Danes je 23 Apr 2026, 11:20

Moje priprave na tekme jeseni 2012

Dnevniki članov skupnosti Natural Muscle Zone. Svoje treninge, prehrano, fotografije in zanimivosti iz svojega življenja lahko delite z drugimi ali pa jih zapišete za lastno evidenco.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

ZeRoberto

Re: Moje priprave na tekme jeseni 2012

Odgovor07 Apr 2012, 12:32

Super filmček ;)

Še par mojih nasvetov/mnenja:

-Izkoristi oly način počepa pred low bar načinim in to je volumen-manjša obremenitev križa (ki se dolgo regenerira), kar pomeni, da lahko delaš več serij/ponovitev, pa ne boš tako hito skuril lower back-a .

-Posledično z zgornjim se poveča frkvenca--->večja bolje je, dokler se seveda uspeš "regenerirati".

-Ko se spuščaš pri velikih težah (+90%RM), probaj na začetku iti počasneje, potem se pa "vrži" dol in izkoristi refleks na nateg in ne "iskati globine", kot je to navada pri PL načinu počepanja. Ko se navadiš na to je globina vedno ista, ponavadi je to kar "odboj od meč".

Dober primer na kaj sem mislil (za primerjavo lahko vidiš koliko je on rabil za prvi dve ponovitvi oz. ti pri 120kg)
Sem štopal, ti si rabil cca po moji štoparci 7,06sec za dva dviga, on pa 3,72sec za dva....
http://www.youtube.com/watch?v=86Elx5WbzH4

-Probaj še malce hitreje izvesti dvig, se mi zdi da ni bilo 120 dosti hitreje od 150. Ko greš gor si predstavljaj da hočeš v zrak skočiti (poleg speed worka, kateremu bi jaz dodal bandse, ravno zato da izniči zaviranje na koncu, bi doddal vertikalne skoke na box iz squat pozicije....

Mojih nekaj nasvetov :)

Ko boš to dodal/izboljšal bo pomoje počep izstrelilo na 200ko hitro ;)
LP
ISSA certified (Strength and conditioning) trainer
Uporabniški avatar

ZeRoberto

Odgovor07 Apr 2012, 12:51

Še moje mnenje o WSB programu.

-Je super za PL stile počep oz. DL, ker se ME izvaja le 1x tedensko, in je lower back dosti obremenjen (zato rabi dalj časa za regeneracijo)
-Je dober za "gear" tekmovalce: zaradi opreme je teža ki jo premikajo toliko večja, kar pomeni toliko večja obremenitev za ligamente, vezi, mišice, ki se počasneje regenerirajo...
-Je dober za NE-natural tekmovalce, ki super napredujejo tudi z 1x oz 2x (ME + DE) treningi na teden.
-Je dober za rekreativce, ki želijo nek soliden program za dlje časa

-Za naturalce je pomojem mnenju frkvenca in volumen premajhen za dobre napredke (česar primankuje pri WSB)
-povezano s prvo točko sploh če govorimo o OLY počepih, ki se lahko trenirajo z dosti večjo frkvenco in volumnom
-Za nek soliden napredek bi jaz priporočal minimalno 3x tedensko oz. 4-5 (Seveda lahko tudi več, tisti ki ima čas in voljo...) z menjavanjem intenzivnosti se pravi od speed (light), do medium oz. heavy dnevi, ker je potrebna tako moč kot eksplozivnost/hitrost.

Recimo Jurc kot je povedal je "eksplodiral" ko je dodal volumen....
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Apr 2012, 15:57

Uf, hvala za vse komentarje in predloge! :oops: :)

BostjanBavcon napisal/-a:Škoda za 170. Dive bomb! :D

Drugače pa B.R.A.V.O! za teže na počepih. Res svaka čast. Res odličen napredek sploh ker dolgo nisi delal počepa.

Ja, škoda, ampak bo šla kmalu. Kot si rekel, občutek v trupu je zdaj že kar taprav. Pred nekaj časa, sem se še cel zvijal pri takih težah, tako švoh jedro sem imel. Lahko pa bi blo še boljše, seveda. :)

ToniG napisal/-a:Lepa globina pri počepih. Bravo! :)

Edit: Čemu služijo kolenčniki?

Hvala! :)
Ti so iz neoprena in grejejo koleno. Več krvi in toplote, manj poškodb ... Sem postal mal bolj previden. :) Se mi pa zdijo OK za vsakega, ki je že mel kdaj težave, ker nič ne oslabijo sklepa, ker ne dajejo nobene podpore.

matej napisal/-a:Super, da je posneta cela serija.
Opažam, da se meni podobno dogaja, in sicer z naraščanjem teže pada globina počepa. Pri 120 in 140 je globina največja. Pri 160 že manjša, pri 170 malenkost večja. Če bi bila pri 170 globina takšna kot pri 160, bi znal dvigniti.

Še eno vprašanje. Ali imaš občutek, ko prideš pod paralelo, da kar "zmanjka moči"? Meni se včasih zdi, da kar padem noter, potem pa ven ne gre. Problem poskušam rešiti tako, da delam s pavzo spodaj, in se kaže kot koristno početje. Drži pa, da je "pod paralelo" povsem neka druga "štorija", občutek je pa fenomenalen.

Drugače pa hvala za posnetke, se ob gledanju še drugi kaj naučimo oz prepoznamo lastne pomanjkljivosti.

Jp, to sem opazil šele na posnetku, tako da res dobro, da smo snemali od začetka (ponavadi samo max. serije). Bo definitivno treba popraviti.

Hm, nisem nikoli razmišljal tako. Vedno, ko failam, se to zgodi na tej točki kot je na posnetku pri 170 kg - malo ven iz luknje. Kaj pa vem - če gre, gre "na izi", če pa ne gre, pa ni šans da zrinem gor, pa če sem še tako trmast. Mogoče misliš na to. :)
Je pa ta varjanta, ki si jo omenil - kratka pavza spodaj (za izkušene) lahko zelo dobra za to, ja! Isto low box počep, ki se mi zdi, da mi je tudi kar koristil, pa ga zdaj že nekaj časa nisem delal.

Skinny napisal/-a:Super izvedba in lepe teže, mislim da bi tudi 170 šla, če bi kakšno težko serijo prej izpustil.
Taki filmčki vseh serij so res zelo koristni za opazovanje forme tekom serij in primerjanje z lastno izvedbo.

Hvala. :) 170 BO šla naslednjič, evo, obljubim! :D

ZeRoberto napisal/-a:Super filmček ;)

Še par mojih nasvetov/mnenja:

-Izkoristi oly način počepa pred low bar načinim in to je volumen-manjša obremenitev križa (ki se dolgo regenerira), kar pomeni, da lahko delaš več serij/ponovitev, pa ne boš tako hito skuril lower back-a .

-Posledično z zgornjim se poveča frkvenca--->večja bolje je, dokler se seveda uspeš "regenerirati".

-Ko se spuščaš pri velikih težah (+90%RM), probaj na začetku iti počasneje, potem se pa "vrži" dol in izkoristi refleks na nateg in ne "iskati globine", kot je to navada pri PL načinu počepanja. Ko se navadiš na to je globina vedno ista, ponavadi je to kar "odboj od meč".

Dober primer na kaj sem mislil (za primerjavo lahko vidiš koliko je on rabil za prvi dve ponovitvi oz. ti pri 120kg)
Sem štopal, ti si rabil cca po moji štoparci 7,06sec za dva dviga, on pa 3,72sec za dva....
http://www.youtube.com/watch?v=86Elx5WbzH4

-Probaj še malce hitreje izvesti dvig, se mi zdi da ni bilo 120 dosti hitreje od 150. Ko greš gor si predstavljaj da hočeš v zrak skočiti (poleg speed worka, kateremu bi jaz dodal bandse, ravno zato da izniči zaviranje na koncu, bi doddal vertikalne skoke na box iz squat pozicije....

Mojih nekaj nasvetov :)

Ko boš to dodal/izboljšal bo pomoje počep izstrelilo na 200ko hitro ;)
LP

Tnx, Ze za nasvete. :)
To s križem, je glavni razlog, da sem sploh začel z oly počepom. Sej veš - poškodba in to ...
Je pa res, da kljub temu, da večinoma delam to varijanto počepa, ne vem, kak bi se kaj obnesla še večja frekvenca. Sheiko mi ni dal nobenih rezultatov, razen pri DL (+20 kg :o ), tako da nisem povsem prepričan, če sem se lahko dovolj dobro regeneriral, ali pa je ravno težek DL v tem programu bil vzrok za to. :)

Odboj sem pri manjših težah že kar naštudiral, ampak ga redko uporabljam, ker se mi tam še ne zdi smiselen, pri 90%+ pa zaenkrat še ni šans. :oops: Ne ostanem "trd" v trupu in se potem lahko samo zvijem kot čigumi ter posledično failam dvig. Mogoče mi v Olimpiji pokažejo kako "foro", da bo to šlo lažje pri velikih težah, ali pa bo treba samo še več vadit.

Haha, sem se nasmejal pri štopanju. :D Jp, vem, kaj si mislil - tak počep mi je tudi cilj enkrat naredit - se pravi samozavestno in hitro dol, ampak enostavno še ne gre ...
Bandse čakam, da pridejo na zalogo in jih nabavim, o skokih na box sva se pa tudi že pogovarjala z Juretom, pa ga žal nimam na voljo.

Hvala še enkrat za vse nasvete od vseh. Moram še malo preštudirat, kako bi vpeljal spremembe in potem gremo po 200 kg počepa. :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Apr 2012, 16:02

ZeRoberto napisal/-a:Še moje mnenje o WSB programu.

-Je super za PL stile počep oz. DL, ker se ME izvaja le 1x tedensko, in je lower back dosti obremenjen (zato rabi dalj časa za regeneracijo)
-Je dober za "gear" tekmovalce: zaradi opreme je teža ki jo premikajo toliko večja, kar pomeni toliko večja obremenitev za ligamente, vezi, mišice, ki se počasneje regenerirajo...
-Je dober za NE-natural tekmovalce, ki super napredujejo tudi z 1x oz 2x (ME + DE) treningi na teden.
-Je dober za rekreativce, ki želijo nek soliden program za dlje časa

-Za naturalce je pomojem mnenju frkvenca in volumen premajhen za dobre napredke (česar primankuje pri WSB)
-povezano s prvo točko sploh če govorimo o OLY počepih, ki se lahko trenirajo z dosti večjo frkvenco in volumnom
-Za nek soliden napredek bi jaz priporočal minimalno 3x tedensko oz. 4-5 (Seveda lahko tudi več, tisti ki ima čas in voljo...) z menjavanjem intenzivnosti se pravi od speed (light), do medium oz. heavy dnevi, ker je potrebna tako moč kot eksplozivnost/hitrost.

Recimo Jurc kot je povedal je "eksplodiral" ko je dodal volumen....

Se strinjam. Vendar mi je všeč značilnost WSB-ja - to je menjavanje vaj. Pri bench pressu se mi zdi, da je to edini način, da napredujem, počep in DL bi verjetno še šla drugače. :)
Ena opcija je, to kar sem videl, da nekateri že delajo - prilagojen WSB, da ostane 1× tedensko 1 r max., ostali treningi pa hitrost in bistveno več volumna. Ali pa k klasičnemu WSB še dodatek "repetition" treningov. Potem bi prišel na eno tako frekvenco in volumen, kot si ti predlagal. V bistvu tudi Jure in nekateri top naturalci že delajo tak sistem (pa tudi čisto klasičnega).
Ali si imel v mislih kaj konkretnejšega?
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor07 Apr 2012, 16:14

Če vaju kdaj pot zanese v Tivoli namesto laguno se da komot izvajat box jumpse na zložene tatamije od judoistov ... :D

ToniG

Odgovor07 Apr 2012, 19:29

Lahko nalimaš kakšen link za te kolenčnike? Študiram, da bi si jih tudi sam nabavil pa se mi dopadejo, ker niso neki debeli.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Apr 2012, 20:11

https://www.strengthshop.co.uk/sleeves- ... eeves.html

Sicer je kvaliteta primerna ceni (Rehband so baje boljši), ampak meni so ok. Edino če bi še enkrat kupoval, bi vzel 1 številko manjše. So se precej raztegnili in mi nonstop lezejo dol. ;)

ToniG

Odgovor07 Apr 2012, 21:23

Hvala, bom prečekiral.
Uporabniški avatar

ZeRoberto

Odgovor08 Apr 2012, 07:54

David Brunšek napisal/-a:Se strinjam. Vendar mi je všeč značilnost WSB-ja - to je menjavanje vaj. Pri bench pressu se mi zdi, da je to edini način, da napredujem, počep in DL bi verjetno še šla drugače. :)
Ena opcija je, to kar sem videl, da nekateri že delajo - prilagojen WSB, da ostane 1× tedensko 1 r max., ostali treningi pa hitrost in bistveno več volumna. Ali pa k klasičnemu WSB še dodatek "repetition" treningov. Potem bi prišel na eno tako frekvenco in volumen, kot si ti predlagal. V bistvu tudi Jure in nekateri top naturalci že delajo tak sistem (pa tudi čisto klasičnega).
Ali si imel v mislih kaj konkretnejšega?

V bistvu nisem imel nič konkretnega v smislu novega programa, ker tudi sam nisem nek privrženec že obstoječih programov, ampak si jih sam sestavim, po občutku/volji/cilju....tko da ubistvu karkoli, da povečaš volumen, frkvenco, seveda lahko tudi to kar si napisal zgoraj, to kar vedno povdarim za trening moči/eksplozivnosti in ubistvu vseh športov kjer je prisoten nek ponavljajoč motorični vzorec (uteži-oly, pl, kettlebell...,boks, nogomet-streli na gol, košarka metanje na koš...) so pombni trije dejavniki:
-volumen (več je bolje, seveda do te mere, da ne tvegaš poškodb, da se tehnika ne poslabša....)
-frkvenca (isto kot volumen)
-intenzivnost (sila je maksimalna, samo teža naj se malo menja, posledično tudi hitrost-bolj speed oz. bolj heavy...)
-konstantnost/vztrajnost (kar pomeni, da se to dela neko daljše časovno obdobje)
Uporabniški avatar

ZeRoberto

Odgovor08 Apr 2012, 08:19

David Brunšek napisal/-a:Tnx, Ze za nasvete. :)
To s križem, je glavni razlog, da sem sploh začel z oly počepom. Sej veš - poškodba in to ...
Je pa res, da kljub temu, da večinoma delam to varijanto počepa, ne vem, kak bi se kaj obnesla še večja frekvenca. Sheiko mi ni dal nobenih rezultatov, razen pri DL (+20 kg :o ), tako da nisem povsem prepričan, če sem se lahko dovolj dobro regeneriral, ali pa je ravno težek DL v tem programu bil vzrok za to. :)

Odboj sem pri manjših težah že kar naštudiral, ampak ga redko uporabljam, ker se mi tam še ne zdi smiselen, pri 90%+ pa zaenkrat še ni šans. :oops: Ne ostanem "trd" v trupu in se potem lahko samo zvijem kot čigumi ter posledično failam dvig. Mogoče mi v Olimpiji pokažejo kako "foro", da bo to šlo lažje pri velikih težah, ali pa bo treba samo še več vadit.

Haha, sem se nasmejal pri štopanju. :D Jp, vem, kaj si mislil - tak počep mi je tudi cilj enkrat naredit - se pravi samozavestno in hitro dol, ampak enostavno še ne gre ...
Bandse čakam, da pridejo na zalogo in jih nabavim, o skokih na box sva se pa tudi že pogovarjala z Juretom, pa ga žal nimam na voljo.

Hvala še enkrat za vse nasvete od vseh. Moram še malo preštudirat, kako bi vpeljal spremembe in potem gremo po 200 kg počepa. :)

Če si siguren vase potem čimprej začni z odbojem, ker moraš biti maksimalno hiter pri vsaki seriji, ne samo pri končni, ker s tem CNS treniraš, ko boš dal 60kg gor probaj samozavestno dol pa eksplodiraj gor....
Sem opazil pri nakterih posnetkih (predvsem tvoji začetki s tem programom, da pri DE nisi dal 100% od sebe ampak npr. 90-95, mogoče je to zaradi tveganja poškodb ali pa še stara navada-oz. MCalex šola-počasi gor/dol, tenzija...).
Pri počepu bi na prvo žogo rekel, da tebi ne manjka toliko maksimalne moči kot hitrosti (tukaj se gre res za nianse).
Ko boš to še izboljšal bo pomoje počep skočil.

Poleg bandsov, bodo box jumpi (ko jih boš delal ) pokazatelj eksplozivnosti. Sem skoraj prepričan da bo v tej fazi pri tebi bilo tako, da ko boš izboljšal box jump, oz. nasplošno vertikalni skok bo tudi počep šel gor. (Tukaj bi bilo še najbolje, da bi imel palico na hrbtu, pa gor minimalno kilažo in pa seveda bandse, ter delal počepe s poskokom, tukaj bo odriv od tal minimalen zaradi bandsov- mogoče 5-10cm, ampak ravno toliko da te prisili v maksimalno hitrost)...In boš potem to lažje apliciral pri počepu.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Dnevniki članov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov