Danes je 26 Apr 2026, 20:32

OFF TOPIC

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo

kefets

Re: OFF TOPIC

Odgovor31 Jul 2013, 14:04

Vitamin B12:

Proton pump inhibitors (PPIs): The PPIs include omeprazole (Prilosec, Losec), lansoprazole (Prevacid), rabeprazole (Aciphex), pantoprazole (Protonix, Pantoloc), and esomeprazole (Nexium). The reduced secretion of gastric acid and pepsin produced by PPIs can reduce absorption of protein-bound (dietary) vitamin B12, but not supplemental vitamin B12. Gastric acid is needed to release vitamin B12 from protein for absorption. Reduced vitamin B12 levels may be more common with PPIs than with H2-blockers, because they are more likely to produce achlorhydria (complete absence of gastric acid secretion). However, clinically significant vitamin B12 deficiency is unlikely, unless PPI therapy is prolonged (2 years or more) or dietary vitamin intake is low. Vitamin B12 levels should be monitored in people taking high doses of PPIs for prolonged periods.

Wikipedia

alpha

Odgovor31 Jul 2013, 19:33

Torej za B12 je problematično, če jemlješ inhibitorje več kot dve leti. To je v praksi zelo redko, mene bolj zanimajo kratkoročni učinki na beljakovine, sploh na definiciji, ko so še toliko pomembnejše. Razen Poliquina nisem našel nič kaj uporabnega :|.
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor31 Jul 2013, 19:37

Jaz sem jih dvakrat v življenju jemal 1 mesec. Obakrat sem pričel kljub suficitu hujšati (pred jemanjem sem se redil, med jemanjem nisem spreminjal vnosa). Res pa je, da inhibitorjev protonske črpalke jaz ne dobro toleriram (sem imel stranske učinke).
Mati, masla bi!

kefets

Odgovor31 Jul 2013, 19:40

Kolko je meni znano se pri določenem pH vklopijo encimi (mislim da med 2-3 pepsin), ki so potrebni za nadaljno prebavo beljakovin. Ko jemlješ PPI pa je pH previsok in ti ne morejo delovat. Zraven tega tudi naj nebi šlo absorbirat določenih vitaminov in mineralov.

To je kolko se spomnim iz mojih prebiranj po netu. Bo verjetno kdo drug znal kaj več povedat ^^
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor31 Jul 2013, 20:22

zakaj pa se uporabljajo PPI?
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor31 Jul 2013, 20:24

inal3igh napisal/-a:zakaj pa se uporabljajo PPI?

Zmanjšajo izločanje želodčne kisline, ki povzroča, če je je preveč, refluks, prekoč želodec...
Mati, masla bi!

alpha

Odgovor31 Jul 2013, 22:46

Recept sem dobil za 2 škatlici (40 mg Acipana na dan). Eno sem že porabil, za drugo sem pa zdaj že v dilemi, ker nikjer ne piše, kako dolgo zdravljenje GERB dejansko poteka. Imam dejansko 3 možnosti:
a) Nadaljujem z jemanjem na sredini definicije.
b) Opustim.
c) Začnem dodajati betaine HCL + pepsin, ki ju še tudi imam doma. To bi naj lahko tudi izboljšajo stanje GERB.

Po občutku se težko odločim, ker nisem opazil popolnoma nobene razlike odkar jih jemljem.

kefets

Odgovor02 Avg 2013, 12:57

GERB pomoje nastane, ker ti neprebavljena hrana gnili v želodcu (pa lahko zdaj spet kdo govori kar hoče, tak sem opazil pri sebi). Tudi meni ta ''zdravila'' niso pomagala, ker ko se ti ne proizvaja dovolj prave kisline je tak ne moreš še bolj ustavlat.

Meni je pomagalo: ukinitev PPI, manjši obroki in dobro žvečenje, pol ure po obroki brez pijače + HCL

p.s. ko boš prenehal z PPI, mislim da mi je zdravnik rekel, da pri zdravem človeku traja nekje en teden, da ponovno začne delat protonska črpalka

mitoes

Odgovor02 Avg 2013, 13:01

prave kisline? Kako je to mišljeno?

kefets

Odgovor02 Avg 2013, 13:09

Pri zdravem človeku, če je preveč želodčne kisline, se to pokaže v vročem želodcu, ki ti gre gor v ušesa, nasploh občutiš vročino.

Kislina, ki je pri GERB ali ko se recimo nažeremo, nam katera specifična hrana ne paše.. pa je kislina, ki nastaja zaradi zastajanja hrane v želodcu (oz. jo želodec ne more prebavit) - na to kislino pa želodec nažalost ni odporen.

To so samo moje ugotovitve iz dosedanjih izkušenj s tem *****.. ;-)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov