 13:18

Hvala obema!

Wade, vbistvu pri tej vaji na levi nogi ne morem lepo počepnit, ker mam cel kolk trd in noga ostane pri miru.. Bom zdaj delal na tem pa bom videl kaj se bo izcimilo :)

kefets

Odgovor12 Okt 2012, 21:27

Počasi ugotavljam ne sorazmerja in delam na tem. Leva roka je naprimer zelo šibka, enako noga.
Je pa zdaj drug problem. Pri vseh vajah me vleče na desno nogo oz. je težišče telesa vedno na desni nogi pa naj se še tako trudim (noga ni krajša-preverjeno). Kot se vidi na sliki, tudi kvadriceps zgleda manjši (na sliki levi). Ko pridem pod paralelo me tudi vedno ''potegne'' na to nogo. Je pa smešno da je ta noga dosti močnejša (tudi pump v tej nogi je vedno neverjeten..). Po treningu me tudi vedno boli nekje v kolku, tam ko začnejo mišice iz kolka it. Ko sedim me recimo po določenem času začne desna stran hrbta bolet. Ugotavljam da podzavestno vedno sedim s težiščem na desni strani, ker če ne me začne desna stran hrbta bolet.
Any ideas what to do? :roll:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

masoli

Odgovor13 Okt 2012, 07:31

Desni bok in hrbet bolita zato, ker bolj uporabljaš desni bok, gluteus medius. Po domače, stiskaš bok bolj v desno. Popravi tehniko osnovnih vaj z manjšimi težami in ostale vaje, kot že opisano zgoraj. Pa boti potrpežljiv ker lahko traja zelo dolgo.
Slika

kefets

Odgovor13 Okt 2012, 18:24

Hvala!

kefets

Odgovor15 Okt 2012, 13:00

Še enkrat hvala za nasvete! Pri počepu že gre na bolje, je pa zelo čudno se silit v pravilen gib, ki se telesu sploh ne zdi naraven, ker sem navajen da me je v desno stran vleklo.

Me pa zdaj ko probam čimbolj enakomerno zateguje v celotni nogi- od meč do riti, ampak nekje v notranjosti meč in zdanje lože, ki je z raztezanjem ne morem raztegnit, zelo čudno :D. Ko naredim pravilno me tudi gleženj več skorajda nič ne ovira.

Je okej da se silim v pravilen gib, kljub temu da me zateguje po celotni nogi? Delam samo z štango ali štango + 10kg.

slejko

Odgovor15 Okt 2012, 21:37

Tole se sliši kot težava s QL (quadratus lumborum).. malo pogooglaj, mogoče najdeš kaj uporabnega ;)

kefets

Odgovor15 Okt 2012, 21:47

Me je celega predelal fizioterapevt. Sem mel kar nekaj stvari, ampak težave glede tega pa nismo ugotovili, mi je prej denarja zmankal :D. Danes me ne boli bok po počepanju, ko sem se silil v naraven gib. Hvala vseeno! ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov