Danes je 26 Apr 2026, 11:09

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

alpha

Re: prehrana

Odgovor01 Avg 2013, 23:03

Recimo, da bi bil malo ekstremen in bi pred treningom pojedel 300 g sladkorja v obliki bonbonov (z zanemarljivo malo B, M in vlaknin) :D. Še vedno veljajo vsa pravila fleksibilnega prehranjevanja, torej da lahko gledamo na skupni dnevni vnos? Bo kaj več/manj izgub pri metabolizmu ogljikovih hidratov kot sicer pri normalnih obrokih? Se lahko tak ekstremen višek glukoze slučajno shrani v maščobo (ali slabo vpliva na izgubo le-te), čeprav si skozi daljše obdobje v deficitu?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor02 Avg 2013, 13:56

alpha napisal/-a:Recimo, da bi bil malo ekstremen in bi pred treningom pojedel 300 g sladkorja v obliki bonbonov (z zanemarljivo malo B, M in vlaknin) :D. Še vedno veljajo vsa pravila fleksibilnega prehranjevanja, torej da lahko gledamo na skupni dnevni vnos? Bo kaj več/manj izgub pri metabolizmu ogljikovih hidratov kot sicer pri normalnih obrokih? Se lahko tak ekstremen višek glukoze slučajno shrani v maščobo (ali slabo vpliva na izgubo le-te), čeprav si skozi daljše obdobje v deficitu?

300g sladkorja ni ravno najbolj idealen PWO obrok, vseeno pa fiziološki procesi niso kaj dosti drugačni, če je na daljši rok količina v okviru vnosa. Večja količina glukoze naenkrat (500g), zgleda s stališča porabe energije takole:

Slika
Y os prikazuje oksidacijo (porabo za energijo), v tem primeru večja količina OH zavre porabo maščob dokler se te OH ne porabijo.
V primeru overfeedinga z sladkorjem, fruktozo ali maščobe je podobno oz. so razlike v overfeedingu z energijsko izenačenimi makrohranili podobne:
SlikaSlika
Fruktoza v količini sladkorja, ki si jo dal kot primer (150g fruktoze) ima sicer lahko za posledico večjo de novo lipogenezo. Fruktoza za razliko od glukoze v jetra vstopa prosto ne glede na energijski status jetrnih celic, kar pomeni da ima fructose overfeeding za posledico povečano sintezo maščob v jetrih (to vidimo s povečano koncentracijo TAG v krvi, jetra se s sintezo maščob tako "znebijo" presežka energije in ga preusmerijo v kri). Če gre za neke normalne količine fruktoze, je DNL lahko zanemarljiva.

Torej gre v tvojem primeru samo za začasno preusmeritev metabolizma, kjer je bolj pomembno kako je z vnosom na daljši rok. Taka količina sladkorja dnevno ni ravno idealna, pri nekem zmernem fleksibilnem prehranjevanju takih ekstremov ponavadi ni.

Še bolj pomembno: ko se govori o dobro nadzorovanih kliničnih raziskavah s spremljanjem izotopsko markiranih makrohranil, izginejo vsi tisti miti tipa "na ketonski lahko hujšaš z energijskim presežkom" ali "fruktoza povzroča debelost".
Te miti se predvsem opirajo na raziskave izven laboratorija in razne kvazi dietne zdravnike in novinarje, ki uporabljajo podatke iz nenatančnih raziskav, katere v realnosti ne prikazujejo delovanja metabolizma ampak navzven videne korelacije med vrsto hrane in telesno težo.

Tako se npr. prikazuje sovpadanje rasti deleža debelih ljudi z povečanim vnosom OH. Z uporabo te logike sta lahko tudi avtoradio in pralni stroj krivca za debelost, povečanje št. avtoradiev in pralnih strojev v preteklosti namreč tudi sovpada s porastom debelosti. ;)

Še nekaj virov glede razlik v metabolizmu makrohranili po obroku:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 1713000699
http://www.jci.org/articles/view/37385
http://journals.cambridge.org/download. ... fe7e2a40f0
http://ajcn.nutrition.org/content/72/2/ ... l.pdf+html
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

ronnie

Odgovor02 Avg 2013, 14:38

gujdek napisal/-a:Z uporabo te logike sta lahko tudi avtoradio in pralni stroj krivca za debelost, povečanje št. avtoradiev in pralnih strojev v preteklosti namreč tudi sovpada s porastom debelosti. ;)

Tole bi blo treba komu priflikat na čelo :)
http://lukafilipic.blogspot.com

alpha

Odgovor02 Avg 2013, 16:22

Ponovno izvrsten odgovor, hvala gujdek ;)

fitnesboy

Odgovor11 Avg 2013, 11:17

mene zanima če je kaj narobe če prezežno vsak dan za zajtrk jem jajca 2 cela+3 beljaka, pa me zanima če ima kdo še kakšno drugo idejo kaj bi si lahko naredil pa da je cim manj OH :D :D hvala za odgovor in predloge. :)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor11 Avg 2013, 11:20

Poliquin priporoča meso pa oreščke. :D

Srsly? meni so jajca TOP zajtrk. Res to lahko jem brez problema vsak dan za zajtrk. :D

urban

Odgovor11 Avg 2013, 11:21

Ni nič narobe. Jaz velikokrat skuto+mleko zmiksam v blenderju, pa dodam malo sadja/kakava/cimeta...

fitnesboy

Odgovor11 Avg 2013, 12:12

BostjanBavcon napisal/-a:Poliquin priporoča meso pa oreščke. :D

Srsly? meni so jajca TOP zajtrk. Res to lahko jem brez problema vsak dan za zajtrk. :D

sej meni je tudi TOP :D to sem tako vprasal da vem da jih lahko brez problema se naprej jem :D samo zaradi tistega holesterola me je zanimal to

alpha

Odgovor11 Avg 2013, 13:22

Holesterol te naj ne skrbi, je dokazano z n študijami, da jajca nimajo negativnega vpliva na zdravje. Na maxx portalu je napisano veliko člankov na to temo. Sicer so tudi meni top, ampak manj praktične na definiciji, ker imajo veliko maščobe in ne sovpadajo najbolj z zastavljenimi makroti.

jernej93

Odgovor18 Avg 2013, 20:11

Pozdravljeni :)

Zanima me kakšna je razlika med OH v gainerju in med OH, ki jih najdemo v banani ali kruhu? Ali obstaja kakšna razlika oziroma ali so kateri boljši / slabši?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov