Danes je 26 Apr 2026, 16:14

najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

Re: najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Odgovor21 Avg 2013, 21:08

Ninja333 napisal/-a:ali zaviralci dht lahko kako vplivajo na kakovost pridobivanja mm? obstajajo kakšni naravni?

Če gre za Propecio (finasterid) in doze ki se ponavadi jemljejo, potem ne bi smelo bit problemov (ponavadi se T celo nekoliko poviša). Obstajajo tudi naravni, so pa daleč od učinkov finasterida.
Mr. Eos napisal/-a:Ali je možno, da kalcijev karbonat in magnezijev oksid (prehransko dopolnilo za Ca in Mg) kot antacida (sicer šibka, ampak antacida vseeno) pri človeku, ki ima že tako počasno prebavo in občasno težave s premalo želodčne kisline, prebavo še upočasnita (se pravi podaljšata čas, ko hrana ostaja v želodcu)?

Hitrost praznenja bi morala biti enaka, poveča se izločanje tekočine v želodcu, to pa lahko daje občutek da se počasneje prazni. To velja za močnejše antacide, pri bolj blagih najbrž ni takega učinka. Glede vpliva PPI in H2 antagonistov pa se znanost še ni poenotila, pri tekočih obrokih naj ne bi imelo vpliva, pri trdih pa naj bi bil ampak vseeno zelo majhen.
antacid therapy does not modify the absolute rate of postprandial gastric emptying, but increases dilution of gastric contents, expanding the intragastric volume

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/39873
mitoes napisal/-a:pomojem da ti sam čas zadrževanja v želodcu ne podaljšajo, samo če ima oseba že tako pomanjkanje kisline, pol bi znalo to škodovat kar se tiče učinkovitosti prebave.

Problemi z napihnjenostjo in bolečinami morda lahko, izkoristek hranil pa se tudi na PPI ne zmanjša, kaj šele na šibkih antacidih.
Smo v enem topicu že debatirali o tem: viewtopic.php?f=13&t=42&start=2490#p33781
nitrous30nitrous30 napisal/-a: So pa ti izdelki, ki se ponavadi prodajajo v lekarnah nekako drugače učinkoviti.

Kateri so to?
Za sestavino wellmune (b glukan kvasovk)vemo da deluje provnetno, iz tega se je potem sklepalo da bi pomagalo pri infekcijah. Nič pa še ni bilo dokazano pri ljudeh. Ostale sestavine se da dobit po 3x nižji ceni (elektrolite, vitamine, minerale). Tudi precej neresnic na oglasni strani arspharme glede študij, zaenkrat so namreč na ljudeh objavljene le 2 iz enega laboratorija (veliko tveganje za konflikt interesov) in daleč od vloženih 300 miljonov dolarjev, kakor piše na strani.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

nitrous30nitrous30

Odgovor22 Avg 2013, 13:47

Nasplošno sem mislil. Glutamin, Panaceo... Drugače pa hvala, sem prihranil 20€ :D

Sydney

Odgovor22 Avg 2013, 13:53

nitrous, torej imaš izkušnje, da so prehranska dopolnila iz lekarn bolj učinkovita kot tista iz trgovin s športno prehrano?

nitrous30nitrous30

Odgovor22 Avg 2013, 18:51

Ja, glede na to kakšna, dobesedno, mikrodoziranja napram dodatkom iz športnih trgovin so bolj učinkovita, seveda pa tudi dražji. Ampak, kolikor sem uspel prebrat na tem forumu in če potegnem črto pod svojimi opažanji, pa je res pomoje večina za en d***.

Sydney

Odgovor22 Avg 2013, 19:31

ne razumem najbolj - govoriš o eni in isti snovi, ki je v lekarni v manjši količini bolj učinkovita kot v športni trgovini? na embalaži pa piše, da je % vsebovane snovi enak ali kako? oprosti, sploh mi ni logično :D
zgoraj vidim, da si o glutaminu govoril - da bi bil v lekarni bolj učinkovit kot v športni trgovini, je možno samo, če bi bil v športni trgovini razredčen s kakšnim polnilom... ampak potem bi to bilo goljufanje, če na embalaži piše da je 100% čista snov.
ali pa če ti bi ga v lekarni aplicirali intravensko :P

alpha

Odgovor22 Avg 2013, 22:41

nitrous30nitrous30 napisal/-a:Ja, glede na to kakšna, dobesedno, mikrodoziranja napram dodatkom iz športnih trgovin so bolj učinkovita, seveda pa tudi dražji. Ampak, kolikor sem uspel prebrat na tem forumu in če potegnem črto pod svojimi opažanji, pa je res pomoje večina za en d***.

Lekarniški izdelki so hudo precenjeni, običajno pa povsem povprečne ali celo podpovprečne kvalitete. Sploh recimo kak Sensilab zadnje čase tako nateguje s svojimi izdelki, da je že vse skupaj patetično. Lahko primerjaš direktno sestavo in hranilne vrednosti z običajnim prehranskimi dopolnili, pa boš tudi sam videl.

nitrous30nitrous30

Odgovor23 Avg 2013, 08:15

Saj pravim, da je po mojem opažanju vse bolj en nateg. Je pa pri lekarniških zadevah zaradi višje cene placebo očitno pri meni toliko bolj močan. Čutim pa od dodatkov da delujejo le kofein in beta alanin.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor23 Avg 2013, 16:43

nitrous30nitrous30 napisal/-a:Ja, glede na to kakšna, dobesedno, mikrodoziranja napram dodatkom iz športnih trgovin so bolj učinkovita, seveda pa tudi dražji. Ampak, kolikor sem uspel prebrat na tem forumu in če potegnem črto pod svojimi opažanji, pa je res pomoje večina za en d***.

Sem vprašal zato, ker sem mislil da govoriš o zdravilih. Lekarna je praktično trgovina, prodaja pa tudi dve zelo različni skupini izdelkov - zdravila in prehranska dopolnila. Standardi katerim morajo ustrezati zdravila so precej strožja od prehranskih dopolnil in tako morajo vsebovat natanko tisto, kar piše da vsebujejo. Kaj točno je v prehranskih dopolnilih ponavadi zvemo s kakšne raziskave zveze potrošnikov, ki pa so žal premalo neodvisni in še vedno obstaja veliko tveganje da z raziskavo poskušajo favorizirat izdelek.

Druge razlike med izdelki ni, kot pa si omenil sam, zaradi agresivnega marketinga slovenskih firm in cene zna placebo naredit svoje. Ne glede na to ali na iherb dobiš za 2/3 ceneje.

Dopolnila pa so manj nadzorovana in kot je omenil alpha, v naših lekarnah glede na vsebovane sestavine močno precenjena (tudi v večini trgovin s športno prehrano).
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Mr. Eos

Odgovor28 Avg 2013, 11:21

Najlepša hvala za odgovor obema.
Bom poizkusil zamenjati dopolnilo (da vidim kako se obnese citrat), če bo imelo kakšen vpliv na občutek polnosti želodca in druge znake povezane s kislino.

alpha

Odgovor28 Avg 2013, 11:46

Glycinate je še boljša oblika od citrata, ampak seveda dražja.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov