Danes je 24 Apr 2026, 06:49

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Band3

Re: David Brunšek

Odgovor06 Feb 2013, 15:27

Sydney napisal/-a:Razlaga bi naj bila, da kislina uhaja v požiralnik, ker je je premalo, premalo kisline pa povzroča gnitje hrane v želodcu, pri tem gnitju pa nastajajo plini, ki odpirajo zgornji sfinkter in tako kislina uhaja v požiralnik.
Kaj misliš? :)

Ni moja tema, ampak ti lahko povem, da so ta jajca z gnitjem hrane v zelodcu totalen bull. V zelodcu je pH tako nizek, da tam noter prezivijo le najbolj zilavi pa se ti pocnejo tocno samo to, t.j. prezivijo in cakajo, da mine.
Kislina uhaja v poziralnik, ker misice sfinktra ne tesnijo vec dobro in to je v kronicnih primerih bolj ali manj nepovratno stanje, ki ga resi samo operacija (skrajno neprijetna zadeva, ki se izvaja samo v najhujsih primerih). Seveda pa obstaja dolocena hrana (kava, alko, etc.), ki obcutljivim ljudem po domace "dela kislino", ampak v teh primerih sama proizvodnja kisline nima nobene veze, ker v resnici sestavine v hrani povzrocajo relaksacijo misic sfinktra.

wade

Odgovor07 Feb 2013, 22:19

Kako izboljšat gibljivost zapestja? fsq in clean prijem me pri večjih težah ful boli tko da komi par ponovitev skup spravim in je res moteče.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Feb 2013, 00:43

V veliko primerih sploh ni problem zapestje, ampak triceps, rama in/ali hrbet. :) Vajic je kar nekaj, ampak to je težko razložiti ... Če boš prišel na skupni trening, ti lahko pokažem, ali pa bomo posneli kaj.

masoli

Odgovor08 Feb 2013, 09:45

wade napisal/-a:Za težave s piriformis sindromom recimo parkrat letno kakšne vaje bi ble koristne da se to nebi več ponavljalo. Gre za punco staro 20 let ki sicer trenira rokomet.

Js bi dodal samo to, da je tu premalo informacij da bi svetoval kaj več kot je david že svetoval. Treba je vedet kaj je vzrok da do tega pride, kot rečeno je lahko problem v mišičnem nesorazmerju, treba je da nekdo ki ma smisel za te zadeve, vidi človeka v gibanju, v njegovi športni disciplini, pregleda mišice in od tega lahko v praktično 5 minutah potegneš ogromno zaključkov.
Slika
Uporabniški avatar

Cruts

Odgovor24 Feb 2013, 01:25

wade napisal/-a:Kako izboljšat gibljivost zapestja? fsq in clean prijem me pri večjih težah ful boli tko da komi par ponovitev skup spravim in je res moteče.

Probaj z tem
http://endzone.si/mobilnost-zapestja/
http://www.myfitnesspal.com/tadejtibaut

Jejte kolikor hočete, če vam teži kdo zaradi teže, pojejte tudi njega.

"Skrivnosti so za amaterje. Štrudle pa za proje" Boštjan Bavcon

alpha

Odgovor24 Feb 2013, 10:44

Tudi pri meni je problem, ker mi zapestje zelo zvije nazaj in ga nikakor ne morem izvajat. Očitno imam predolge roke :D

kefets

Odgovor24 Feb 2013, 11:42

Je okej dodat suitcase deadlift v trening program, če imam pri deadliftu problem z aktivacijo leve noge? Cilj mi je predvsem, da se naučim dobro delat tudi z levo nogo.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Feb 2013, 15:00

alpha napisal/-a:Tudi pri meni je problem, ker mi zapestje zelo zvije nazaj in ga nikakor ne morem izvajat. Očitno imam predolge roke :D

Večinoma sploh ni problem v zapestjih, ampak slabi gibljivostji drugje (ramena, komolci), zaradi česar potem pride do pretiranega zvijanja zapestij in držanja teže na njih, namesto na trupu. Če si v ramenih in komolcih dovolj gibljiv, lahko teoretično držiš zapestja skoraj ravna. Na 00:02 se tukaj to dobro vidi: https://www.youtube.com/watch?v=I8mz38b8ZTQ

Če pridejo komolci dovolj visoko in lahko ramena dovolj rotiraš navzven, težav skoraj zagotovo ne bo. Šele če to ne pomaga, se osredotoči na zapestja. Žal sta pa to dva giba, ki nam večini PL in BB delata težave: fleksija komolca in zunanja rotacija ramena v fleksiji. Predvsem zadnje. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Feb 2013, 15:12

kefets napisal/-a:Je okej dodat suitcase deadlift v trening program, če imam pri deadliftu problem z aktivacijo leve noge? Cilj mi je predvsem, da se naučim dobro delat tudi z levo nogo.

Lahko najprej poskusiš s kakšnimi aktivacijskimi vajami za levi gluteus na začetku treninga in vidiš, če se kaj izboljša. Z enoročnim DL lahko ustvariš kako novo nesorazmerje, ker ne krepiš/aktiviraš samo nog, ampak celoten trup in bi se s tem igral, ko drugo ne pomaga. :)

VanKenobi

Odgovor24 Feb 2013, 18:22

Upam, da David ne zameri, ker bi rad nekaj dodal... sicer je redkost in se pojavi pri po rasti višjih ljudeh, ampak lahko je tudi problem v predolgi podlahtnici (oz. razmerju med podlahtnico in nadlahtnico). Sam delam z visokimi športniki pa se velikokrat pojavi ta problem (kot tudi npr. težave pri back squatu zaradi prevelike stegnenice).
Je pa res, da je lahko to pri nekaterih izgovor in gre za dejanski problem v mobilnosti/gibljivosti rame, tricepsa in hrbta.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov