Danes je 24 Apr 2026, 00:42

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Luka20

Re: David Brunšek

Odgovor30 Maj 2013, 10:27

Se pravi svetuješ, da od pravih maxov pri VSEH dvigih odštejem 10% (če imam recimo max dl 200kg, vzamem 180 kot max) in grem skozi vse cikle od 29-40?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Maj 2013, 10:56

Tako je. Če boš med posameznimi cikli testiral nove makse lahko ta odstotek postopoma nižaš (npr. prvi cikel -10%, drugi -5% itd.) oz. se o tem odločiš na koncu cikla, ko vidiš, kako težko je bilo.

Lahko greš vse po vrsti, če pa ne nameravaš vztrajati tako dolgo, je alternativa, ki jo veliko ljudi izbere 29-37-32. Sam še tega nisem poizkusil tako da težko rečem, kaj je bolje. :)

Luka20

Odgovor30 Maj 2013, 11:06

Še to, kako svetuješ da naj testiram maxe po koncu cikla? Bi bilo tako ok, ali kakšen deload teden vmes (če ja, kje je bolje pred začetkom ali po koncu cikla)?

Konec cikla
v naslednjem tednu le en dan za testiranje maksov (private competition :D) nekje sredi tedna in počitek do konca tedna
začetek novega cikla

BOm probal iti kar po vrsti in bom videl kako mi bo odgovarjalo, mislim da bo kar kul ker obožujem treninge samo z pravimi vajami in le te več x na teden + tega imam dobre izkušnje glede napredka pri večjem volumnu in osnovni dvigi več x na teden...tak da komaj čakam začetek :DD

EDIT: Čemu so namenjeni cikli: CMS-MS Prep, CMS-MS Prep 2, CMS-MS Prep 3, CMS-MS Comp, MSIC PREP, MSIC COMP. ČE lahko malo na kratko poveš?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Maj 2013, 23:03

Med posameznimi Sheiko cikli se načeloma ne dela testiranj 1RM, razen če si to želiš in stvari prilagodiš. Tesitranje 1RM je le demonstracija moči in ni potrebna za to, da lahko nadaljuješ z naslednjim ciklom. Seveda, če nimaš PL tekem, kjer bi napredek pokazal, so "privatne" tekme logična izbira.

V tem primeru bi lahko naredil testiranje maxov kar po koncu cikla (npr. v ponedeljek naslednji teden, če treniraš pon. sre. pet.), nato si vzameš kratek deload s kakim lažjim treningom do naslednjega tedna in začneš nov cikel. Peaking faza za to, da bi pri maxih pridobil še kak kg več se mi ne zdi smiselna, ker to niso realni maksi, ki bi držali skozi celoten cikel in na katerih bi lahko gradil program.

CMS pomeni Candidate for Master of Sports in je namenjen naprednim dvigovalcem. (Npr. pri 80 kg 600 kg raw totala.) Prep, prep-2 ... so različice za pripravo na tekmovanje, comp pa različice za krmarjenje med tekmovanji.
Pod misc je avtor razpredelnice verjetno zapisal stvari, za katere ni vedel, kam drugam bi jih dal.

Zdi se mi tudi pomembno poudariti, da Sheiko kot ga poznamo danes ni nikoli bil PROGRAM. To so le okvirni zapisi, kako je Boris Sheiko treniral svoje varovance in prepričan sem, da je zadeve vsakemu tudi deloma individualno prilagodil. Enako velja za procente, kjer verjamem, da teže na palico ni nalagal na 0.5 kg natančno. :) Informacije so iz raznih virov in tudi ene knjige (Medvedev?) povzeli privrženci in oblikovali programe, ki pred tem niso nikoli bili imenovani Sheiko. Vendar načrt je dober in deluje. ;)
Uporabniški avatar

miha

Odgovor18 Jun 2013, 19:56

Zdravo! Imam eno težavo. Ker se mi ni izšlo z mesečnimi kartami za fitnes v mb imam zdaj en teden off, potem pa začnem v žalcu.. Torej.. ta teden namesto fitnesa doma malo telovadim in ugotavljam, da ne morem nardit več kot 30 sklec naenkrat (včasih sem jih z lahkoto). Malo sem se pridobil na masi, verjetno so treningi v fitnesu pobrali malo kondicije in v ramah čutim malo bolečine ampak vseeno se mi zdi da vse skupaj ne more imeti tako velikega vpliva.

urban

Odgovor18 Jun 2013, 20:32

in kaj točno je vprašanje?

dado20

Odgovor18 Jun 2013, 20:49

urban napisal/-a:in kaj točno je vprašanje?

+1 :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar

miha

Odgovor19 Jun 2013, 09:25

Sem mislu, da bo vprašanje razvidno iz napisanega.. Zakaj sem postal tako slab v sklecah?
Uporabniški avatar

jokamskos

Master Troll

Odgovor19 Jun 2013, 10:15

Zato ker si se zredil
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor20 Jun 2013, 16:00

miha napisal/-a:Zdravo! Imam eno težavo. Ker se mi ni izšlo z mesečnimi kartami za fitnes v mb imam zdaj en teden off, potem pa začnem v žalcu.. Torej.. ta teden namesto fitnesa doma malo telovadim in ugotavljam, da ne morem nardit več kot 30 sklec naenkrat (včasih sem jih z lahkoto). Malo sem se pridobil na masi, verjetno so treningi v fitnesu pobrali malo kondicije in v ramah čutim malo bolečine ampak vseeno se mi zdi da vse skupaj ne more imeti tako velikega vpliva.

miha napisal/-a:Sem mislu, da bo vprašanje razvidno iz napisanega.. Zakaj sem postal tako slab v sklecah?

Vedno si dober v tistem, kar treniraš. Preden si začel resneje trenirati z utežmi si redno delal sklece, kar pomeni, da si natreniral obvladovanje lastne teže in pridobil vzdržljivostno moč potrebno za to, da narediš kar se da veliko sklec.

Potem si začel trenirati z utežmi in treniral si obvladovanje čim večjega bremena pri nižjih ponovitvah - tako si pridobil druge vrste moč in ponovno postal dober v tem, kar treniraš.

Na žalost res dober v vsaki stvari ne moreš biti, je pa dobra novica ta, da je trening za moč osnova priprav vsakega športnika (morala bi biti tudi osnova vsakega vzdržljivca) in bi - če bi bil to tvoj cilj - ponovna pridobitev vzdržljivostne moči pri sklecah morala biti veliko lažja.

Dobro razumljiv podoben primer je tudi s prenosom kondicije med kolesarjenjem, tekom in plavanjem - vsi športi zahtevanjo veliko kondicije (vzdržljivosti), a dober kolesar ne bo nujno dober tekač in obtratno. Dober si v tistem, kar treniraš! ;)

P.S.: Primer je zelo poenostavljen. Kaj se dogaja v ozadju oz. zaradi česa pride do tega (prilagoditve mišičnih celic, transporta kisika, izrabe atp-ja, zaloge glikogena ...) ni bistveno za razumevanje vzroka sprememb.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov