Danes je 25 Apr 2026, 17:55

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: prehrana

Odgovor17 Dec 2012, 11:15

No ja saj, sem pozabil dodat, da potem naslednji dan pač temu prilagodiš kcal, drugače pa ne vidim razloga zakaj si ne bi tu pa tam kaj privoščil. Tudi mene je v petek zvečer premamila pica ki so jo naši lepo hrustal, sem pojedel en kos, zraven še nekaj čokoladic, pa zato naslednji dan imel manjši vnos, oziroma je bil deload en dan prej :mrgreen: Mislim pa tudi, da čeprav na račun tega ne znižaš kcal naslednji dan, who cares :) Jaz stremim k temu, da bom enkrat v bližnji prihodnosti jedel normalno kot je večina ljudi, torej brez štetja B/OH/M pa tehtanja, ker mi to ni všeč in ni normalno zame.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor17 Dec 2012, 14:44

Če naslednji/prejšnji dan ne znižaš kcal je to tvoja odločitev in veš da boš zaradi tega dobil nekaj maščobe. Potem to ni IIFYM. Če želiš optimum, narediš tako kot je rekel Jure. ;)
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor17 Dec 2012, 19:31

Nino napisal/-a:Mislim pa tudi, da čeprav na račun tega ne znižaš kcal naslednji dan, who cares :)

Kot ti je napisal David: potem se boš pač zredil. Who cares... hja, to je pa zelo široka tema za debato. ;)

Nino napisal/-a:Jaz stremim k temu, da bom enkrat v bližnji prihodnosti jedel normalno kot je večina ljudi, torej brez štetja B/OH/M pa tehtanja, ker mi to ni všeč in ni normalno zame.

Jaz na začetku vsakemu priporočam tehtanje in seštevanje makrotov - zato, da ljudje sploh dobijo občutek, koliko je česa v kakšni hrani, koliko pride volumsko, kakšno je počutje, ... Kasneje lahko to ukineš in se ravnaš bolj po feelingu in zelo dobro shajaš. V kolikor ne bi imel tekmovalnih ambicij, bi tudi sam izbral tak sistem - ješ po občutku, 1x tedensko se stehtaš in vidiš na čem si. Mogoče bom čez nekaj mesecev, ko bom uspešno zaključil prehod iz definicije celo ubral tak sistem. da se še kaj novega naučim. Ker pa mi je eden izmed cilj čim boljši napredek, poleg tega pa želim čim bolj proučiti odziv telesa na določene razmere (kar mi pride prav pri delu s strankami in pri pripravah na tekmo) in me tehtanje/računanje niti malo ne obremenjuje, se trenutno poslužujem te metode (ki je v tekmovalnem in potekmovalnem obdobju pa res kar nujna, če želiš iztržit čim več ;) ).

Nino

Odgovor17 Dec 2012, 20:10

[/quote]Kot ti je napisal David: potem se boš pač zredil.[/quote]
Ali pa tudi ne. :) Meni je zanimivo to, kako npr. ene osebe sploh niti malo ne pazijo kaj jedo, pa izgledajo kljub temu odlično - pa daleč od tega da vedo kaj je dober trening. Ko sem še treniral v fitnesu in ne doma, so se nekateri smejali temu, da si nekdo tehta hrano. In glej ga zlomka, zanimivo je da nekateri res izgledajo zelo zelo dobro (kakšen mesec diete pa je za na oder, resno mislim)! Pa vem da so njihovi treningi daleč od optimalnih (beri pumpanje v nedogled , mišica enkrat tedensko ipd.). Prav tako velja za netrenirane ljudi, jejo kar se jim zaljubi, pa so vedno enaki :D dobro eni se redijo, eni pač ne...no skratka, meni bi se res smejalo do ušes, če bi mi uspelo, da bi jedel kar bi hotel, treniral, pa izgledal fenomenalno.
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor17 Dec 2012, 23:07

Nino: osnov termodinamike ne moreš zaobiti. Če imaš enako težo na dolgi rok, imaš na dolgi rok vnos enak porabi. Če se boš neko obdobje prenažiral, se boš zredil. Če boš jedel premalo, boš shujšal. To velja tudi pri tistih, ki ne gledajo na vnos: telo ima mehanizme uravnavanja lahkote/sitosti, kar omogoča to regulacijo hranjenja. Na žalost pa so ti mehanizmi danes pri veliko ljudeh malo ''porušeni'' zaradi večih dejavnikov (hrana na vsakem koraku, ...), a to je že za drugo debato.

Kar se tiče ostalega: ljudje smo si različni. Naredi največ iz tistega, kar ti je dano. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor18 Dec 2012, 00:10

+1

Sydney

Odgovor18 Dec 2012, 08:52

+2 :)
Drugače pa je moje vprašanje bilo bolj v smislu "česa lahko med prazniki največ požrem :D" Torej, iščem nekaj sladkega in dobrega s čimmanj kcal...
Če se jaz brez zadržkov spravim "normalne," zelo kalorične sladice jest, lahko potem naslednje 3 dni nič ne jem, da si pridem not s kcal :P
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor18 Dec 2012, 09:25

David Brunšek napisal/-a:Če naslednji/prejšnji dan ne znižaš kcal je to tvoja odločitev in veš da boš zaradi tega dobil nekaj maščobe. Potem to ni IIFYM. Če želiš optimum, narediš tako kot je rekel Jure. ;)

ampak teoretično jih lahko za neko kratko obdobje dobiš in potem nazaj zgubiš..to mogoče ni obdobje 3 dni ampak 3 tednov...mogoče ni IIFYM v strogem pomenu besede, ampak basically je v endefektu isto..al ne :?:

jaz že vem da ne morem v roku 3 dni regulirati med prazniki..npr. en dan smo pri nas, potem pri stari mami, teti..enostavno se mi ne da niti obrazlagati celotni razširjeni žlahti da imam makrote zafilane :lol: pa po pravici povedano raje uživam v srečanjih (in hrani), ki so zelo redka, kot pa da bi kalkulirala..nekaj sem že vnaprej kompenzirala v začetku meseca, nekaj bom januarja..do konca meseca bo vse po starem, pa me ne bo obremenjevalo niti en prazničen dan ;)

EDIT: ne govorim, da se je treba brutalno preobjesti..pač v mejah normale, da ti ni ravno slabo :mrgreen: ni optimalno, je pa vseeno še vednno zdrav odnos do hrane (spet pač nek trade-off če lahko en mesec živiš z malo slabšo formo, ali ti je nujno biti ripped 24/7/365 - potem seveda tudi božiček ni noben izgovor in je treba stisniti zobe) - potrebno je imeti pri sebi razčiščeno in ne najprej jesti & potem jamrati, ali pa ne-jesti in biti slabe volje ko drugi jejo
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.

Nino

Odgovor18 Dec 2012, 09:54

Sydney potem če si tako mislil, je na tvoje vprašanje zelo težko odgovorit, ker kot že veš smo si ljudje različni in enim je zelo okusna xy low fat/sugar jed, drugim je ogabna pa jim je zato druga boljša. Potem še najboljše, da greš v trgovine pa malo iščeš med izdelki kateri imajo primerno sestavo pa da jih ti smatraš kot sladkarije ipd. ;)

Se strinjam z Davidom pa Juretom na splošno, ampak kot pravim, jaz raje izberem užitek, kot pa izgled, ker od užitka dejansko nekaj potegnem, od izgleda (jaz) pač ne kaj dosti, zraven tega pa ni res, da ne moreš izgledat odlično pa biti močan če ješ kar hočeš pa kdaj hočeš, OZIROMA brez fak*ng kalkuliranja. To bom probal tudi dokazat.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost