Danes je 24 Apr 2026, 13:12

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: David Brunšek

Odgovor20 Dec 2012, 20:45

Hvala za info, bom probal nekaj čarat. :) Mogoče ti kaj pove podatek, da mi poči VEDNO ampak res vedno samo kadar grem gor (počep), pa tudi drugače, če npr. ležim na hrbtu, pa dvignem nogo v zrak, jo normalno pokrčim, ko jo pa iztegnem - poči? :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Dec 2012, 14:11

Iz tega težko narediš kak zaključek. ;)
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor23 Dec 2012, 20:37

David Brunšek napisal/-a:Iz tega težko narediš kak zaključek. ;)

Glede na to, da mišice ne znajo štet in imajo zelo slabo predstavo o času, se mi zdi, da ločevanje ME in DE dnevov ni bistveno. V zadnjem času delam ME in potem za asistenco isto/podobno vajo še v speed verziji s kakšnimi lastikami itn. (torej DE). Se ti zdi takšno razmišljanje smiselno? Hvala za odgovor! :)

(Itak če ima tudi Jure kaj za komentirat, bi bil tudi hvaležen. ;) )
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Dec 2012, 20:52

Je res vseeno. :) Lahko poskusiš DE izvedbo vaje tudi pred ME - mogoče ti bo potem pri max. poskusih koristila večja aktivacija.

Sydney

Odgovor26 Dec 2012, 11:04

Pri tipičnem fitneserskem hujšanju s t.i. off obroki ali celo off dnevi - naslednji dan je recimo teža 2 ali 3 kg večja - cca. koliko % od tega je dejansko maščoba? Se najprej nafila glikogen, potem gre višek v maščobo ali potekata procesa vzporedno?
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor26 Dec 2012, 13:21

^^ to sicer tudi mene zanima, ampak vsekakor mora biti nekaj, kar se hitro pokuri..če gledaš, da se stanje normalnizira v roku par dni..2kg čiste maščobe v par dneh ne moreš nazaj zgubiti i guess :geek:
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.

Sydney

Odgovor26 Dec 2012, 13:38

Ja, ravno zato tudi mene zanima... sicer verjamem, da je na moje vprašanje težko točno odgovoriti, ker je vse skupaj dosti odvisno tudi od količine kaloričnega presežka, ampak vseeno upam, da David vsaj približno razjasni stvari :)
Glikogen, voda, maščoba..., kaj drugega mi pa skoraj ne pade več na pamet, razen seveda termogeneza.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Dec 2012, 16:08

V telesu imamo več zalog (rezerv) za različna makrohranila:
beljakovine > mišice
ogljikovi hidrati > mišični in jetrni glikogen
maščoba > telesna maščoba

- Beljakovine iz hrane bodo šle v mišice, višek pa se bo pretvoril v ogljikove hidrate (glukozo).
- Ogljikovi hidrati iz hrane ali ti, ki nastanejo iz beljakovin lahko gredo v glikogen, višek pa se naloži v telesno maščobo.
- Maščoba lahko gre samo v telesno maščobo.
Kot vidiš, procesi potekajo sproti, se prepletajo in dopolnjujejo. Vsekakor pa z maščobami ne boš napolnil glikogena. :)

Pri vsakem procesu so še določene izgube in oksidacija, ki lahko poteče. To pomeni, da hrana direktno zgori v energijo. Take izgube je za okrog 10-15% vnosa in je prisotna ves čas, imenuje pa termogeni efekt hrane (TEF). Zato se tega tudi ne računa in upošteva pri nastavitvi makrotov, vendar pa 10% pri 2.000 kcal ni enako 10% pri 10.000 kcal. :)

To je glavno, vse naprej pa je le ugibanje in primer:
Če nekdo dietira s tako zanič načrtovano dieto, kot si omenil, bo imel čez teden kar precej velik primankljaj - po možnosti bo uporabljaš še ketonsko ali podobno dieto, kar pomeni, da bo imel povsem prazen glikogen. Poleg tega je na low carb dietah izguba vode v telesu ogromna. Velik del izgubljene teže na beljakovinski dieti je namreč ravno voda - do te mere, da so taki ljudje vsakodnevno že precej dehidrirani.

Primer - 70 kg bodibilder:
Ko ima off obrok, verjetno poje kakšnih 8.000 kcal. Če zanemarimo TEF, gre od tega kakšnih 2000 kcal za dnevno porabo. Ostane 6.000 kcal, od tega lahko gre pri 70 kg bodibilderju v glikogen 1 kg OH (4000 kcal). Ostane 2k kcal in ti se najverjetneje naložijo v maščobo. Iz 2.000 kcal dobimo približno 260 g tel. maščobe. Zaradi prej omenjenih izgub je cifra verjetno bližja 200 g.

Vsak gram glikogena bo v telesu nase vezal 2,8 grama vode (če je te dovolj na razpolago). Če bo dovolj pil, bo na koncu takega junk festa teoretično težji za 4 kg.

Ko pa bo spet zmanjšal vnos hrane in najbrž še umaknil OH, bo teža začela postopoma padati, najprej na račun glikogena in vode, zatem (ali sproti) pa bo pokuril še nekaj maščobe. In hitro bo spet tam, kjer je bil. Dehidriran, s praznim glikogenom, lačen in z le malo manj maščobe kot prejšnji teden.

Vendar takšen je scenarij samo, če je glikogen prazen in v junk obrokih dovolj OH. Če je ta poln ali pa v obrokih ni dovolj OH da bi se ta napolnil, bo pridobljene maščobe pri enakem kaloričnem vnosu lahko precej več (kakšne 0,5 kg več).

To je seveda teorija, v praksi pa se bo vse dogajalo drugače, ker je spremenljivk preprosto preveč. Če namesto takšnih ekstremnih in težko nadzorovanih diet, enakomerno zmanjšaš vnos vse dni v tednu bo sledenje veliko lažje, končni rezultat pa enak. ;)

//Edit: Pozabil sem še na povečan vnos natrija v tem času, kar spet ob dovolj popite vode prispeva dodatno težo. Hvala gujdeku. ;)

Sydney

Odgovor26 Dec 2012, 16:30

Hvala, David. Imam pa še nekaj vprašanj :)
David Brunšek napisal/-a:- Beljakovine iz hrane bodo šle v mišice, višek pa se bo pretvoril v ogljikove hidrate (glukozo).

Od česa je odvisno, koliko B gre v mišice, samo od količine mišic ali še česa?
David Brunšek napisal/-a:- Ogljikovi hidrati iz hrane ali ti, ki nastanejo iz beljakovin lahko gredo v glikogen, višek pa se naloži v telesno maščobo.

OHji gredo v glikogen, dokler ni ta popolnoma napolnjen, potem pa se začnejo nalagat v maščobo? Ali se že preden je glikogen poln, lahko del OHjev naloži v telesno maščobo?
Če gredo OHji v telesno maščobo še preden je glikogen poln, me zanima, od česa je odvisno, koliko OH presežka gre v glikogen, koliko v telesno maščobo?
David Brunšek napisal/-a:- Maščoba lahko gre samo v telesno maščobo.

Za energijo se ne more porabljati? Oziroma, verjetno je tako, da se najprej naloži v telesno maščobo, potem pa se šele od tam lahko porablja za energijo, imam prav?

Hvala še enkrat ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Dec 2012, 20:56

Sydney napisal/-a:Hvala, David. Imam pa še nekaj vprašanj :)
David Brunšek napisal/-a:- Beljakovine iz hrane bodo šle v mišice, višek pa se bo pretvoril v ogljikove hidrate (glukozo).

Od česa je odvisno, koliko B gre v mišice, samo od količine mišic ali še česa?

Mišice SO beljakovine. Zelo majhen delež, kolikor se jih pač potrebuje za obnovo. ;)
David Brunšek napisal/-a:- Ogljikovi hidrati iz hrane ali ti, ki nastanejo iz beljakovin lahko gredo v glikogen, višek pa se naloži v telesno maščobo.
Sydney napisal/-a:OHji gredo v glikogen, dokler ni ta popolnoma napolnjen, potem pa se začnejo nalagat v maščobo? Ali se že preden je glikogen poln, lahko del OHjev naloži v telesno maščobo?
Če gredo OHji v telesno maščobo še preden je glikogen poln, me zanima, od česa je odvisno, koliko OH presežka gre v glikogen, koliko v telesno maščobo?

OH bodo polnili glikogen, dokler ne bo poln. Višek energije, ki ostane ko je glikogen poln, gre v maščobo.

Sydney napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:- Maščoba lahko gre samo v telesno maščobo.

Za energijo se ne more porabljati? Oziroma, verjetno je tako, da se najprej naloži v telesno maščobo, potem pa se šele od tam lahko porablja za energijo, imam prav?

Hvala še enkrat ;)

Stopnja direktne oksidacije maščobe za energijo je izredno majhna. Sicer pa ne razumem dobro vprašanja - če si v presežku boš maščobo pridobival, ne pa porabljal. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov