Danes je 30 Jul 2026, 00:19

Poškodbe

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo

hex

Re: Poškodbe

Odgovor13 Avg 2013, 20:21

sem vceraj vzel roll-on deodorant ki lepo pase v roko in se da super mučit z njem. Pritiskanje do modric in razlika ze danes ogromna. Še enkrat hvala za super nasvete!
Uporabniški avatar

Skinny

Odgovor19 Avg 2013, 11:42

V petek zvečer me je približno tri ure po enem lahkem deload treningu začelo malo v hrbtu bolet, nič posebnega in se sploh nisem sekiral. Bolečina je bila podobna kot, če si rahlo pretegneš hrbet. Zjutraj je usekalo na polno, bolečine pri gibanju, sedenju, ležanju, celo pri močnejšem izdihu in vdihu. Izrazita bolečina, če sem pogledal navzdol. Vse skupaj bi glede na to, da se mi je še rahlo vrtelo lahko bil navaden heksenšus (mišični usek :D).
Danes je tretji dan in bolečine so manjše, vendar še prisotne. Predvsem, če pogledam navzdol, me boli po sredini hrbta, notranja stran latissimusov pri hrbtenici. Vrat je še vedno nekako zategnjen, obračam pa ga brez bolečin.
Ker je deloada danes uradno konec, je vprašanje dneva, če je priporočljivo it trenirat ? Včeraj sem za štos naredil nekaj zgibov in bolečina je bila enaka kot pri običajnem gibanju. Delal bi zgornji del.
Uporabniški avatar

Polona

Odgovor19 Avg 2013, 20:00

Noben se ne oglasi. No, po mojih izkušnjah, NE treniri. Raztezaj hrbet in zadnjo ložo, privošči si vročo kopel in delaj vaje za stabilnost hrbtenice. Za začetek preproste premike medenice, malo planka, stiskaj popek v klečečem položaju ... težko je opisati, boljše je pokazati. Upam, da imaš le krč in bo sčasoma minilo, če pa bo bolečina vedno hujša pa raje na obisk k fizioterapevtu. In od sedaj naprej ne pretiravi s težo na treningih in raje okrepi trup, se ga nauči uporabljat ter delaj na lepi izvedbi vaj.No naj se oglasi še VanKenobi, bo boljše vedel ... Ampak vseeno, da ne boš pridelal kakšne hernije, ne tvegaj in pojdi raje do fizioterapevta.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Avg 2013, 22:46

Ni najbolje razvidno za bolečino na katerem mestu sploh gre. Omenil si sredino hrbta pri latissimusih nato pa še vrat. :) Lahko poveš malo natančneje? Te boli del od sredine hrbta do vratu?

Če gre res samo za "heksenšus" ovir za trening ni, če pa gre za poškodbo je treba razmišljati v smeri diagnoze in rehabilitacije, kot je omenila že Polona.

masoli

Odgovor19 Avg 2013, 22:53

Skinny napisal/-a:V petek zvečer me je približno tri ure po enem lahkem deload treningu začelo malo v hrbtu bolet, nič posebnega in se sploh nisem sekiral. Bolečina je bila podobna kot, če si rahlo pretegneš hrbet. Zjutraj je usekalo na polno, bolečine pri gibanju, sedenju, ležanju, celo pri močnejšem izdihu in vdihu. Izrazita bolečina, če sem pogledal navzdol. Vse skupaj bi glede na to, da se mi je še rahlo vrtelo lahko bil navaden heksenšus (mišični usek :D).
Danes je tretji dan in bolečine so manjše, vendar še prisotne. Predvsem, če pogledam navzdol, me boli po sredini hrbta, notranja stran latissimusov pri hrbtenici. Vrat je še vedno nekako zategnjen, obračam pa ga brez bolečin.
Ker je deloada danes uradno konec, je vprašanje dneva, če je priporočljivo it trenirat ? Včeraj sem za štos naredil nekaj zgibov in bolečina je bila enaka kot pri običajnem gibanju. Delal bi zgornji del.

Glede na to da je bil lahek deload trening in da je usekalo zjutraj, verjetno gre za krč ji je posledica treninga prejšnjih dni. Velikokrat se zgodi, da se napake v izvedbi pokažejo šele pri deloadu/ počitku. Po moje zaradi slabše prekrvavitve v tem obdobju.

Zakrčeni spodnji trapezi, sta obe strani enako zakrčeni? Zelo velikokrat zakrči samo eno stran. Boli pri globokem vdihu, obračanju glave in nagibanju naprej, kot si opisal. Preval nazaj bi moral biti tudi zelo boleč ali nemogoč, čuti se kot da bi imel palico za rebri. Največkrat je posledica nesorazmerne izvedbe front squata (rotiranje palice) ali pri zvijanju hrbta počepih in deadliftih.

S pravim pristopom se da naslednji dan že trenirati, včasih že isti. Da bolečina čisto izgine pa pri meni ponavadi traja 2-3 dni. Pristop isti kot pri vseh krčih, je pa treba zelo močno pritisniti spoodnje trapeze, z žogico in valarjem je zelo težko tako močno, partner tu pride zelo prav, komolec ali peta, vendar pazi ker rado zdrsne če je mišica močno zakrčena, lahko pomagaš stabilizirat. Popraviti tehniko, drugače bo bolečina hitro spet nazaj. Pomaga tudi led in kakšna protivnetna tableta, elektroliti pri zakrčenih mišicah tudi ne škodijo.
Slika

Sydney

Odgovor20 Avg 2013, 20:44

Update moje poškodbe kolena: od zadnjega pisanja do včeraj brez kakršnega koli treninga, razen vaj, ki sta jih priporočila masoli in VanKenobi. Tako za moč, kot tudi mobilnost, veliko tudi rolanja. Teh vaj je blo res ful, posledica tud mal musklfibra, predvsem v riti :D
Bolečina se je tekom pavze zmanjševala, zadnje dni je ni bilo več. Zato včeraj poskus teka, 20 minut. Med tekom je koleno sicer enkrat zabolelo, ampak je bilo potem takoj vredu. Je bil pa ves čas prisoten nek čuden občutek v kolenu, ne bolečina, ne znam ravno opisat. Ker včeraj ni šlo tako slabo, danes spet poskus teka, dobrih 20 minut. Danes je bilo dosti slabše. Koleno je večkrat zabolelo. Opažam, da je manj problemov, če tečem bolj po sprednjem delu stopala, namesto peta-prsti (kot tečem ponavadi). Zdaj po teku, je koleno spet podobno boleče kot je bilo pred pavzo od treningov. Da je bil današnji tek neumnost mi je jasno, kaj naj pa zdaj naredim, pa ne? Seveda izvajanje vaj še naprej, ampak ali lahko naredim še kaj, da se bi zadeva pozdravila? Očitno počitek pomaga, ampak seveda ne mislim cel lajf presedet :D
Torej, spet prosim naše strokovnjake za poškodbe za pomoč. Počutim se že rahlo depresivno, ker ne morem laufat :( Hvala lepa.

masoli

Odgovor20 Avg 2013, 22:48

Prehitevaš, pri teku se najhitreje pokažejo napake, sploh če imaš še vedno napačen gibalni vzorec. Najprej ojačat posamične mišice, potem stabilnost (stabilizacijske deske) in enonožne funkcionalne vaje, potem bi jaz popravil še tehniko počepa, šele nato lahka šola teka in popravljanje napak pri vsaki vaji, šele potem tek.
Slika

masoli

Odgovor20 Avg 2013, 22:58

Samo še nekaj dodam, počasen tek na dolge proge je najslabši sploh če imaš težavo, da tečeš čez pete, to je najslabše za kolena in hrbtenico. Tisti trener ki še trdi da je to pravilno ga je čas povozil. Vsak dolgoprogaš bi moral biti najprej šprinter, zato, ko boš začel s teki, začni najprej s počasnejšimi šprinti in se najprej nauči pravilno šprintati.
Slika

Sydney

Odgovor21 Avg 2013, 09:20

Okej, hvala. Težko mi je bit brez konkretnega miganja, zato pa prehitevam. Si moram v glavi poštimat stvari, da je dolgoročno bolje počasi... Je pa res, da tik pred tem tekom niti pri enonožnem počepu ni bilo več čutit bolečine v kolenu, kajti če bi bila, tega poskusnega teka ne bi bilo.
Šprintam in hitro tečem na sprednji del stopala, počasen tempo npr. ogrevanje in izteki pa peta-prsti. Imam za sabo kar dosti šprintanja, pa počasi tečem vseeno na peto. Če mislim na to, lahko tečem tudi bolj na sprednji del stopala, ampak to ni moj "naravni" tek. Ta poskusni tek je bil seveda počasen, torej peta-prsti. Poznam teorijo o teku po sprednjem delu stopala (jo je težko ne poznat glede na agresivno oglaševanje "minimalističnih" copat :D ), ampak se najde tudi mnogo člankov proti tej teoriji. Npr. ena študija, ki izključuje povezavo foot strika s poškodbami:
No differences in self-reported Injuries or Performance Between Characterized Foot-strike Patterns amongst us army soldiers
Bradley J. Warr 1, Rebecca E. Fellin 1, Peter N. Frykman 1, Shane G. Sauer 1, Donald L. Goss 2, Joseph J. Seay 1.
1 U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine, Natick, MA. 2 U.S. Army/Baylor University Physical Therapy Program, San Antonio, TX.
(Sponsor: Dr. Edward J. Zambraski, FACSM)
(No relationships reported)
There is currently little data characterizing Soldiers’ foot-strike (FS) patterns and
the potential relationship to running related injuries and performance. Literature has
characterized FS pattern distribution in marathon runners reporting a heel-strike (HS)
prevalence of 75%-94% in marathoners, with the remainder (6-25%) exhibiting a mid-
foot or fore-foot pattern (non heel-strike, NHS). Recent studies have reported that NHS
runners had fewer running related injuries and better performance.
PurPOsE:
To characterize the distribution of FS patterns in US Army Soldiers and
determine if FS patterns are related to self-reported running injuries and performance.
METhOds:
342 male Soldiers (24.7±5.1 y/o, 177.3+7.3 cm, 81.7+16.9 kg) from a
US Army Combined Arms Battalion completed a FS analysis and survey. Multiple
foot-strikes were recorded in the sagittal plane using a high-definition video camera
as each Soldier ran through a designated lane at a typical training pace. Soldiers
then completed a survey related to training habits and injury history.
The association between FS and the occurrence of a running-related injury was analyzed using a Chi-
squared test. Kruskal-Wallis test evaluated relationship between reported days that
training was modified due to injury as well as 2-mile run time between Soldiers with
NHS and HS patterns.
rEsuLTs:
13% of the participating Soldiers were characterized as NHS runners
and 87% were characterized as HS. There was no significant difference (p≥.05) in the
percentage of Soldiers reporting a running-related injury between those characterized
with a NHS versus a HS (55.6 v 51.0%). There were no significant difference between
NHS pattern versus HS pattern in the number of days training was modified due to
injury (21.8±78.4 v 13.9±49.5 days/yr), or 2-mile run time (14.8±1.6 v 14.8±1.7 min).
CONCLusIONs:
This cohort of US Army Soldiers demonstrated a prevalence of
HS similar to what has previously been reported in marathon runners. Based on this
preliminary analysis, neither FS pattern is advantageous in terms of impact on self-
reported, retrospective injury or performance

Ali pa tole je zanimivo, sicer o ekonomičnosti teka: http://www.runnersworld.com/running-tip ... -efficient (original: http://jap.physiology.org/content/early ... 2012.short )
Ok, pač ena izmed veliko študij, ni nujno dober dokaz. Ampak če tako pogledaš, tudi med res vrhunskimi atleti jih ogromno pristaja na peto. Meddrugim tudi aktualni olimpijski in svetovni prvak v maratonu.
Zadnjič spremenil Sydney, dne 21 Avg 2013, 09:55, skupaj popravljeno 1 krat.

Burzum

Odgovor21 Avg 2013, 09:22

masoli napisal/-a:Samo še nekaj dodam, počasen tek na dolge proge je najslabši sploh če imaš težavo, da tečeš čez pete, to je najslabše za kolena in hrbtenico. Tisti trener ki še trdi da je to pravilno ga je čas povozil. Vsak dolgoprogaš bi moral biti najprej šprinter, zato, ko boš začel s teki, začni najprej s počasnejšimi šprinti in se najprej nauči pravilno šprintati.

hmm.. a potem bo Luka najprej začel s počasnejšimi šprinti in šele nato lahek tek?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost