Je super za dolgoročno zdravje, ni pa treba bit pretirano obseden s tem in suplementirat kot zmešan. Raznovrstna prehrana poskrbi da je tega dovolj. Čaji, jagodičevje ipd. imajo ogromno epidemioloških raziskav za sabo in lahko samo pomagajo. Rezultate pa ti bo težko kdo posredoval, podobno kot z omega-3 so to dolgotrajne zadeve oz. bolje rečeno naložbe v telo.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.
David Brunšek napisal/-a:Mislim na to, da bi o potencialno "bolje" absorbilnih oblikah razmišljal, če bi se osnovne dokazano slabo absorbirale.
Pa se?
Ne vem, o čem točno govorimo. Glede cinka ti je že gujdek dal dober odgovor. Jaz recimo ne bi plačal 2-3× več za mogoče nekaj procentov več absorbcije.
Don napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:
Don napisal/-a:kaksna priporočila glede antioksidantov? izskušnje, učinki, rezultati?
Kaj točno? Antioksidanti so vse kar niso oksidanti.
wordplay? antioksidanti v smislu razstrupljevalcev telesa. v smislu zelenega čaja, borovnic, chie, itd...
Sem mislil, da imaš kaj posebnega v mislih. Nobeno pretiravanje ni dobro in kaj v stilu 20 g C-vitamina/dan se mi ne zdi potrebno.
David Brunšek napisal/-a:Mislim na to, da bi o potencialno "bolje" absorbilnih oblikah razmišljal, če bi se osnovne dokazano slabo absorbirale.
Pa se?
Ne vem, o čem točno govorimo. Glede cinka ti je že gujdek dal dober odgovor. Jaz recimo ne bi plačal 2-3× več za mogoče nekaj procentov več absorbcije.
Za cink me konkretno zanimajo razlike v absorpciji, ampak jih nikjer ne najdem, ker nimam dostopa do celih študij ali pa jih ne razumem tako dobro, da bi lahko kakšne pametne smernice potegnil iz njih
The study published in the June 1987 Agents Actions found that zinc picolinate had better absorption in test subjects than either zinc citrate or zinc gluconate. In fact, the study found a five fold increase of zinc levels after a four week period in test subjects given a zinc picolinate supplement compared to the test subjects receiving other types of zinc supplements.
Bolj se splača kupit posebej vitamin C in vitamin D, ki ju dejansko večinoma dobimo premalo. Vitamin E dobiš v omega-3 kapsulah, preostale vitamine pa z uravnoteženo prehrano.
alpha napisal/-a:Bolj se splača kupit posebej vitamin C in vitamin D, ki ju dejansko večinoma dobimo premalo. Vitamin E dobiš v omega-3 kapsulah, preostale vitamine pa z uravnoteženo prehrano.
Tako!
RDA je samo ocena, koliko potrebuje povprečen človek, da ne zboli. Upoštevati pa moraš, da iz hrane marsikaterega vitamina/minerala lahko dobiš tudi 10×RDA in marsikaterega niti 1×RDA.