Danes je 24 Apr 2026, 11:26

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: David Brunšek

Odgovor28 Dec 2012, 17:06

Jure Rus napisal/-a:En ''vskok'': Izgube pri pretvorbi OH v telesne zaloge maščob pri presežku so tja do 30%, pri pretvorbi M v telesne zaloge maščob pa le nekaj procentov.

To pomeni da raje višek M kot višek OH?
Uporabniški avatar

Guantanamo

Odgovor28 Dec 2012, 17:33

Obratno ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Dec 2012, 19:23

Sydney napisal/-a:Kateri vse so stranski produkti, ki nastajajo pri pretvorbi različnih makrohranil v telesne zaloge maščob?

Zelo široko vprašanje. Odvisno tudi od tega, kateri del gledaš (od takrat, ko hrano poješ ali kje vmes). Tudi odvisno od vrste maščobe, ogljikovih hidratov ...
Slika
V maščobo se preko de novo lipogeneze lahko "spremeni" acetyl Co-A (na sredini sheme). Kar pa smo že ugotovili, da je v normalnih razmerah zanemarljivo oz. so pri velikem presežku tukaj določene "izgube".

Sydney napisal/-a:Pri Boyerju sem na polovici, Lehninger me še čaka :D ...je pa res, da mi je zanimivo brat samo stvari, ki so direktno povezane s prehrano, zato bi bila mogoče kakšna manj splošna knjiga bolj primerna (kaj v smislu nutritional biochemistry)... po drugi strani mi pa seveda splošni temelji nič ne škodijo, samo lotit se jih je težje :oops:

Obstajajo tudi biokemijski učbeniki posebej osredotočeni na del, ki si ga omenil v stilu biokemija metabolizma, prebave ipd. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Dec 2012, 19:23

Guantanamo napisal/-a:
Nino napisal/-a:
Jure Rus napisal/-a:En ''vskok'': Izgube pri pretvorbi OH v telesne zaloge maščob pri presežku so tja do 30%, pri pretvorbi M v telesne zaloge maščob pa le nekaj procentov.

To pomeni da raje višek M kot višek OH?
Obratno ;)

Tako je.

climber

Odgovor28 Dec 2012, 19:29

V katere vrste maščob pa se pretvorijo OH-ji pri DNL? Ker naj bi se shranjene nasičene maščobe težje uporabile kasneje v deficitu za energijo kot recimo nenasičene.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor28 Dec 2012, 20:56

David Brunšek napisal/-a:Hvala, Jure. Zanimivo. :) Mene so naučili, da krvni sladkor pod 4 mmol/L pomeni (večje) izločanje glukagona in da je ta hormon odgovoren tudi za lipolizo, ne da bi bila odsotnost inzulina tista. Morda zato, ker drugačna situacija niti ni mogoča (scenariji: veliko inzulina - malo glukagona; malo inzulina - veliko glukagona; malo obojega). :)

Če lahko malo dodam pri glukagonu:

V fiziološkem smislu je tako kot sta omenila Jure in mitoes, koncentracija inzulina določa njegov učinek in sam inzulin tudi direktno zavira nastanek glukagona (zavira alfa celice pankreasa), indirektno pa prek inhibicije kjer glukagon vrši svoje učinke.

Kot je že David omenil, sta fiziološko najverjetnejša ali visok inzulin-nizek glukagon ali obratno, dodaten patološki scenarij pa najbolj pokaže učinke glukagona: pri diabetikih tipa 1 kjer ni izločanja inzulina, je prav glukagon tisti, ki lahko poveča glukozo v krvi do patoloških vrednosti, blokada glukagonskih receptorjev lahko zelo omeji to povišanje.

Pred vrsto leti se je mislilo (žal je kljub raziskavam to pogosto še vedno prisotno v biokemijskih učbenikih), da ima glukagon učinke tudi na lipolizo. Po tem kar je danes znano, bi morala koncentracija glukagona biti več kot 30x večja od običajne maksimalne fiziološke, da bi glukagon dejansko lahko imel vpliv na adipocite.

In zadnja, precej "revolucionarna" ugotovitev zadnjih let je, da v fiziološkem smislu glukagon ne vrši učinkov prek dviga cAMP. Dvig cAMP v celici se pojavi le ob farmakološkem dodajanju suprafiziološke količine glukagona.
Lahko preverite v vseh zgoraj naštetih učbenikih, ker sem 100% da je to še vedno navedeno kot glavni mehanizem delovanja.
To bo moralo biti raziskano in v naslednjih izdajah popravljeno, ampak you heard it here first. ;)
Tudi dobra stvar za tiste ki hočejo trollat profesorje, sploh tiste oldschool ki mislijo da doživljenjsko učenje za njih ne velja.
David, če ti preveč smetim, premakni v kako temo o prehrani. :D
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Dec 2012, 21:17

Ne, nasprotno Gujdek - prispevek je bil zelo dobrodošel! Kot sem že Juretu rekel, je res super, da se razvija tako kvalitetna debata in da se vsi skupaj naučimo še kaj novega! ;)

Še odgovor climberju:
climber napisal/-a:V katere vrste maščob pa se pretvorijo OH-ji pri DNL? Ker naj bi se shranjene nasičene maščobe težje uporabile kasneje v deficitu za energijo kot recimo nenasičene.

Naj bi se. ;)

Produkt DNL-ja v jetrih je nasičena maščoba. Vendar DNL lahko poteka tudi v beli telesni maščobi in tam je produkt mononenasičena maščoba. Seveda obstajajo tudi encimi za pretvorbo maščobnih kislin iz ene oblike v drugo (nasičena > mononenasičena).

Naj še enkrat poudarim, da upam, da ne pripravlja kdo diete, ki bi temeljila na teoriji zadnjih nekaj postov, ker te zadeve v praksi ne pomenijo nič. Človeško telo je pametnejše kot mislimo. Napisano naj služi kot teoretična podlaga za lažje razumevanje delovanja našega "stroja". ;)

Sydney

Odgovor28 Dec 2012, 22:04

Noro 8-) Hvala za tako kvalitetne informacije, res je super, koliko znanja se da pridobit na tem forumu!!!
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor28 Dec 2012, 22:11

+1 :D Meni je pomagal pri razsvetljenju mojih življenjskih ciljev :D
We're born and then we die. What will you do in the meantime?

Nino

Odgovor28 Dec 2012, 22:26

Svaka vam čast tistim ki poste sploh razumejo kaj šele tistim ki razlagajo :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov