Danes je 25 Apr 2026, 00:13

Moje priprave na tekme jeseni 2012

Dnevniki članov skupnosti Natural Muscle Zone. Svoje treninge, prehrano, fotografije in zanimivosti iz svojega življenja lahko delite z drugimi ali pa jih zapišete za lastno evidenco.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: Moje priprave na tekme jeseni 2012

Odgovor28 Okt 2012, 23:25

Redko je gužva v kletki. Pa tudi sicer sem bil konec s celotnim treningom v eni uri. Ogrevanje se lahko gre res hitro skozi. :)

Tudi. To je samo ogrevanje. Samo zadnjih nekaj serij je takih, da rabim malo več pavze vmes kot toliko, da naložim uteži.

Saj lahko. Izbereš tiste, ki največ prinesejo in jih narediš z malo več serijami. ;)
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor29 Okt 2012, 08:03

če se lahko vmešam..če ti napredovanje v moči ne predstavlja nekega primarnega cilja, je najbrž izbor vaj lahko bolj po prešernu?

jaz se sicer držim principa "najprej kompleksne, potem kozmetika", ampak precej menjavam..sicer ponavadi ni treninga spodnjega dela brez počepov, ampak so pa prosti/v kletki/v smithki....zato tudi napredka ne moreš ravno primerjati iz treninga v trening (vseeno pa veš, kdaj je bil trening zanič :lol: )..ampak predvidevam, da je tud tako ok?
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor29 Okt 2012, 20:21

Je, lahko ja. ;)
Problem je edino ta, ki si ga omenila: če vedno treniraš "prosto po Prešernu", nikoli ne veš, koliko dejansko napreduješ. Če imaš pa vsaj eno vajo vedno enako in jo vedno izvajaš enako (npr. počep), točno veš, ali tak sistem treninga deluje ali ne. Občutek, ali je bil trening zanič ali ne, je lahko zelo varljiv, če se nimaš za orientirat po ničemer drugem kot po počutju. :)

P.S.: Kompleksne vaje zahtevajo veliko učenja samega giba. To pomeni, da se mora telo (= CNS) naučiti efektivno uporabljati mišice, ki sodelujejo. In če takih vaj ne izvajaš redno, to pomeni, da ko jo naslednjič vsake toliko časa enkrat narediš, le-ta služi bolj kot trening CNS-ja, ne pa mišic samih (ker se niso sposobne max. vključiti).
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor29 Okt 2012, 21:34

Tole je nekaj, kar mi leži na duši. Če imate čas brati, lahko izveste kaj novega ali pa si začnete misliti, da sem nor. V vsakem primeru se vam bo zdelo koristno. :D

Nekaj o tem, kakšna je filozofija treniranja, ki jo zadnje čase lovim ...

Že 2 meseca treniram vsakič celo telo in tak sistem mi tako odgovarja, da sem se ga odločil še naprej držati ter izpopolniti.

Vse skupaj je šlo po več stopnjah:

1. Na začetku je to pomenilo trening celega telesa vsak drugi dan (v povprečju so to 3,5 treningi na teden) z linearnim višanjem teže/volumna vsak trening. Tako smo trenirali na potovanju in bilo je zelo praktično. Rezultati pa tudi dobri, saj je bil tedenski volumen veliko višji, kot sem ga bil navajen.

2. Ko sem prišel domov, sem ugotovil, da je bil volumen tako visok, da ga dolgoročno ne bi bil sposoben prenašati (nisem se nanj postopoma privajal) in je celotno to obdobje enega meseca bilo kot ene vrste "over-reaching". Obdobje, ko je volumen zelo velik, a mora obvezno slediti deload, da performance ne pade oz. stagnira. Potem lahko poteče superkompenzacija in po nekaj dneh/tednih si lahko celo močnejši.

Počutil sem se tudi malo "utrujenega", zato sem število treningov zmanjšal na 3/teden in uvedel en lažji trening izmed teh treh. To je bilo potem praktično enako kot program Texas Method.

3. Po nekaj tednih takega treniranja sem si odpočil, vmes sem imel še težave z zdravjem, zaradi katerih nisem več tekmoval. Frekvenca 3/teden mi je postala premalo, čeprav to vseeno pomeni 3× tedensko počep (kar je za bilderje nenormanlno veliko)!

Odločil sem se, da postopoma začnem dodajati dodatne treninge in zvišam frekvenco na čim večjo.
Hkrati se moram otresti psihične blokade, ki jo imam pri večjih težah in zaradi česar sem zadnje čase delal manj treningov z max. težami: vedno sem živčen!

Ko bo teža na palici blizu tiste, ki vem, da je zame hud izziv, bom postal pred serijo precej nervozen in dostikrat se bom za dvig "psihiral" oz. posebej motiviral.

To vem, da mi škodi.
1. Škodi samozavesti (neprepričanost vase).
2. Škodi živčnemu sistemu, ki ga s takim pristopom obremenjujem. Posledično škodi še celem kupu drugih procesov v telesu. Dojemanje stresa je tisto, ki nas lahko utrudi, ne stres sam.

Če vse prej omenjeno povežem v celoto, je tako razmišljanje še najbližje principom bulgarskih weightlifterjev. Abidjaevi varovanci so trenirali po 14-krat na teden in na vsakem treningu opravljali max. dvige.
Seveda so max. dvigi tukaj drugačni kot tisto, kar si večina predstavlja. Gre za dnevne maksimalne dvige in avtoregulacijo.

V mojem primeru pa še za precej prilagoditev, glede na to, da se (še) ne ukvarjam z weightliftingom, da nisem top genetik, da za sabo nimam 20 let treninga in da sem natural.

In ko bom naredil postopen prehod na sistem, ki sem si ga zamislil, bo pri meni vse skupaj izgledalo takole:

- Treningi 6-krat na teden, vsakič celo telo.
- ATG zadnji počep na vsakem treningu, morda enkrat na teden namesto tega sprednji počep.
- Kot push vaja 3-4× tedensko bench press in na ostale dni push press, power jerk ali military press.
- Kot pull vaja 1× tedensko deadlift in 2-3× tedensko power clean ali power snatch.
- Vsak teden še nekaj dodatnih asistenčnih vaj. Easy.
- Vsak trening ima torej tri glavne vaje: počep, push vajo in pull vajo. Občasno jim sledijo še asistenčne vaje.
- Te tri glavne vaje se (z izjemo deadlifta) vedno izvajajo tako, da se teža stopnjuje do dnevnega maxa.
- Ko se navadim na volumen, sledi po dnevnem maksu na posamezni vaji še nekaj "back off" serij z 80-90% teže dnevnega maxa. Število teh serij bom lahko povečeval, če bo potreba po večjem volumnu.
- Če bo potreba po volumnu, lahko dodam tudi še en trening, kjer bi naredil 5×5.
- Dnevni max pomeni teža, ki jo dvignem brez posebnih psihičnih priprav, motiviranja ipd. in brez pasu. Izvedba, ki je prepočasna (siljenje dviga) šteje kot fail. To mora biti po RPE lestvici devetka.
Zaradi tega je dnevni max. dejansko za 10-20% nižji od tistega, ki bi ga dvignil na tekmi, ko so prisotni adrenalin, spodbuda in drugo.
- Ker gre za avtoregulacijo - vsak dan se ne počutimo enako dobro - se lahko dnevni maksi razlikujejo. Treba se je res naučiti razumeti telo.
- Vsak 3. ali 4. teden bo deload. Št. treningov prepolovljeno, teže pa na kakšnih 60% običajnih.

Glede na to, da je moj trenutni cilj moč, moč, moč in še enkrat moč, bo tale program gotovo dobro deloval. Gre se za to, da zadeve prilagodiš sebi, svojim potrebam in ostalim obveznostim. Trenutno imam možnost trenirati skoraj vsak dan in je tole ok.
komu drugemu morda to ne pride v poštev in tudi jaz se ne bi lotil tega, če ne bi vedel, da imam vsak dan 2 uri časa zase. Poseben čar je tudi v tem, da česa takega še nikoli nisem poskušal in me zanima, kako je v praksi. :)
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor29 Okt 2012, 21:46

Kul :)
Sem 100%, da ti bo ratal ;)
We're born and then we die. What will you do in the meantime?
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor29 Okt 2012, 21:55

Imaš dolgoročno (govorim o letih, ne mesecih :) ) bolj powerlifting ali bodybuilding cilje?
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor29 Okt 2012, 22:01

hočem starega Davida :mrgreen:

Zanimiv pristop- srečno
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor29 Okt 2012, 22:04

Šuša napisal/-a:Kul :)
Sem 100%, da ti bo ratal ;)

Se podpišem!

Sicer pa glede nervoze pred max dvigi ipd.. jaz je nimam nikoli, ker se ne obremenjujem s tem, če mi bo uspelo ali ne. Če bo bo, če ne pa drugič. Očitno še ni čas, da pade rekord. Jemljem to kot eno igro. Imam nekako podoben občutek, kot, ko sem bil še mali froc in sem na gugalnici preizkušal kako visoko se lahko poženem oz. kako daleč lahko skočim z nje ;) (ah kje so te časi ;)). Adrenalin se dvigne, mravljinci grejo po hrbtenici in opa.. dam vse od sebe in ta občutek mi največ pomeni. Da sem dal vse od sebe v danem trenutku.. Pa smo spet pri avtoregulaciji in dnevnih maxih ;). Zanimivo kako se vse vrti okoli tega kajne.
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

rbizjak

Odgovor29 Okt 2012, 22:08

sounds like fun plan :D
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor29 Okt 2012, 22:12

Ina,
Večinoma gre oboje z roko v roki. Med vsako tekmovalno bodybuilding sezono je dovolj časa za preizkušanje na PL področju in top naturalci so po navadi tudi zelo dobri powerlifterji. Običajno se tudi ne tekmuje čisto vsako leto v bb, ker bližje kot si meji, več časa je potrebnega za opaznejši napredek, tako da eno drugega ne moti dosti.
Odločiti za eno ali drugo se ne bi mogel, se pa držim načela: "Go with the flow!" :D

Alex,
Točno to želim tudi sam doseči s tem pristopom! Upam, da mi uspe tako kot tebi. :)
Jaz imam (ne)srečo, da sem po naravi človek, ki vse 100-krat premisli in enako je pri treningu. To ima dobre in slabe lastnosti, rad pa bi se čim bolj znebil slabih in s tem anksioznosti pred dvigom. Do nedavnega se tega sploh nisem zavedal. Moj cilj ni samo napredek v fizičnem smislu, ampak vem, da mi bo koristilo tudi na drugih področjih v življenju. Če bo plan deloval tako kot sem si ga zamislil, sploh ni dvoma, da bo rezultat na obeh področjih! :)

Šuša, Michelangelo, Rbizjak,
Hvala! Res bo zabavno. :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Dnevniki članov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov