Danes je 26 Apr 2026, 17:45

OFF TOPIC

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo

mitoes

Re: OFF TOPIC

Odgovor02 Avg 2013, 13:48

v obeh primerih je kislina=HCL ;)

Peraz

Odgovor02 Avg 2013, 18:37

Men so tud predpisali nolpazo 40mg dnevno. Jemlem ze kake 3-4 mesece. Naj bi bilo preveč kisline vzrok za napihnjenost.. Pekočega občutka v želodcu niti refluksa že pred tem nisem mel..

Nino

Odgovor03 Avg 2013, 08:29

da ne smetim v Q&A z tehniko ščetkanja... :D
Jure Rus napisal/-a:
fitnesboy napisal/-a:jure imam eno vprašanje za tvojo stroko in sicer sem zapazil na eni strani da naj bi bcaa prah škodil zobem in da je bolje vzeti bcaa v kapsulah.

To prvič slišim in vse skupaj se mi zdi bolj za lase privlečeno. Redna ustna higiena (OBVEZNO ščetkanje zvečer, nitka, ...) s pravo tehniko (ne preveč pritiskanja, krožni gibi,...) pa bo. ;)

Zvečer OBVEZNO - kaj pa zjutraj ni tako OBVEZNO? Glede nitke, sam si "ponitkaš" vse zobe ali samo bolj tiste v ospredju - dokler pač sežeš?

Je res tako zelo pomembna pravilna tehnika ščetkanja? Nekaj časa nazaj (mogoče še zdaj) so nas učili da je treba ščetkat od začetka dlesni torej zgornje zobe od zgoraj dol in spodnje od spodaj gor itn.. :) jaz sem vedno samo voščit sem ter tja :lol:

alpha

Odgovor03 Avg 2013, 10:46

kefets napisal/-a:Pri zdravem človeku, če je preveč želodčne kisline, se to pokaže v vročem želodcu, ki ti gre gor v ušesa, nasploh občutiš vročino.

Kislina, ki je pri GERB ali ko se recimo nažeremo, nam katera specifična hrana ne paše.. pa je kislina, ki nastaja zaradi zastajanja hrane v želodcu (oz. jo želodec ne more prebavit) - na to kislino pa želodec nažalost ni odporen.

To so samo moje ugotovitve iz dosedanjih izkušenj s tem *****.. ;-)

Problem je, da obstaja zelo malo literature o vplivih inhibitorjev, kar se meni zdi rahlo nenavadno, glede na to, da obstaja toliko športnikov, ki bi jim utegnili kvariti rezultate. Podobno velja za Betaine HCL in prebavne encime v obliki dodatkov. Poliquin/Bitenc stališče poznam, si ti zasledil še kaj drugega? Sicer v člankih so vedno priloženi viri, ampak jih še nisem uspel pregledat, pa tudi dvomim, da bi s svojim znanjem uspel razbrati kaj uporabnega oz. preverit verodostojnost povzetkov. Z običajnimi zdravniki si tukaj ne morem kaj dosti pomagati :?, enostavno predpišejo tablete, za druge stvari jih pa ne zanima.

Očitno bo treba zadevo stestirat tako, da bom redno jemal betaine hcl, potem pa šel še enkrat na prečudovito gastroskopijo. Morda bi bilo tudi smiselno prebrati tole knjigo: http://www.amazon.com/Why-Stomach-Acid- ... 0871319314

Peraz napisal/-a:Men so tud predpisali nolpazo 40mg dnevno. Jemlem ze kake 3-4 mesece. Naj bi bilo preveč kisline vzrok za napihnjenost.. Pekočega občutka v želodcu niti refluksa že pred tem nisem mel..

Si opazil kakršnokoli razliko med jemanjem?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor03 Avg 2013, 14:53

alpha napisal/-a:Problem je, da obstaja zelo malo literature o vplivih inhibitorjev, kar se meni zdi rahlo nenavadno, glede na to, da obstaja toliko športnikov, ki bi jim utegnili kvariti rezultate. Podobno velja za Betaine HCL in prebavne encime v obliki dodatkov. Poliquin/Bitenc stališče poznam, si ti zasledil še kaj drugega? Sicer v člankih so vedno priloženi viri, ampak jih še nisem uspel pregledat, pa tudi dvomim, da bi s svojim znanjem uspel razbrati kaj uporabnega oz. preverit verodostojnost povzetkov. Z običajnimi zdravniki si tukaj ne morem kaj dosti pomagati :?, enostavno predpišejo tablete, za druge stvari jih pa ne zanima.

Literature o vplivih inhibitorjev je ogromno. Če bi obstajale indikacije da je absorbcija hranil zaradi PPI-jev problematična, bi se to tudi bolj podrobno raziskovalo. Ker pa se ve, da sondno hranjenje (po cevki) direktno v jejunum nima za posledico zmanjšane absorbcije, tudi če se da "prežvečeno" hrano ki ni bila izpostavljena želodčnem pepsinu in HCL, težko sklepamo da bi PPI z vplivom na pH v želodcu povzročilo opazno slabši izkoristek beljakovin.

Zadnje čase je tudi domneva o prerasčšanju bakterij v tankem črevu zaradi PPI bolj kot ne ovržena, prav tako so pomanjkanja mikrohranil (tistih v hrani bolj vezanih na beljakovine, kakršna sta kalcij in B12) izražena predvsem pri resnih bolnikih, ki imajo že v osnovi bolj slabo prehrano. Trenutno se preiskuje bolj alergijske posledice uživanja PPI, ker se določeni imunološko aktivni proteini več časa zadržujejo v tankem črevu kot bi se brez PPI, kar bi lahko povzročalo večje "draženje" imunskega sistema sluznice v tankem črevu.

Če v tanko črevo pride manj prebavljena hrana, se poveča izločanje prebavnih encimov trebušne slinavke kot ob dobro prebavljeni hrani in tako služi kot kompenzacija. Za primer, če ti odrežejo 85% tankega črevesja (tako da ga ostane približno 1 meter), ima človek še vedno veliko možnost da absorbira veliko večino hrane in nima problemov z malabsorbcijo. Podobno je tudi npr. z pankreasno amilazo, le 20% količine ki se jo izloči ob obroku bogatim z OH, bi bilo dovolj za kompletno prebavo še tako konkretnega OH obroka.

Dolgo trajajoče raziskave na živalih in tudi ljudeh pri visokih dozah PPI niso pokazale ali indicirale problemov z absorpcijo. Mogoče bo bolj prepričljiv tale citat:
Aliment. Pharmacol. Ther. (1992) 6, 399-406. napisal/-a:We have performed serial determinations of total protein concentration in
serum before and during prolonged omeprazole therapy (Fig. I). Though plasma
proteins consist of numerous different components, many of which are largely
independent of protein intake, the major constituent of plasma proteins is albumin
which accounts for almost two-thirds of total protein concentration. Adequate
protein absorption is the major prerequisite in order to maintain a constant serum
albumin level-apart from undisturbed hepatic albumin synthesis and in the
absence of renal or intestinal albumin losses. In cases of protein malabsorption,
hypoproteinaemia will develop. Results from measurements of serum protein concentration
during long-term omeprazole administration did not reveal any changes
even after therapy for several years. Since hypoproteinaemia is not a common
feature in chronic atrophic gastritis (pernicious anaemia) either, intestinal proteolytic
activity deriving from the exocrine pancreas must compensate for any decrease
of gastric proteolysis. Thus, protein malabsorption is very unlikely to occur even
during long-term treatment with proton pump inhibitors.

Še nekaj dodatnih virov v fulltext obliki:
http://rapidshare.com/files/4263769063/ ... utions.pdf
http://rapidshare.com/files/1153016095/ ... %20man.pdf
http://rapidshare.com/files/527834712/R ... 20long.pdf
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

Peraz

Odgovor03 Avg 2013, 18:44

Peraz napisal/-a:Men so tud predpisali nolpazo 40mg dnevno. Jemlem ze kake 3-4 mesece. Naj bi bilo preveč kisline vzrok za napihnjenost.. Pekočega občutka v želodcu niti refluksa že pred tem nisem mel..

alpha napisal/-a:Si opazil kakršnokoli razliko med jemanjem?

Nič. Sem jih nehal jemat, ko sm prebral tisto o slabem izkoristku B :lol: jih nekaj časa ne bom jemal, da vidim, če je sploh kaj na tem..

kefets

Odgovor03 Avg 2013, 19:57

@alpha
Jaz delam tako, da pač prebiram razne članke in oz. izkušnje drugih (vedno googlam..) in potem probam na sebi. Na študije se ne zanašam nikoli. Meni je pomembno samo to kar opazim na sebi in kar drugi opazijo na sebi. Izkušnje drugih mi pomenijo več kot kake raziskave, čeprav bi včasih blo dobro tudi kaj prebrat pa prihranik kak €, ampak tak pač jas delam ;-)

Naši zdravniki v večini ne uporabljajo ''posodobitev'', zato še tudi redko zahajam k njim in te čisto razumem :-D
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor04 Avg 2013, 07:13

Nino napisal/-a:da ne smetim v Q&A z tehniko ščetkanja... :D

Zvečer OBVEZNO - kaj pa zjutraj ni tako OBVEZNO? Glede nitke, sam si "ponitkaš" vse zobe ali samo bolj tiste v ospredju - dokler pač sežeš?

Je res tako zelo pomembna pravilna tehnika ščetkanja? Nekaj časa nazaj (mogoče še zdaj) so nas učili da je treba ščetkat od začetka dlesni torej zgornje zobe od zgoraj dol in spodnje od spodaj gor itn.. :) jaz sem vedno samo voščit sem ter tja :lol:

Malo za hec, malo za res, je tu zelo na mestu rek, ki ga moja zobozdravnica rada ponavlja: ''Zvečer si zobe umivamo zase, zjutraj pa za druge.'' ;)

Zvečer je OBVEZNO, ker se ponoči ustvarijo bistveno boljše razmere za razmnoževanje/pritrjevanje/povezovanje bakterij (manjše izločanje sline, ni splakovanja ust z vodo, čiščenja s hrano, ...). Zjutraj je obvezno predvsem zaradi drugih, seveda pa so tudi druge prednosti. Se je pa pametno umivati po zajtrku in ne pred kot nekateri počnejo.

Nitka se vse zobe, še posebej zadnje! S ščetkanjem ne moreš očistit prostorov med zobmi in ravno to je najpogostejše mesto kariesa pri odraslih.

Tehnika ščetkanja je zelo pomembna, na žalost pa si večina ljudi ne zna/noče pravilno čistit zobe. Če bi to popravili, bi se prevalenca ustnih bolezni močno zmanjšala.

Kje začneš ščetkat je vseeno. Pomembno je, da kvalitetno očistiš vse zobe in ne da samo malo na hitro podrgneš - to večina naredi predvsem v vidnem sektorju (sekalci + podočniki) in prav neverjetno je, kako lepo očiščene sprednje zobe imajo nekateri, zadaj pa je stanje katastrofalno.

Najboljša tehnika ščetkanja je s krožnimi gibi. Tehnika ''sem ter tja'' ni tako v redu, ker na ta način hrano porivaš v medzobne prostore in v dlesen, poleg tega pa na tak način lažje poškoduješ dlesen/zobe. Pomemben je tudi zmeren pritisk. Večina pritiska premočno (!) in si s tem načinom sčasoma precej poškoduje zobe (naredijo se žlebiči) ter dlesen (se začne umikati, ...). Ščetka mora biti tudi po nekaj mesecih kot nova. Ko kvalitetno podrgneš zobe, se jih loti še z nitko in očisti medzobne prostore.
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor04 Avg 2013, 08:01

Jure Rus napisal/-a: Se je pa pametno umivati po zajtrku in ne pred kot nekateri počnejo.

Zakaj?
Meni se vedno zdi, da bi s hrano pojedla se vse bakterije ki so se mi namnozile cez noc :D
Zato si jih umivam takoj ko vstanem.
We're born and then we die. What will you do in the meantime?

Nino

Odgovor04 Avg 2013, 08:08

Kaj pa kakšna je ščetka je vseeno (oblika, trdota)? Sam imam mehko, od curaprox.
Kaj pa kar se tiče zobnih past? So razlike med najcenejšimi ali če kupiš res tiste drage?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov