Danes je 01 Maj 2026, 14:38

Poškodbe

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

Re: Poškodbe

Odgovor09 Avg 2013, 23:06

VanKenobi napisal/-a:Hm.. ja odvisno kolikšna je ta razlika, ampak za moje pojme nekaj malega ni noben problem. Kakšno pa imaš razliko med ramama kar se tiče mobilnosti/gibljivosti pri notranji rotaciji? Tu se lahko pojavijo problemi. Recimo pri overhead športnikih, ki uporabljajo eno roko (rokomet, vaterpolo, odbojka, tenis itd.) je ponavadi problem v nesimetrični notranji rotaciji med ramenoma. Kakor se spomnim nekaj podobnega omenja tudi Kelly v svoji knjigi, ko govori, da je nesimetrična notranja rotacija lahko problem pri potiskih in vodi v poškodbe.

Sem tudi sam v literaturi zasledil to ja, upper crossed syndrome in podobne variante ki se pojavljajo predvsem pri športih ki si jih naštel (poleg tega če se ne motim še bejzbol pitcherji). Razlika je v bistvu zelo majhna, sem postal nanjo pozoren šele pri benchanju z ročkami, kjer sem imel po izvedbi čuden občutek v podlahti na levi roki, kar sem pripisal v prejšnem postu opisanem zvračanju zapestja proti glavi in posledično roki v malenkost nepravilnem položaju.
VanKenobi napisal/-a:Pri tebi gre lahko tudi za to, da si zaradi dodatne previdnosti avtomatsko ustvaril nov motorični program, ki se ti je usidral v telo. Take in podobne kompenzacije se dogajajo prav vsem, npr. če je imel nekdo zvit gleženj in se ni do konca pozdravil se mu lahko (sicer zelo minimalno, pa vseeno) spremeni vzorec hoje in teka, kar se potem prenese po celem telesu navzgor (v najhujšem primeru bolečine v kolku in kolenu, ledvenem delu hrbtenice itd.).

Najverjetneje bo to držalo, bolečine od poškodbe ni že nekaj let, tako da je verjetna razlaga da sem razvil drugačen vzorec. Razlike v rotaciji če imam roke ob telesu ne vidim, včasih se mi zdi da bi moral samo bolje aktivirati leve spodnje trapeze in tako potegnit levi ramenski sklep malenkost nazaj. Je tu potem smiselno izvajat enoročne vaje v tem stilu?:http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LJsDmZ2vY9k&t=63
Ali je bolje da naredim za obe rameni enako, kot je na primeru nog omenil v prejšnih postih masoli?

Vem da je prek spleta le na podlagi opisa težko sklepat, mi je jasno da fizioterapevt lahko vidi v živo stvar čisto drugače, kot sem jo jaz npr. opisal. Na sploh se mi zdi, da sem v zadnjem času preveč pozoren na kakršnekoli nesimetrije v rami in potem nekaj poskušam spreminjat in vidim problem, tudi če ga ni. :)
Hvala za pomoč!
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor10 Avg 2013, 09:36

Če smo že omenjali zapestje, bi se še malo pomudila tu ... Že cca. 3 mesece čutim zategovanje v desnem zapestju. Pri treningu ne čutim ničesar, le malo pri Chin Up-ih (Pri Pull Up-ih, ko je prijem drugačen, ne) in včasih pri BP, odvisno, kako primem drog. Zategovanje gre iz palca pa tja do sredine podlahti.
Kaj bi pomagalo? Olajšanje sicer čutim po masažo podlahti, ampak sem malo malomarna, kar se tiče masiranja in je zadeva kmalu spet tam, kjer je bila.
Posnemanje je najvišja oblika komplimenta.

VanKenobi

Odgovor10 Avg 2013, 11:22

gujdek napisal/-a:Sem tudi sam v literaturi zasledil to ja, upper crossed syndrome in podobne variante ki se pojavljajo predvsem pri športih ki si jih naštel (poleg tega če se ne motim še bejzbol pitcherji). Razlika je v bistvu zelo majhna, sem postal nanjo pozoren šele pri benchanju z ročkami, kjer sem imel po izvedbi čuden občutek v podlahti na levi roki, kar sem pripisal v prejšnem postu opisanem zvračanju zapestja proti glavi in posledično roki v malenkost nepravilnem položaju.
Ja pitcherji so v bistvu še največji ekstrem kar se tega tiče, ker imajo res ekstremen gib proti ostalim overhead športnikom. Posledično se pri njih problemi pojavljajo tudi v komolcu (pri ostalih je to redkost, razen morda pri igrah z loparji).
Upper crossed sindrom od Jande ma pa dons že kar velik procent populacije (lower crossed sindrom pa sploh zarad vleike količine sedenja). Klasični ponedeljki s treningom bencha in curlanja s premalo potegi pa tle še poslabšujejo celotno situacijo.

gujdek napisal/-a:Najverjetneje bo to držalo, bolečine od poškodbe ni že nekaj let, tako da je verjetna razlaga da sem razvil drugačen vzorec. Razlike v rotaciji če imam roke ob telesu ne vidim, včasih se mi zdi da bi moral samo bolje aktivirati leve spodnje trapeze in tako potegnit levi ramenski sklep malenkost nazaj. Je tu potem smiselno izvajat enoročne vaje v tem stilu?:http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LJsDmZ2vY9k&t=63
Ali je bolje da naredim za obe rameni enako, kot je na primeru nog omenil v prejšnih postih masoli?

Vem da je prek spleta le na podlagi opisa težko sklepat, mi je jasno da fizioterapevt lahko vidi v živo stvar čisto drugače, kot sem jo jaz npr. opisal. Na sploh se mi zdi, da sem v zadnjem času preveč pozoren na kakršnekoli nesimetrije v rami in potem nekaj poskušam spreminjat in vidim problem, tudi če ga ni. :)
Hvala za pomoč!

Dobro bi bilo, če bi se lahko ulegel na hrbet pa enega prosil, da ti potiska rame v tla. Roke bi potem moral met v položaju 90/90 (90 stopinj v rami glede na trup in 90 stopinj v komolcu), nato pa izvesti notranjo rotacijo. Šele tako bi lahko videl ta pravo razliko. Če ni nikogar, da bi ti potiskal rame v tla je problem, ker se zelo hitro pojavi kompenzacija z dvigom ramenskega sklepa.
Vaja, ki si jo opisal je super. Vendar je v tem problemu primer, ker nimaš nobene stvari za referenco, kot imaš steno pri ankle wall mobilizaciji. Če je ena stran res slabša, potem jaz v takem primeru priporočam malo več dela na eni strani, brez da se zanemarja drugo (npr. 3 serije na slabši strani in 2 serije na boljši). Mislim, da nekaj podobnega priporoča tudi Kelly v svoji knjigi, ampak se trenutno ne spomnem točno kakšen način ima on. Sem pa absolutno proti, da se eno stran popolnoma zanemari.
To, da iščeš nesimetrije na delu telesa kjer si imel poškodbo je pa pomoje čist normalno. Tud sam to počnem in si grem že sam seb včasih na živce s tem OCD foram k hočm, da je vse simetrično. :)

VanKenobi

Odgovor10 Avg 2013, 11:27

Misty napisal/-a:Če smo že omenjali zapestje, bi se še malo pomudila tu ... Že cca. 3 mesece čutim zategovanje v desnem zapestju. Pri treningu ne čutim ničesar, le malo pri Chin Up-ih (Pri Pull Up-ih, ko je prijem drugačen, ne) in včasih pri BP, odvisno, kako primem drog. Zategovanje gre iz palca pa tja do sredine podlahti.
Kaj bi pomagalo? Olajšanje sicer čutim po masažo podlahti, ampak sem malo malomarna, kar se tiče masiranja in je zadeva kmalu spet tam, kjer je bila.

Jaz bi za začetek rolal podlaht z žogico, če imaš le možnost. Prav tako se izogibaj gibom, ki ti povzročajo bolečine in najdi substitucijo za to (recimo, če te pri pullupih boli, delaj chin upe ali pa uporabi nevtralni prijem, pri benchu pa delaj tisti prijem, ki ne povzroča bolečine).
Če se bo zadeva poslabšala je pa bolje, če se malo ustaviš pri tistih gibih. Bolje teden ali dva brez določenih gibov in treninga kakor, da se ti zadeva povleče v kakšno kronično varianto. Vem, da je včasih težko prekinit trening, ampak se splača gledati na dolgi rok. Smo pa sigurno vsi krivi tega, da smo rinli z glavo skozi zid in si potem razvlekli lahko poškodbo, ki bi jo lahko pozdravili v tednu ali dveh, za par mesecev.
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor10 Avg 2013, 11:35

Bom naredila tako. Danes sem dobila tenis žogico. Kaj pa stiskanje žogice?
Posnemanje je najvišja oblika komplimenta.

hex

Odgovor11 Avg 2013, 14:06

Masoli in vankenobi prosim vaju, če mi lahko pomagata, ker vidim da obvladata zadevo. Imam zelo zakrčeno nekaj v desnem kolku, pa nemorem točno ugotoviti kaj še manj pa konkretno izboljšati gibljivost. Pri počepu v spodni poziciji mi ta desna stran ostaja višje kot leva in nikakor nemorem desne noge obremeniti tako kot levo. Imam tudi zakrčen IT band na tej strani, kar mislim da je posledica težave te mišice ki dela probleme in ne obratno. Bom probal razložiti čimbolj natančno. Če sedim na stolu stopala normalno narazen in hočem stisnit skupaj kolena mi hoče medenico rotirat v nepravilen položaj ( tako da je desna stran višja od leve) ki ga sicer lahko popravim v pravilenga, ampak čutim v desnem kolku stretch. Če se v tej poziciji nagnem naprej, da bi se poskušal uležt na kolena pa je prisotna zelo močna bolečina v desnem kolku. Ko se nagnem naprej ob obremenitvi zunanjega dela gležnja začutim tudi stretch v IT bandu. Naj povem še to, da sem imel večkrat zvit desni gleženj in se mi zdi, da bi lahko vse skupaj imelo izvor tukaj čeprav gleženj ni več problem, saj sem ga razgibal praktično enako kot levega. Situacija je močno boljša kot je bila mesece nazaj, ampak še vedno daleč od dobre predvsem pa se precej ukvarjam s tem in vedno boli kot satan naslednji dan pa ni vidno nobenega izboljšanja v gibljivosti. Zato mislim da je možno da se stvari ne lotevam prav in vaju prosim za kakšen nasvet. Upam da sem težave opisal dovolj natančno, če pa je treba še kaj stestirat za lažjo identifikacijo problema pa le povejta. Hvala za pomoč!

masoli

Odgovor11 Avg 2013, 19:39

hex napisal/-a:Masoli in vankenobi prosim vaju, če mi lahko pomagata, ker vidim da obvladata zadevo. Imam zelo zakrčeno nekaj v desnem kolku, pa nemorem točno ugotoviti kaj še manj pa konkretno izboljšati gibljivost. Pri počepu v spodni poziciji mi ta desna stran ostaja višje kot leva in nikakor nemorem desne noge obremeniti tako kot levo. Imam tudi zakrčen IT band na tej strani, kar mislim da je posledica težave te mišice ki dela probleme in ne obratno. Bom probal razložiti čimbolj natančno. Če sedim na stolu stopala normalno narazen in hočem stisnit skupaj kolena mi hoče medenico rotirat v nepravilen položaj ( tako da je desna stran višja od leve) ki ga sicer lahko popravim v pravilenga, ampak čutim v desnem kolku stretch. Če se v tej poziciji nagnem naprej, da bi se poskušal uležt na kolena pa je prisotna zelo močna bolečina v desnem kolku. Ko se nagnem naprej ob obremenitvi zunanjega dela gležnja začutim tudi stretch v IT bandu. Naj povem še to, da sem imel večkrat zvit desni gleženj in se mi zdi, da bi lahko vse skupaj imelo izvor tukaj čeprav gleženj ni več problem, saj sem ga razgibal praktično enako kot levega. Situacija je močno boljša kot je bila mesece nazaj, ampak še vedno daleč od dobre predvsem pa se precej ukvarjam s tem in vedno boli kot satan naslednji dan pa ni vidno nobenega izboljšanja v gibljivosti. Zato mislim da je možno da se stvari ne lotevam prav in vaju prosim za kakšen nasvet. Upam da sem težave opisal dovolj natančno, če pa je treba še kaj stestirat za lažjo identifikacijo problema pa le povejta. Hvala za pomoč!

S cimmse ukvarjas? Katere vaje predstavljajo najvecji del tvoje fizicne aktivnosti? Posnetek pocepa od spredaj in od strani bi meni ogromno povedal, ker tvoj opis je bolj tako... Ce imas zategnjen it band pa v vsakem primeru moras preverit tensor fasciae latae (to najbolj sumim glede na tvoje tezave), gluteus medius in maximus. Lahko je problem tudi drugje, ampak za zacetek preveri to. Je pa mozno da gre za posledico zvitega desnega gleznja, tu bi bilo logicno da je desni bok in hrbet prevzel prevec dela, ce nisi pocival in popravil tehnike.
Slika

hex

Odgovor11 Avg 2013, 20:24

Imaš prav res je tfl sem poizkusil par stretchov zanj in je točno tista bolečina ki je problem. Zdj pa me zanima samo kako to raztegnit ker kolikor sem bral je tfl zelo zahteven za takšno rehabilitacijo zaradi anatomskih značilnosti. Lahko se eno uro ukvarjam s tehniko počepa in nakoncu naredim praktično perfektno ampak je prisotno ogromno bolečine in zavestno se moram silit v pravi položaj ker telo noče v boleč položaj. Problem je v tem da naslednji dan kljub temu da sem konkretno izmučil ta predel ni nobene spremembe in je spet vse trdo.

VanKenobi

Odgovor11 Avg 2013, 22:09

Se popolnoma strinjam z masolijem glede tflja ter obeh gluteusov. Ni vse v raztezanju, treba bo ornk zrolat te predele in zna bit zelo boleče. Tud na skrajno zgornji del gluteusov in skrajno zgornji stranski del kolkov ne pozabit (žogica), ker je tukaj ponavadi največ težav.
Ko si začel omenjat tale gleženj si mojo celotno pozornost praktično preusmeril tja (čeprav bi jaz s prve tudi rekel le tfl), tko da se ga kar loti. Popravljanje asimetrije bo sigurno naredilo neko razliko na kolku (če bo to dovolj za odpravo težave pa ne obljubim, ker majo verjetno tudi omenjene strukture okoli kolka prste vmes).

hex

Odgovor11 Avg 2013, 22:33

ja glezenj je najbrz vzrok ker sem sigurno eno leto po poskodbi hodil mocno na ven zarad slabe gibljivosti. Ko sem koncno opazil da s stopali naravnost oz minimalno navzven prakticno sploh nemorem hodit je bila skoda vrjetno ze narejena. To je bilo 5 let nazaj ko se nisem se ukvarjal z fitnesom sem pa nehal trenirat rokomet. Zdj je gleženj ok sm se ukvarjal z njem ogromno casa ker je bila situacija katastrofalna. Tudi pocep je 100x lepsi kot je bil se vedno pa ni ok. Sepravi naj delam stretche tj tfl in rolam predel?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov